Peter Madsen: Derfor løj jeg

Den drabstiltalte afgiver nu sin forklaring i Københavns Byret

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): - Jeg nægter mig skyldig i forsætligt drab på Kim Wall, fastslog Peter Madsen i starten af sin forklaring i Københavns Byret.

Anklager Jakob Buch-Jepsen konstaterer, at den tiltalte har skiftet forklaring undervejs og spørger ham, hvorfor han gennem mere end to måneder har løjet over for politiet, Kim Walls pårørende og alle andre.

- Det vil jeg meget gerne. Der findes ikke noget værre, der kan ske for et menneske som mig, end at sejle ud med to personer om bord og komme hjem med en person, siger han og konstaterer, at 'alting bare er forfærdeligt', da han bliver bjærget fra ubåden.

- Jeg har ikke forberedt nogen forklaring. Jeg ved bare, at Kim er omkommet på Nautilus. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre i den her situation. Jeg vil gerne have, at det, der er sket, ikke er sket. Jeg er i en situation, hvor jeg fornægter det, der er sket på Nautilus. Jeg vil ikke have, at der skal være sket noget med journalisten om bord, forklarer han og siger, at han ikke interesserede sig ret meget for offentligheden, men mest for Kim Walls pårørende.

En Peter uden drømme
- Det er en meget, meget grum partering, som jeg ikke har lyst til at dele med nogen mennesker. Jeg har ikke lyst til, at det nogensinde skulle komme frem. Jeg vidste, at hun var død og ikke kom tilbage. Jeg ønskede at sige, 'det siger en, to, tre, bam, og så var det slut'.

Han forklarer videre om, hvordan han havde det.

- Den oplevelse, man har, når man har gjort sig skyldig i et andet menneskes liv, det er forfærdeligt. Det øjeblik, Kim Wall omkommer på undervandsbåden, så er der i virkeligheden ikke mere for mig at slås for. Den Peter, du ser i dag, er en Peter uden drømme, uden ambitioner, uden noget som helst., siger han.

Han svarer med rolig stemme, men da anklageren igen spørger, hvorfor han ikke har fortalt sandheden fra starten, bliver han irriteret og siger:

- Det har du spurgt om tre gange. Det har jeg gjort, fordi jeg ikke ønskede at dele med verden den forfærdelige måde, Kim Wall omkom på, siger han.

Anklageren spørger ham, om han tilpasser sin forklaring i takt med, at efterforskningen skrider frem.

- Der gøres fund, der gør, at sandheden kommer frem. Jeg kan ikke holde skjult for de pårørende, at hun er død på en anden måde, siger Peter Madsen og roser eftersøgningen i havet.

- Hvis I ikke var lykkes med de ting, så havde jeg fastholdt min forklaring. Jeg vil gerne skåne verden og de pårørende for sandheden, siger han.

Indrømmer at se voldsom video
Anklageren spørger også til, om han havde sædafgang før, under eller efter Kim Walls død, med henvisning til, at der er fundet sæd i hans underbukser.

Her henviser han til den internethistorik, blandt anden en video med en kvinde, der får skåret halsen over, og søgninger på seksuelt indhold på hans telefon, og at det godt kan passe med, at han har haft 'autoerotisk aktivitet, der kan medføre sædafgang'.

- Er det rigtig, du har set den her  video med en kvinde, der får skåret halsen over, spørger anklageren.

- Ja, det er det, og det kommer vi selvfølgelig til at tale meget mere om, siger han.

Der er afsat 12 dage til retssagen, og der forventes at blive afhørt omkring 37 mennesker.

Her kan du se retslokalet fra Peter Madsens plads, når han sidder ved siden af sin forsvarsadvokat.

Ubådssagen dag for dag

Sagen om den hjemmebyggede ubåd "UC3 Nautilus" begyndte med en storstilet eftersøgning og er foreløbig endt med en fængsling af ubådsejeren Peter Madsen, kaldet "Raket-Madsen", for uagtsomt manddrab.

Her er et overblik over forløbet:

Torsdag d. 10. august:

Omkring klokken 19 sejler den 30-årige svenske journalist Kim Wall sammen med Peter Madsen ud fra Refshaleøen i ubåden "UC3 Nautilus". Vidner ser kvinden og ubådsejeren stå sammen i ubådens tårn.

Omkring klokken 22.30: Peter Madsen har oplyst, at det er omkring dette tidspunkt, at han satte kvinden af ved restaurant Halvandet på Refshaleøen i København.

Fredag d. 11. august:

Omkring klokken 02.30 kontakter kvindens kæreste Forsvarets søredningstjeneste, JRCC, efter at hun ikke er vendt tilbage fra prøvesejladsen.

Klokken 02.51 forsøger Lyngby Radio at kontakte ubåden, men der er intet svar.

