Peter Madsen kræves idømt livstid: Så hurtigt kan han være ude igen

Forsvarsadvokat om livstid og forvaring: Det er Danmarks hårdeste straffe

I dagens pressemeddelelse fra Anklagemyndigheden, beskrives det, at man går efter at få Peter Madsen idømt fængsel på livstid og sekundært forvaring. Peter Madsen nægter sig skyldig.

Begge straffe der vurderes at være dansk strafferets absolut strengeste straffe.

- Men man kan altid diskutere, om livstid eller forvaring er den strengeste straf, siger Jan Schneider, forsvarsadvokat.

Han fortæller indledningsvis, at han udtaler sig generelt, da han hovedsageligt kender sagen om drabet på Kim Wall fra mediernes dækning og gangsnak blandt andre advokater.

- Forvaring betyder tidsubestemt anbringelse. Mens livstid giver mulighed for prøveløsladelse. Det er min opfattelse, at forvaring er den hårdeste straf, vurderer Jan Schneider.

Politi afslører tiltale mod Peter Madsen: Kræves idømt livstid

- I forhold forvaring, så er kriterierne for løsladelse vage. Man skal blandt andet igennem en farlighedsvurdering, og den generelle usikkerhed omkring, hvor lang tid man skal være bag tremmer, giver en stor psykisk belastning.

Peter Madsens forsvarsadvokat: Nu skal vi læse tiltalen igennem sammen

En livstidsdom giver mulighed for prøveløsladelse efter 12 år. Herefter kan man en gang årligt søge om prøveløsladelse.

- Ved en livstidsdom skal man også igennem en farlighedsvurdering. Men den er ikke ligeså central en del af den samlede vurdering som ved forvaring.

I gennemsnit afsoner livstidsfanger 14 til 16 år. Men Jan Schneider fortæller, at både kortere og længere tid i fængsel forekommer ved livstidsdomme i Danmark.

Ifølge Schneider kan forvaringsdømte godt sidde i fængsel nogenlunde ligeså lang tid som livstidsdømte.

I anklageskriftet er Peter Madsen tiltalt for at have dræbt Kim Wall 'efter forudgående planlægning og forberedelse'.

- Det betyder, at det er politiets hensigt at bevise, at det var en planlagt handling. Eventuelt kan der være foretaget forberedelseshandlinger. Det kan betyde, at medført remedier og/eller, at der kan være klargjort til en eventuel forbrydelse, fortæller Jan Schneider.

- Det står i modsætning til en spontan handling, tilføjer han.

Her slutter Raket-Madsens drøm endegyldigt

I anklageskriftet er der endvidere rejst tiltale for 'andet seksuel forhold end samleje af særligt farlig karakter'.

- Det gælder for så vidt alle former for sex, der ikke samleje. Det med 'særlig farlig karakter' kan hænge sammen med en eventuel udførelsesmåde, siger Jan Schneider.

Selvom han han ikke kender sagen indgående, så han alligevel en personlig holdning til drabssagen:

- Mig bekendt er der i denne sag ingen skærpende omstændigheder, der gør, at man skal fravige udgangspunktet om 12 års fængsel, der normalt gives for drab, siger han og fortsætter:

- Højesteret har netop udtalt, at der skal foreligge særdeles skærpende omstændigheder for at bringe en eventuel straf op på 13 og 14 år. Og det gør der ikke ud fra de oplysninger, jeg har om sagen.

- Jeg tror at anklagemyndigheden kommer med påstanden om livstid og forvaring, fordi sagen har været så massivt mediedækket, mener Jan Schneider.

FAKTA: Her er de seneste års livstidsdomme i Danmark

Anklagemyndigheden i Københavns Politi kræver Peter Madsen idømt fængsel på livstid eller alternativt forvaring på ubestemt tid for blandt andet drabet på den svenske journalist Kim Wall.

Her er et overblik over de seneste års domme til livstid i Danmark:

2017: Vestre Landsret: 49-årige Christian Andersen for drab på Hanne Pedersen samt efterfølgende tyveri og ildspåsættelse.

2017: Retten i Svendborg: 26-årige Alexander Jensen idømmes livstid for at have skudt sin gravide ekskæreste og hendes nye kæreste i april 2016 på Langeland.

2017: Retten på Frederiksberg: Ian Ramm Hansen, der er medlem af Bandidos, for at have skudt tre unge personer tidligt om morgenen 11. november 2015. Han ankede sagen på stedet til Østre Landsret.

2016: Østre Landsret: Den 23-årige Asbjørn Haferbier for drab på to mænd i en grusgrav i Sorø.

2016: Vestre Landsret: Peter-Thue Rudgaard for under en ferie i Tyskland at sætte ild til bilen med sine to døtre på bagsædet.

2016: Højesteret: Jørgen Saugsted for drab på advokat Anders Lindholt og forsøg på at dræbe sin tidligere svigersøn.

2012: Vestre Landsret: Andreas Linnet og Jonas Melchior Hansen for drab på 68-årige Elke Mamsen og hendes voksne søn Hans i Møgeltønder.

2011: Københavns Byret: Den såkaldte Amagermand, Marcel Lychau Hansen, for to drab og seks voldtægter.

2011: Retten i Lyngby: Morten Skipper-Pedersen for drab på sine tre børn på to, otte og ti år i Birkerød.

2011: Østre Landsret: Steen Lassen for drab på sin hustru og parrets to børn i Greve.

* Livstidsdømte kan tidligst blive prøveløsladt efter 12 års afsoning.

* Den dømte kan selv indbringe spørgsmålet for retten efter 14 år.

* Gennemsnitligt afsoner livstidsdømte 15-16 års fængsel.

Kilder: Kriminalforsorgen, Ritzau.