Annonce:
Annonce:

Peter Madsen i telefonsamtaler: Indrømmer drab på Kim Wall

Den svenske journalist rørte ved en 'landmine', og så eksploderede den og slog hende ihjel, lyder det fra morderen i nyt tv-program

Tilståelsen kommer i første afsnit af programserien 'De hemmelige optagelser med Peter Madsen'. Hør med her. Video: Discovery Networks Danmark.
Annonce:
Følg Krimi

Kim Wall fik en 'landmine' til at eksplodere. Hun triggede ham med sine spørgsmål. Og så slog han hende ihjel.

Sådan lyder det, når Peter Madsen for første gang nogensinde tilstår det bestialske drab på den svenske journalist 10. august 2017.

Tilståelsen kommer i første afsnit af programserien 'De hemmelige optagelser med Peter Madsen', hvor journalist Kristian Linnemann sammenlagt har haft mere end 20 timers telefonsamtaler med morderen, der afsoner en livstidsdom i Herstedvester Fængsel.

Samtaler, som han uden Peter Madsens vidende har optaget, men efterfølgende fået tilladelse til at bringe.

Peter Madsen siger ikke selv direkte ordene 'Jeg har dræbt Kim Wall', men svarer blot ja til, at han slog journalisten ihjel.

Annonce:

I det hele taget har han store vanskeligheder ved at tale om det konkrete hændelsesforløb i det første program, som Ekstra Bladet har set, og som kan streames på dplay.dk.

 

Alligevel kommer indrømmelsen undervejs i samtalen, hvor Peter Madsen fremstiller sig selv om en person, der ikke normalt er voldelig. 'Hvis jeg gør nogen noget, er det mig selv, lyder det blandt andet.

Men så er det, at Kim Wall under interviewet i ubåden altså bare 'rammer nogle ting', siger han videre, og journalisten spørger, om det er der, hun får ham trigget, så han 'ender med at slå hende ihjel'.

- Ja, lyder svaret.

Peter Madsen genoplever Kim Walls sidste øjeblik. Video: Discovery Networks Danmark.

Ifølge pressematerialet siger Peter Madsen i begyndelsen af programseriens afsnit to: 

- Der er ikke noget med, hvis skyld det er. Det er min skyld, hun døde. Og det er min skyld, fordi jeg begik forbrydelsen. Det er alt sammen min skyld.

Peter Madsen på vej ud fra Retsmedicinsk Institut 11. augsut 2017. Arkivfoto: Kenneth Meyer
Peter Madsen på vej ud fra Retsmedicinsk Institut 11. augsut 2017. Arkivfoto: Kenneth Meyer
 

Annonce:

Planter skylden på offeret
Tidligere drabsefterforsker på Rejseholdet, Kurt Kragh, hæfter sig blandt andet ved måden, Peter Madsen fralægger sig ansvaret for drabet på, når han siger, at det er offeret, der 'trykkede på nogle knapper', 'ramte nogle ting'  og 'rørte ved en landmine', som så eksploderede og slog hende ihjel.

- Her prøver han jo at plante skylden på Kim Wall selv, og det er et helt klassisk karaktertræk for drabsmænd som Peter Madsen med klare psykopatiske træk. De tager aldrig nogensinde ansvaret for deres handlinger - uanset hvor alvorligt det er. Han prøver at retfærdiggøre og bortforklare det, han har gjort, siger Kurt Kragh til Ekstra Bladet.

Sammen med psykiater Henrik Day Poulsen optræder han i programmet for at vurdere Peter Madsens udtalelser. Også kriminalreporter på Ekstra Bladet Linette Krøger Jespersen, der dækkede hele sagen for avisen, medvirker.

Annonce:

Pervers og karakterafviger
Under retssagen kom det frem, at Peter Madsen i mentalundersøgelsen vurderes som højst utroværdig. Han er patologisk løgner, pervers og karakterafviger med psykopatiske og narcissistiske træk. Derfor var Kurt Kragh ikke overrasket, da han lyttede til mandens talestrøm på de optagede samtaler. Og så alligevel.

- Selv om det, jeg hørte, svarede nogenlunde til det indtryk, jeg har fået af manden ud fra, hvad jeg har læst og ud fra mentalerklæringen, så blev jeg alligevel overrasket over, hvor meget hans fokus er rettet mod hans egen person hele tiden. Der er ingen form for anger overhovedet. Alt hvad han taler om, handler om Peter Madsen.

- Det var ret lærerigt.

- Hvad tænker du om, at han får taletid?