Klokken 03.39 kontakter JRCC Københavns Politi og fortæller, at der er sket en mulig søulykke.

Klokken 07.11 udsender Lyngby Radio en alarm til skibsfarten i Øresund og den østlige Østersø om, at man skal holde udkig efter den savnede ubåd.

Klokken 10.14 får JRCC besked fra skibe og både i området syd for Drogden Fyr om, at ubåden befinder sig i Køge Bugt.

Klokken 10.30 er der radiokontakt med ubåden, og ejeren forklarer, at ubåden havde tekniske problemer, men at der ikke var nogen tilskadekomne. Ubåden sætter kurs mod havn.

Omkring klokken 11 ser et vidne på en båd Peter Madsen stå i ubådens tårn. Ubådsejeren går ned i ubåden i kort tid, hvorefter han kommer til syne igen. Herefter begynder ubåden at synke, og Madsen springer i havet. Kort efter er ubåden forsvundet under havoverfladen. Peter Madsen bliver reddet af en privat motorbåd, der sejler ham i land.

Omkring klokken 11.30 ankommer Peter Madsen til Dragør, hvor han forklarer, at der havde været problemer med ubådens ene ballasttank. Da han forsøgte at reparere problemet, gik det galt, og ubåden sank. Han siger, at han havde sat journalisten af.

11.36 bliver Peter Madsen anholdt og kørt til politiets Station City på Halmtorvet i København til søforhør.

Klokken 13.30 melder Københavns Politi ud, at de vil sende dykkere ned i ubåden, der ligger på syv meters dybde. Det er ikke muligt at komme ind i den, fordi den ligger ustabilt og rokker fra side til side.

Klokken 17.44 udsender Københavns Politi en pressemeddelelse om, at ubådsejeren er anholdt og sigtet for drab på den svenske kvinde. I forbindelse med anholdelsen sikrede man sig ubådsejerens tøj, som undersøges for spor, der kan hjælpe med opklaringen af sagen.

Lørdag d. 12. august:

Københavns Politi oplyser, at man vil tjekke overvågningskameraer på Refshaleøen for at se, om kvinden blev sat af torsdag ved 22.30-tiden, som ubådsejeren har forklaret.

Kort før klokken 10 begynder bjærgningen af ubåden.

Klokken 10 bliver Peter Madsen stillet for en dommer i Københavns Byret. Sigtelsen mod ham hævder, at han på ukendt måde og på et ukendt sted torsdag efter klokken 19 har dræbt Kim Wall. Han nægter sig skyldig.

Klokken 15 fortsætter grundlovsforhøret, efter at retten har været hævet for at behandle andre hastende sager. Dommer Kari Sørensen vælger at lukke dørene af hensyn til Kim Walls pårørende og politiets efterforskning.

Klokken 16.45 afsiger Kari Sørensen kendelse. Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder. Det er netop denne sigtelse, som danner grundlag for fængslingen.

Søndag d. 13. august:

Omkring klokken 2.30 bliver ubåden bragt i land. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiets teknikere.

Klokken 11.30 er de første undersøgelser af ubåden i gang. Vicepolitiinspektør Jens Møller fortæller på et pressemøde, at der ikke er fundet personer eller lig i ubåden. Den betragtes stadig som et muligt gerningssted, og Jens Møller siger, at det ser ud til, at ubåden er gået ned som følge af en bevidst handling.

Mandag d. 14. august:

Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, oplyser, at hendes klient accepterer varetægtsfængslingen og ikke ønsker at kære afgørelsen til landsretten.

Københavns Politi konkluderer i en pressemeddelelse, at ubådens forlis ’angiveligt er sket som en bevidst handling’. Samtidig skriver politiet, at de tekniske undersøgelser stort set er færdige og ventes afsluttet i løbet af mandag.

Politiet meddeler, at man er ved at kortlægge ubådens rute og derfor har brug for oplysninger fra vidner, der kan have set ubåden torsdag aften og natten til fredag.

Eftersøgningen efter den forsvundne Kim Wall fortsætter. Det sker fra luften med fly fra Flyverhjemmeværnet.

Torsdag d. 17. august

Drabschef Jens Møller fra Københavns Politi opfordrer i en video-pressebriefing lystsejlere til at samle objekter op, som de sejler forbi i vandet, for at hjælpe politiet i efterforskningen.

Fredag d. 18. august

Kim Walls familie skriver i et brev, at de oplever de værste dage i deres liv. - Nu ser det ud til, at det værste er sket, konstaterer de i brevet.

Drabschef Jens møller fortæller, at de er i besiddelse af en mail mellem Peter Madsen og Kim Wall, som omhandler forberedelsen af en tur med ubåden med henblik på en reportage. Den er i en professionel form.

Mandag d. 21. august

Retten ophæver dele af dørlukningen fra grundlovsforhøret, og Københavns Politi fortæller i en pressemeddelelse, at Peter Madsen til politiet og i retten har forklaret, at der er sket en ulykke om bord på ubåden, som har medført Kim Walls død, og at han efterfølgende har begravet hende til søs på et ikke nærmere defineret sted i Køge Bugt.

Klokken 15.42: En mandlig cyklist opdager en kvindetorso på den sydvestlige del af Amager.

Klokken 20.30: På et pressemøde fortæller vicepolitiinspektør, Jens Møller, at der er blevet fundet en torso af en kvinde. Altså en krop uden arme, ben eller hoved. Det er endnu uvist om liget er af Kim Wall, siger Jens Møller. I de kommende timer og dage vil retsmedicinere fastslå identiteten.

Onsdag d. 23. august:

Drabschef Jens Møller fortæller, at der er dna-match mellem torsoen og Kim Wall. Han fortæller, at der er fundet skader på liget, der indikerer, at man har ønsket at lukke alle gasser ud, så liget ikke ville flyde, samtidig med at der var bundet metal omkring, så liget kunne synke til bunds.

Kim Walls familie skriver i en mail: - Omfanget af katastrofen, kan vi endnu ikke overskue, og vi har masser af spørgsmål, som vi mangler svar på. Tragedien har ikke bare ramt os men også den øvrige familie, venner og kolleger rundt i verden.

Torsdag d. 24. august:

Københavns Politi går ud og efterlyser Kim Walls tøj: En kraftig-orange bluse, en sort/hvid-mønstret nederdel, hvide tennissko, et mørkt hårbånd og nogle nylonstrømper

Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark siger: - Min klient vil samarbejde med politiet. Selv om vi har det valg at kunne sige nej til afhøringer, er det mit klare indtryk, at han vil samarbejde også når det indbefatter afhøringer. Om det billede ændrer sig på et tidspunkt, det kan jeg naturligvis ikke vide. Han har selv den stærkeste interesse i at samarbejde. Han har ikke noget at skjule.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er Peter Madsen gået i frivillig isolation på Vestre Fængsel.

Fredag d. 25. august:

Anklagemyndigheden udvider sigtelsen mod Peter Madsen til foruden drab også at omfatte usømmelig omgang med lig ved partering. Peter Madsen nægter sig skyldig, ifølge hans forsvarer.

Torsdag d. 31. august:

Politiet fortæller, at de har et komplet radartrack på ubådens færden.

Tirsdag d. 5. september:

Fristforlængelsen af Peter Madsen sker for åbne døre. Her forklarer han, hvordan Kim Wall, ifølge hans forklaring, formentlig fik en luge i hovedet, da hun var på vej op i ubådens tårn, hvorefter hun faldt ned og blødte kraftigt fra hovedet. Han forklarede derefter, at han lagde sig for at tage en lur, hvorefter han kastede hendes lig over bord i hel tilstand.

Han bliver udspurgt om s/m-sex. Han svarer, at han interesserer sig i erotikkens mangfoldigheder og har været til et antal sexfester. Han siger, at han ikke havde nogle særlige seksuelle behov, før han skulle ud og sejle med Kim.

Han bliver fortsat varetægtsfængslet, hvilket kæres til landsretten.

Torsdag d. 7. september:

Østre Landsret afgør, at Peter Madsen skal blive bag tremmer

Fredag d. 8. september:

Peter Madsens elskerinde Deirdre King fortæller, at hun har dyrket sex med Peter Madsen om bord på Nautilus og skulle have været ude at sejle med ham om fredagen.

Mandag d. 18. september:

Peter Madsen har modsat sig frivillig mentalundersøgelsen, hvorfor dommeren afsagde kendelse om, at han så skulle tvangsindlægges. Men nu ændrer han holdning til det og går med til en frivillig undersøgelse.

Torsdag d. 21. september:

Drabschef Jens Møller siger, at de stadig ikke har en endelig dødsårsag.

Lørdag d. 30. september:

Raket Madsen Støttegruppe lukker ned

Tirsdag d. 3. oktober:

I fristforlængelsen kommer det frem, at der på Peter Madsens computer er fundet optagelser med tortur og drab på kvinder, og det er anklagemyndighedens opfattelse, at der er tale om ægte drab. Peter Madsen siger, andre har haft adgang til computer og harddisk. Han varetægtsfængsles fortsat.

Fredag d. 6. oktober:

Politiet gør et fund i Køge Bugt.

Lørdag d. 7. oktober:

Politiet bekræfter, at de har fundet Kim Walls hoved, hendes to ben og en pose med hendes tøj og en kniv i Køge Bugt. Der er ikke tegn på stump vold eller kraniebrud på Kim Walls hoved. Hovedet var lagt i en pose og tynget ned med metal. På benene var der ingen umiddelbare skader, men der var med strips fastsat metalstykker. Kim Walls tøj, blandt andet en blomstret nederdel, strømper og hendes sko, lå ligeledes i en pose tynget med metal sammen med en kniv.

Ifølge politiets oplysninger har Nautilus været dykket ned i Køge Bugt fra 04.40 til 08.45 om morgenen den 11. august. Herefter driver og sejler ubåden i 45 minutter. Og det er altså i de fire timer, at ubåden var under havoverfladen, politiet mener, at Peter Madsen har parteret Kim Wall.

Torsdag d. 12. oktober:

Politiet fortæller, at de har fundet en sav i Køge Bugt. Saven var ikke pakket ind.

Mandag d. 30. oktober:

Politiet fortæller, at Peter Madsen nu kommer med en ny forklaring om, at Kim Wall kan være død som følge af kulilteforgiftning om bord på ubåden, mens han selv var på ubådens dæk.

Han erkender nu også partering.

Tirsdag d. 21. november:

Dykkere finder en venstre arm i Køge Bugt nær det sted, hvor det i oktober lykkedes dem at finde hoved og ben. Den er tynget ned med strips og rørstykker.

Onsdag d. 29. november:

Politiet finder den sidste arm og har nu bjærget hele Kim Walls lig. Hendes og Peter Madsens mobiltelefoner mangler dog fortsat.

Fredag d. 29. december:

Forfatteren til bogen om Raket-Madsen, Thomas Djursing, udgiver en e-bog om Ubådsmysteriet på Saxo. Udgivelsen bliver dog trukket tilbage efter aftale mellem forfatteren og forlaget på grund af massiv kritik.

Fredag d. 5. januar:

De sidste store ting bliver transporteret væk fra Raket-Madsens Rumlaboratorium på Refshaleøen. Det er endegyldigt slut med raketdrømmene for Peter Madsen.

Fredag d. 12. januar:

Politiet meddeler, at de stopper eftersøgningen i sagen om Kim Walls død. De to mobiltelefoner mangler fortsat.

Tirsdag d. 16. januar:

Anklagemyndigheden rejser tiltale mod Peter Madsen. Han tiltales for planlagt og forberedt drab, usømmelig omgang med lig og andet seksuelt forhold end samleje af særlig farlig karakter mod den kvindelige svenske journalist Kim Wall. Han tiltales endvidere for to grove overtrædelser af lov om sikkerhed til søs.

Derudover oplyser anklagemyndigheden, at man vil kræve Peter Madsen idømt fængsel på livstid, sekundært påstand om forvaring.

Ubåden Nautilus kræves konfiskeret med henblik på destruktion.

Fredag d. 19. januar:

- Jeg undrer mig over anklageskriftets udformning. Min klient nægter sig skyldig i drab, og der er stadig ikke fremlagt nogle oplysninger om, hvad der er dødsårsagen, siger Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, og tilføjer, at de ser frem til sagens behandling i retten.

Tirsdag d. 23. januar:

Det fulde anklageskrift udleveres til pressen. Her fremgår det, ifølge tiltalen, at Peter Madsen medbragte sav, kniv, tilspidsede skruetrækkere, stropper, strips og rør om bord på ubåden UC3 Nautilus, hvorefter han bandt Kim Wall ved hovedet, på arme og ben og mishandlede hende for til sidst at dræbe hende.

Torsdag d. 25. januar:

Kim Walls kæreste fortæller Station 2, at de havde planlagt en farvelfest for vennerne 10. august på Refshaleøen, før de skulle flytte til Kina sammen, da Kim Wall fik tilbuddet om at komme med på ubåden. Ifølge kæresten sendte Kim Wall flere beskeder til ham under de første timer af turen på udbåden. Her virkede alt fint, og hun gav ikke anledning til, at han skulle være utryg.

Men beskederne stoppede brat senere på aften. Det fik ham til at ringe til politiet klokken 01.43.

Tirsdag d. 30. januar:

Betina Hald Engmark oplyser, at Peter Madsen har fravalgt nævningeting og i stedet har valgt en domsmandssag, der består af en juridisk dommer og to domsmænd, der ikke har nogen juridisk baggrund.

Tirsdag d. 6. februar:

Peter Madsens forsvarer meddeler, at hendes klient er gået med til frivillig varetægtsfængsling frem til dom.

Torsdag d. 8. februar:

Peter Madsen anmoder retten om at ophæve den brev - og besøgskontrol, han har været underlagt, siden han blev fængslet, alternativt i forhold til en bestemt person, en kvinde, han har kendt i 19 år. Det afviser retten.

Opdateres...