Piger afsløret i løgn: Derfor sker falske voldtægtsanmeldelser

To piger på 13 og 19 år er for nylig blevet afsløret i falske anmeldelser om påståede overfaldsvoldtægter

(Foto: Jan Unger)
(Foto: Jan Unger)

Først var der en 13-årig pige fra Skælskør, som 30. august gik til politiet og anmeldte, at hun var blevet udsat for en overfaldsvoldtægt på en natursti, som hun gik en tur på.

Hun indrømmede senere, at der ikke var noget om den historie.

13-årig løj om voldtægt

Og i mandags var den så gal igen, da en 19-årig kvinde fra samme by blev idømt 20 dages betinget fængsel ved Retten i Næstved for at have fundet på, at hun var blevet voldtaget af tre-fire mænd 13. februar.

I retten tilstod hun blankt, at der ikke var skyggen af hold i den historie.

19-årig kvinde påstod sig massevoldtaget: Nu er hun selv dømt

Leder af lokalpolitiet i Slagelse, Allan Holm, fortæller til Ekstra Bladet, at politiet altid tager kvinders henvendelser alvorligt, når anmeldelsen går på voldtægt. Og det er ofte først efter et par uger, at politiet vælger at skrue bissen på og fortælle kvinderne, at der er noget, der ikke hænger sammen.

Rødhårede følte sig mistænkeliggjort
I tilfældet med den 13-årige pige nåede politiet at udsende et signalement på den påståede gerningsmand.

- Signalementet passede rigtig fint på et par rødhårede mænd fra området, der af naturlige årsager følte sig mistænkeliggjort. Det var også grunden til, at vi valgte så aktivt i pressen at trække signalementet tilbage, da det viste sig, at pigen erkendte, at hun ikke var blevet voldtaget, siger Allan Holm.

13-årig om sex-forbryder: Han havde rødt hår og fuldskæg

Og i sagen om den påståede gruppevoldtægt nåede en ung mand at blive sigtet af politiet, inden den 19-årige efter et par måneder indrømmede, at hun havde haft frivilligt samleje.

Anklager ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Iben Grønbæk, førte sagen mod den 19-årige kvinde fra Skælskør, hvis anmeldelse førte til, at en uskyldig mand i en periode var sigtet for den falske voldtægt.

Fanget i egen løgn
Ifølge Allan Holm skyldes anmeldelserne ofte, at de unge kvinder ikke tænker over de konsekvenser, der er ved, at de finder på en historie. Og i tilfældet med den 13-årige er sagen endt med, at en 17-årig dreng, som hun frivilligt havde sex med, i stedet er blevet sigtet for at have haft et seksuelt forhold til en mindreårig.

Mens den 13-årige ikke kan straffes på grund af sin alder, så modtog den 19-årige, der løj, sin straf, som helt undtagelsesvist blev gjort betinget.

Men hvad kan ligge bag, at piger eller kvinder påstår sig voldtaget eller sex-overfaldet?

- Kvinden kan være fanget i sin egen løgn. Sådan lyder Jon Lund Elbeks, der er forbyggelseskonsulent hos Det Kriminalpræventive Råd, bud.

- Ofte ser vi, at kvinden aldrig havde tænkt sig at anmelde voldtægten, men at hun fortæller om det påståede overfald til familie eller venner, som derefter opfordrer hende til at anmelde det til politiet, forklarer Jon Lund Elbek.

Han mener ikke, at kvinderne i første omgang selv har tænkt sig at anmelde noget til politiet.

For få voldtægter bliver anmeldt
Sara Parding, der er kommunikationsmedarbejder i Center for Voldtægtsofre, mener, at det tit er udsatte kvinder, der indgiver de falske anmeldelser.

- Det er ofte meget sårbare kvinder, der indgiver falske anmeldelser for voldtægt, fortæller hun.

Jan Lund Elbek mener også, at der bag de falske anmeldelser gemmer sig nogle udsatte kvinder.

- I de fleste tilfælde er kvinderne, der står bag de falske voldtægtsanmeldelser, ofte belastede på den ene eller den anden måde. Det kan være misbrug eller psykiske problemer, forklarer han.

Sara Parding fortæller, at de falske voldtægtsanmeldelser er et stort problem for de kvinder, der rent faktisk bliver udsat for en voldtægt.

- De falske anmeldelser kan påvirke både politiet, hjælpesystemet, venner og familie, der bliver mistroiske. Det betyder, at ofrene kan blive bange for ikke at blive troet på og derfor ikke anmelder, at de har været udsat for et overgreb, forklarer Sara Parding.

Den bekymring deler hun med Jon Lund Elbek.

- Det kan være et problem, hvis folk tror, at der er flere falske anmeldelser, end der egentlig er. Det kan skabe en frygt for ikke at blive taget alvorligt hos dem, der har en reel anmeldelse. Det er i forvejen en ekstremt følsom situation.

Jon Lund Elbek mener heller ikke, at de falske anmeldelser udgør et kæmpeproblem:

- Det store problem er alle de voldtægter, der ikke bliver anmeldt, siger han.

Kun gammel statistik på området
De nyeste tal på området er fra år 2000-2002. De viser, at det meget sjældent sker, at en kvinde angiver en falsk anmeldelse.

- I forhold til den samlede mængde af anmeldte voldtægter, så er problemet med falske anmeldelser meget lille, forklarer han.

- Det er kun 7 procent af alle voldtægtsanmeldelser, der anses for at være en falsk anmeldelse, og kun i 2 procent afsiges der dom, siger Jon Lund Elbek.

Han understreger samtidig, at det ikke er muligt at sige noget om, hvordan situationen ser ud i dag.

- Der er ingen nye tal, og derfor har jeg heller ikke noget grundlag for at se, om der har været en udvikling siden den sidste undersøgelse, siger Jon Lund Elbek, der fortæller, at ikke umiddelbart er nogen ny undersøgelse af området på vej i nærmeste fremtid.