Peter Madsen idømmes livstid

Dommer Anette Burkø afsagde i dag dommen over Peter Madsen, der var tiltalt for drab og seksuel mishandling af Kim Wall

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Ubådsbyggeren Peter Madsen er netop kendt skyldig i planlagt og forberedt drab på Kim Wall.

Han er blevet idømt fængsel på livstid af en enig domsmandsret.

Peter Madsen stod i skranken i midten af retslokalet med ryggen til tilhørerne og hænderne i lommen, da retsformanden afsagde dommen, men da han efterfølgende gik tilbage til sin forsvarer for at høre dommens præmisser, kiggede han tydelig rystet frem for sig. Øjnene blev små, sammenknebne og nærmest mørke, og han stirrede ned i bordpladen, mens retsformanden læste begrundelsen for dommen op. 

- Der er tale om et kynisk og brutalt drab på en tilfældig kvinde, der i forbindelse med sit journalistiske arbejde havde taget imod en ubådstur, læste Anette Burkø op.

Læs rettens begrundelse her.

I dommen fremgår det, at retten over en bred kam mener, at Peter Madsens forklaringer har været utroværdige, ligesom retten finder det bevist, at drabet var forberedt og planlagt.

Retten lægger til grund, at de skader, der er fundet på Kim Wall ikke stemmer overens med Peter Madsens forklaring om, at Kim Wall var hel og ikke blødte, da han begyndte parteringen af liget om morgen 11. august. 

Det er særligt en blodudtrædning i underlivet og en blodansamling i bugen, som retten har lagt vægt på.

Retten mener heller ikke, at Peter Madsen har givet en troværdig forklaring på, hvorfor han har båret effekter som sav, rørstykker og en lang, tilspidset skruetrækker ned i ubåden.

Talte lavmælt med forsvarer
Retten lægger også vægt på, at Peter Madsen har skiftet forklaring flere gange og ikke har givet en troværdig forklaring på det.

- Tiltaltes forklaring om, at han opfattede den første forklaring som mere skånsom for de pårørende, findes ikke troværdig og stemmer ikke overens med, at han efterfølgende valgte at partere liget. Retten lægger vægt på, at tiltalte ændrede forklaring, da man efter fundet af afdødes hoved kunne konstatere, at hun ikke kunne være død som først forklaret af tiltalte, læste dommeren op.

Da Peter Madsen iklædt sort blazer kom ind i retssalen få minutter før, dommen blev afsagt, talte han lavmælt med sin forsvarer, nikkede lidt og kiggede ud i luften.

Efter retsformanden havde læst begrundelsen for dommen op, og retten blev hævet, stod Peter Madsen længe og talte med sin forsvarer.

Efter de havde været ude for at tale om ankespørgsmålet, kom han tilbage og var tydeligt mærket i ansigtet med dybe furer under øjnene og langs med kinderne.

Han endte også med at smile et lille smil til hende, før han blev ført bort af fængselsbetjentene.

Peter Madsen stod tiltalt for at have planlagt og forberedt at have dræbt 30-årige Kim Wall på ukendt måde, muligt ved halsoverskæring eller kvælning,hvorefter han parterede hendes lig og tildelte det flere stik og snik for, at ligdelene skulle forblive på havbunden.

Derudover var han tiltalt for andet seksuelt forhold end samleje ved at have stukket og snittet i og på hendes kønsdele.

Endelig var han tiltalt for at have at andre menneskers liv i fare ved at sejle ubåden i strid med godt sømandsskab under særligt skærpende omstændigheder. Denne del er han blevet frifundet for som det eneste.

Han har erkendt partering, men har nægtet sig skyldig i drab og seksuel mishandling. Han har forklaret, i sin tredje forklaring, at Kim Wall formentlig døde ved forgiftning af udstødningsgasser, efter han selv blev lukket ude af ubåden på grund af et undertryk.