Annonce:
Annonce:

PET-chef tiltalt for læk: Politiet offentliggjorde selv oplysninger

Den tidligere PET-chef Jakob Scharf er tiltalt for at videregive fortrolige oplysninger om PET-operationer. Oplysninger, som politiet selv har offentliggjort et halvt år før chefen

'Syv år for PET' er skrevet af journalist Morten Skjoldager og udkom i oktober 2016. Den tidligere PET-chef har tidligere udtalt, at han ikke er overrasket over anklagerne han er tiltat for, men han kræver frifindelse. Foto: Thomas Larsen
'Syv år for PET' er skrevet af journalist Morten Skjoldager og udkom i oktober 2016. Den tidligere PET-chef har tidligere udtalt, at han ikke er overrasket over anklagerne han er tiltat for, men han kræver frifindelse. Foto: Thomas Larsen
Annonce:
Følg Krimi

En række af de fortrolige oplysninger om PET-operationer, som tidligere PET-chef Jakob Scharf er tiltalt for at have lækket i sin erindringsbog er allerede beskrevet af politiet selv et halvt år forinden.

Det fortæller Radio24syv fredag.

Den tidligere PET-chef Jakob Scharf skal om få uger på anklagebænken i Københavns Byret, på grund af en række af de oplysninger, der fremgår i hans erindringsbog 'Syv år for PET.

Af Anklagemyndigheden peges der på 28 steder i Jacob Scharfs bog, hvor han angiveligt skulle havde overtrådt sin tavshedspligt.

Mere detaljeret
Den tekst, som politiet selv har beskrevet et halvt år inden udgivelsen af Scharfs bog i oktober 2016, er en del af det historiske værk Nordisk Kriminalreportage 2016.

Politiets tekst er sågar mere detaljeret end det, der står i Jacob Scharfs tekst, mener tidligere operative chef for Rejseholdet ved PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

Annonce:

- Ud fra den læsning, jeg har foretaget - og den er umiddelbar – er jeg ikke ét sekund i tvivl om, at det er oplysninger, som er betydeligt mere vidtgående end Scharfs oplysninger i bogen Syv år for PET, siger han til Radio24syv.

Flere af punkterne handler om terrorforsøget på JP/Politikens Hus i december 2010.

Blandet andet fremgår det af politiets værk, at medlemmerne af terrorgruppen i november 2010, da de stadig blev overvåget af det svenske sikkerhedspoliti Säpo, var forbi en internetcafé syd for Stockholm. Her fik de kontakt til en al-Qaeda-kontakt i Pakistan.

Det skriver Politiken.

Svækker sagen betydeligt
Ifølge Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, bliver det svært for Anklagemyndigheden at fastholde dele af de punkter i anklageskriftet mod den tidligere PET-chef.

Annonce:

- På det her punkt svækker det sagen betydligt. Og det skyldes selvfølgelig, at hvis man skal straffe nogen for at overtræde en tavshedspligt, altså offentliggøre nogle fortrolige oplysninger, så ligger det i begrebet, at det skal være oplysninger som ikke i forvejen er kendte, siger professoreren.

Anklagemyndigheden har ikke ønsket at udtale sig til Radio24syv.

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen og Politikens chefredaktør Christian Jensen blev i august 2018 sigtet for at have videregivet fortrolige oplysninger i forbindelse med omtale af bogen.

Ekstra Bladet bragte oplysninger fra bogen i papiravisen og på ekstrabladet.dk. Det skete, ifølge sigtelsen, 'uagtet at Københavns Byret den 6. oktober 2016 klokken 13.15 havde afsagt et midlertidigt fogedforbud mod offentliggørelse af bogen helt eller delvist'.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

rente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabat
Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt

Mere om krim med Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: