Peter Madsens ven i chok: Jeg kan ikke se ham i øjnene

Der var ingen alarmklokker, som ringede hos Peter Madsens tætte ven Christoffer Meyer kort ført opfinderen sejlede afsted med den svenske journalist Kim Wall i ubåden Nautilus

Peter Madsen er temperamentsfuld og kan råbe og skrige og kaste med tingene, hvis det ikke går efter hans hoved.

Men hans meget tætte ven og samarbejdspartner gennem ti år Christoffer Meyer har aldrig nogen sinde oplevet den nu drabssigtede ubåds-fantast som voldelig.

– Peter har absolut et temperament. Men jeg er nødt til at være fair over for Peter og sige, at han med årene er blevet meget bedre til at kontrollere det. Jeg har set ham råbe og skrige, men faktum er, at jeg aldrig nogen sinde har set ham løfte et stykke værktøj eller knytte en næve eller tage fat i nogen og sige: ’Hvis du ikke stopper, så får du et par på kassen’. Det har jeg aldrig nogen sinde set. Aldrig.

– Og heller ikke noget, der kunne minde om ondskab?

– Nej. Hvis en af hans katte har været syg, så er hans verden sunket i grus. Jeg har mødt folk, hvor Peter i den grad har trådt til og hjulpet. Med det kendskab, jeg har til Peter, så synes jeg ikke, man kan stemple ham som uempatisk, siger Christoffer Meyer.

Christoffer Meyer og Peter Madsen har arbejdet sammen i ti år. Foto: Anthon Unger
Christoffer Meyer og Peter Madsen har arbejdet sammen i ti år. Foto: Anthon Unger

Han og Peter Madsen var sammen om raket-projekterne Copenhagen Suborbital og Raket-Madsens Rumlaboratorium. Så sent som for 17 dage siden var Peter Madsen og hans hustru til Christoffers hustrus fødselsdag i et telt i baghaven i Farum, hvor vi nu møder ham.

Peter Madsen kunne godt være festens midtpunkt, men denne aften følte han sig ikke rigtig godt tilpas, fordi deres kat var syg.

Ingen alarmklokker
– Hvis katten var syg og dårlig, så havde han ikke det ikke særligt godt. Så ville han faktisk bare gerne have lov til at tage sig af den. Og jeg ved, at han har spurgt andre om penge, fordi han ikke havde råd til at betale for dyrlægen, og katten var syg. Så når du spørger mig, om han er empatisk, så ja, 100 procent ud fra det synspunkt.

Han talte sidst med Peter Madsen i telefonen sidste torsdag klokken 18.48 for at aftale nogle ting omkring en aflyst raketopsending på Bornholm sidst på måneden. Det var omkring 12 minutter før, at Peter og Kim sejlede ud med ubåden Nautilus.

– Der er ingen alarmklokker hos mig, der ringer. Hvorfor skulle de også det? Når vi ser dem sejle ud igennem Københavns Havn, står de og er glade, vinker, er helt rolige. Hvad der så er sket fra det tidspunkt, er det kun Peter Madsen, der ved, siger han med en stemme, der knækker over af og til.

Ikke mindst når snakken falder på Kim Walls familie og hendes kæreste.

– Jeg har mistet en god ven. Men hvad har de ikke mistet? Jeg har så stor medfølelse for de mennesker. Det er der ingen, der skal gå igennem, konstaterer Christoffer Meyer, der er dybt mærket af detaljerne i den makabre drabssag, der har udviklet sig dag for dag.

Peter Madsen beskriver her i et klip fra 2013, at det at sejle ubåd føles som 'at forsvinde ind i en anden verden'. (Foto/redigering: Copenhagen Suborbitals/Mikkel Cramon)

Grusomme detaljer
Han er gået fra at være overbevist om sin vens uskyld til visheden om, at Peter Madsen siger, der skete en ulykke i ubåden, der førte til Kim Walls død, og at han kastede hendes lig i vandet. Efterfølgende er kvindens torso dukket op på Amager.

– Detaljerne er så grusomme og så makabre, at det ryster sådan en som mig rigtig, rigtig alvorligt. Jeg er enormt vred og frustreret og skuffet over, at Peter som menneske har gjort det, han har gjort, siger Christoffer Meyer.

Ubåds-mysteriet: Her er de store, ubesvarede spørgsmål

Bearbejder sorgen
Nu forsøger han at bearbejde sorgen over, at hans meget, meget gode ven gemte på noget, han ikke kendte.

– Jeg har ikke tal på, hvor mange timer jeg har tilbragt med ham, hvor mange diskussioner, både filosofiske, tekniske og personlige, vi har haft, og på intet tidspunkt har jeg set det her. Men jeg har aldrig identificeret det her, fordi Peter aldrig har vist det her af sig selv. Ikke dermed sagt at han ikke har haft det i sig. For det har han jo. Det taler sit tydelige sprog, siger han og fortsætter:

– Jeg vil stadig holde fast i, at jeg tror, at jeg kender Peter Madsen rigtig godt. Men jeg var ikke klar over, at han havde den side i sig. Og det store spørgsmål for mig er, om han overhovedet selv var klar over, at han indeholdt det. Jeg tror det ikke. Men det undskylder ikke på nogen måde det, der er sket.

Jeg kan ikke se ham i øjnene
Christoffer Meyer mødte op til grundlovsforhøret for at støtte sin ven, da han blev sigtet for drab, og han bakkede ham trofast op i dagene efter. Med sagens udvikling kan han imidlertid ikke svare klart på, om han kan og vil bevare kontakten.

 – Det her er jo ikke som at tænde og slukke på en stikkontakt. Man kan ikke bare slukke sine venskabelige følelser over for et andet menneske og sige ’det var det’. Men jeg kan ikke acceptere det her. Peter vælger, hvad der virker til at være en bevidst handling, som er så langt fra det, jeg kan stå inde for som menneske, at det naturligvis vil have en påvirkning på mit venskabelige syn på Peter, siger Christoffer Meyer.

Lige nu vil han ikke kunne sætte sig ned og kigge ham i øjnene.

– Vil jeg kunne det ud i fremtiden? Det kan jeg ikke svare på. Jeg kan ikke gøre det i dag. Det er så langt fra det værdigrundlag, jeg har som menneske. Det er for langt ude. Det er for absurd. Det er for makabert. Det er for ulækkert, siger han og fortsætter:

– Det, den person i det øjeblik har valgt at gøre, kan man tilgive det? Er der nogen, der kan tilgive det? Lige nu kan jeg ikke. Det må jeg erkende. Hvis Peter var sejlet ind i havnen og havde sagt, at der er sket noget forfærdeligt, så havde det været anderledes, siger han.

TV: Genoplev det dramatiske ubåds-mysterium

OVERBLIK

 • Torsdag 10. august klokken 19 tager den danske ubådsentusiast Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall afsted sammen i den hjemmebyggede ubåd 'UC3 Nautilus'. De stævner ud fra Refshaleøen i København.
   
 • Natten til fredag melder Kim Walls kæreste hende savnet, da hun ikke er kommet hjem fra ubådsturen, der burde være endt sent torsdag aften.
   
 • Fredag 11. august finder man efter lang tids eftersøgning 'Nautilus' i Køge Bugt. Ubåden begynder at synke, og Peter Madsen bliver reddet i land.

Han siger, at ubåden gik ned efter en fejl i den ene ballasttank. Han bliver taget til søforhør. Peter Madsen bliver anholdt 11.36 og efterfølgende sigtet for drab. Han nægter sig skyldig.

 • Lørdag 12. august bliver Peter Madsen fremstillet i grundlovsforhør bag dobbeltlukkede døre. Dommeren beslutter at varetægtsfængsle ham foreløbig frem til 5. september for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.
   
 • Natten til søndag får man ubåden bragt på land.
   
 • Søndag 13. august starter undersøgelserne af ubåden. Københavns Politi siger, at ubåden sank som følge af en bevidst handling.

Eftersøgningen af den forsvundne Kim Wall fortsætter, og politiet melder ud, at de formoder, at Kim Wall er død.

 • Mandag 21. august ophæves dele af dørlukningen fra grundlovsforhøret 12. august. Politiet oplyser i en pressemeddelelse, at Peter Madsen har forklaret, at Kim Wall døde om bord på ubåden som følge af en ulykke. Han har efterfølgende skaffet sig af med liget i Køge Bugt.

Om eftermiddagen anmelder en cyklist fundet af et kvindelig i vandet ved Vestamager. Ud på aftenen bekræfter politiet, at der er fundet en torso uden hoved, arme og ben. Identiteten kan ikke umiddelbart fastslås.

 • Tirsdag 22. august fortæller vicepolitiinspektør Jens Møller på et pressemøde, at der ikke er noget, der taler imod, at kvindetorsoen er Kim Wall. Identiteten kendes dog ikke endnu. De manglende arme, hoved og ben er blevet fjernet ved en 'bevidst afskæring'.
   
 • Onsdag 23. august kort efter klokken 7 meddeler Københavns Politi på Twitter, at dna-profilen på liget matcher med den forsvundne journalist Kim Wall.

Kilder: Københavns Politi og Ritzau.