- I denne situation synes jeg, det er interessant. Jeg synes ikke på nogen måder, det bliver en promovering af Peter Madsen. Det er let gennemskueligt, hvad han er for en person, og jeg synes ikke programmet giver ham nogen pluspoint. Tværtimod synes jeg, at han til fulde og på alle måder får afdækket sin personlighed.

Kim Wall og Peter Madsen stævner ud 10. august. Privatfoto
Kim Wall og Peter Madsen stævner ud 10. august. Privatfoto

Annonce:

Kynisk og brutalt drab
Kim Wall havde en aftale om at interviewe Peter Madsen 10. august 2017. På det sidste billede, der er taget af Kim Wall i live, stævnede hun ud i ubåden sammen med sin bøddel. I de følgende timer blev hun mishandlet på det groveste, inden han slog hende ihjel, parterede hendes lig og smed delene i vandet.

Peter Madsen siger i det nye tv-program, at han ikke ved fysiologisk, hvad der dræbte hende.

- Jeg ved, det var de ting, jeg fortalte hende. Det var situationens drift, det var måske chok, men hun blev fjern, og hun forsvandt, lyder det blandt andet.

Peter Madsen om den skæbnesvangre tur: - Kan ikke huske hvorfor, hun dør. Video: Discovery Networks Danmark.

Peter Madsen blev i april 2018 idømt fængsel på livstid i Københavns Byret for drabet på den 30-årige journalist Kim Wall.

- Der er tale om et kynisk og brutalt drab på en tilfældig kvinde, der i forbindelse med sit journalistiske arbejde havde taget imod en ubådstur, læste retsformand Anette Burkø op, da dommen faldt.

Ekstra Bladet har onsdag været i kontakt med tidligere drabschef Jens Møller, som i sin tid stod i spidsen for Kim Wall-sagen. Han ønsker ikke at udtale sig om programmet eller Peter Madsens indrømmelse.

Indrømmelsen kommer ikke bag på Jakob Buch-Jepsen, der var anklager i sagen og nu arbejder som forsvarsadvokat.

- Jeg er ikke overrasket, men derudover har jeg ikke yderligere kommentarer, siger han.

'De hemmelige optagelser med Peter Madsen' kan streames på dplay.dk fra onsdag klokken 10.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Journalisten: Ingen sympati

Timelange telefonsamtaler med Peter Madsen har ikke fået journalist og redaktionschef Kristian Linnemann til at udvikle nogen varme følelser for manden.

- Overhovedet ikke. Det er et ganske forfærdeligt, koldt og kynisk drab, han har begået. Og det var velforberedt. På intet tidspunkt fik jeg sympati for ham. Det vigtigste for mig var at holde samtalen kørende, siger Linnemann til Ekstra Bladet.

Det var ham, der i et brev rakte ud til Peter Madsen for at blive klogere på, hvordan han endte med at blive morder. En måned senere fik han et seks siders langt svar tilbage sammen med en ansøgning til ringetilladelse.

'Jeg er parat til at lægge alle kortene på  bordet, så du ringer bare, Kristian', stod der i svaret.

Peter Madsens underskrift. Foto: Discovery Networks Danmark
Peter Madsens underskrift. Foto: Discovery Networks Danmark
 

- Hvordan var det at snakke med ham?

- På den ene side er det selvfølgelig interessant ud fra et journalistisk perspektiv, men det er på den anden side også virkelig grænseoverskridende. Især når jeg i samtalerne skulle abstrahere fra alt det forfærdelige, han har gjort. Velvidende at der sidder en familie derude, hvis datter er blevet dem frarøvet på den mest makabre måde.

- Hvilke personlige overvejelser har du gjort dig i forhold til at give ham taletid?

- Rigtig store overvejelser - både i forhold til om det er for tidligt, og hvordan det skulle gøres. Men argumentet for at gøre det, er at han vælger at tilstå. Havde han ikke gjort det - havde han givet mig en ny sang fra de varme lande - ville jeg aldrig give ham taletid.

- Mit største håb er, at Kim Walls familie kan bruge den tilståelse til noget. At det giver dem en form for afslutning.

Kristian Linnemann har snakket i timevis med Kim Walls morder. Foto: Discovery Networks Danmark
Kristian Linnemann har snakket i timevis med Kim Walls morder. Foto: Discovery Networks Danmark

Forældre kontaktet
Redaktør på Discovery Networks Danmark Tine Røgind Quist oplyser, at man har rakt ud til Kim Walls forældre i forbindelse med optagelserne til programmet.

- Vi har givet dem muligheden for at se programmet på forhånd, komme til orde og blive informeret om indholdet, men det har de ikke ønsket, siger hun.

Ekstra Bladet har uden held forsøgt at få fat på de efterladte.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: