Peter Madsens forklaring: Sådan døde Kim Wall

Han siger, at han blev lukket ude af ubåden, og Kim Wall derefter døde af kulilteforgiftning, fordi han lavede en fejl

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Det var, fordi Peter Madsen lavede en fejl i forbindelse med, at han startede hovedmotor, hjælpemotor og luftkompressor for at sejlede ubåden hjem, at Kim Wall endte med at dø ved en ulykke.

Det forklarede Peter Madsen i dag i en meget teknisk forklaring, der fik dommeren til at bede ham om at sænke tempoet.

- Jeg starter kompressoren og starter de to motorer op, men jeg har ikke taget anden halvdel af tjeklisten med. Jeg starter den op uden at lukke drænventilen, der gør, at der ikke kommer udstødningsgasser ind i ubåden, fortæller Peter Madsen blandt andet i sin forklaring, der skal understøtte hans forklaring om, at Kim Wall døde som følge af kulilteforgiftning.

Da han var oppe på dækket, lukkede han lugen, fordi det er 'godt seamanship'.

Men da han forsøgte at komme ned i ubåden igen, kunne han ikke åbne lugen, fordi motorerne lavede undertryk.

- Da jeg vender mig for at åbne lugen starter de mest forfærdelige minutter i mit liv. Jeg kan ikke åbne lugen, fordi motoren suger luft, fortæller han og kan ikke huske, hvor længe, han forsøger at komme ind i ubåden.

Han løber op i tårnet for at prøve den luge, men den er også suget fast.

Atmosfære understøtter ikke liv
- Så kan jeg høre Kim kalde. På det tidspunkt ved jeg ikke, at der er et udstødningsgas-issue. Jeg er ikke klar over, at jeg har glemt halvdelen af min procedure, siger han.

Det lykkes til sidst for ham at komme ind i ubåden.

- Det første, der sker er, at jeg får en sky af varm luft i hovedet. Der er meget fyldt med udstødningsgas. Atmøsfæren i Nautilus understøtter ikke liv på dette tidspunkt, siger han.

- Da jeg kravler ned og finder Kim Wall livløs, går jeg på knæ ved hende. og dasker hende på kinderne. Der er en meget høj koncentration af udstødningsgas. Den eneste måde, jeg kan få det væk, er ved at åbne tårnlugen, siger han og tilføjer på spørgsmålet om, hvorfor han ikke forsøgte at få Kim Wall op.

- Jeg forsøger ikke på det, for jeg kan ikke være dernede. Jeg har ikke muligheden for at få hende ud i frisk luft. Jeg må først ventilere ubåden, siger han.

Han fortæller, at der er tale om en fejl på Nautilus, som har kendt til nogle måneder, før Kim Wall døde.

Undervejs sender en besked til sin hustru, som han beskriver som et slags afskedsbrev.

- Det, der er sket i min øjne på det tidspunkt er, at jeg har gjort mig skyldig i en meget alvorlig forbrydelse. Jeg har gjort mig skyldig i en forbrydelse, som er, at jeg har været vidende om, at der har været den farlige egenskab ved nautilus. Jeg har sejlet ud med den viden, siger han.

Opdateres...