Piloten bag mirakel-landing: - Jeg kan godt forstå, hvis han sprællede lidt

På vej ned tænkte piloten, at han ikke vidste, om de ville slippe helskindet, eller om han ville slå springeren ihjel

SE VIDEOEN: Piloten Leif Johannsen skrev danmarkshistorie, da han landede sit fly i skum med en faldskærmspringer under sig. (Foto/redigering: Mathias Hostrup, Ernst van Norde/Mikkel Cramon)

Det er stadig ikke rigtig gået op for piloten Leif Johannsen, at han udførte en sensationel landing onsdag aften og reddede en 45-årig mands liv.

Manden var hoppet ud i faldskærm fra 2500 meters højde fra Leif Johannsens Cessna-fly, men forinden var hans fod uvist af hvilken grund blevet vinklet ind i en såkaldt 'static line', som var blevet brugt ved et tidligere spring.

- Det er ikke rigtig gået op for mig endnu. Jeg har bare passet mit arbejde, og det er så gjort, som det skulle. Der er jo ikke nogen fast procedure for sådan noget. Det er måske første gang i danmarkshistorien, siger Leif Johannsen ydmygt til Ekstra Bladet, da han er tilbage på Lindtorp Flyveplads ved Holstebro dagen derpå.

Faldskærmsudspringer overlevede mirakuløst: Derfor gik det galt

Den spektakulære situation varede næsten en time onsdag aften mellem klokken 20.18 og 21.12., mens faldskærmspringeren hang med hovedet nedad 3-4 meter under flyveren.

-  Handlede du på rygraden?

- Ja, det tror jeg. Jeg kender det her fly som min egen bukselomme, og jeg vidste, at jeg ikke skulle komme for meget op i fart, så han kom til skade.

Han siger, at han landede med 75 knob minus vinden, hvilket kan omregnes til 100 km/t.

- Min plan var at lande så blødt, så han kunne slå smut i det skum. Og det lykkedes, siger han.

Manden overlevede mirakuløst med en forstrækning i lysken og en hudafskrabning.

Det var dette fly, som springeren hang under med hovedet nedad. Foto: Ernst van Norde
Det var dette fly, som springeren hang under med hovedet nedad. Foto: Ernst van Norde

Leif Johannsen holdt hovedet koldt, men var alligevel også meget bevidst om, at det kunne gå galt.

- Jeg tænkte, nu ved jeg ikke, om vi slipper helskindet fra det her, eller om jeg skal ned og slå ham ihjel. Men heldigvis så virkede planen, siger han og tilføjer, at han også var bekymret for, om springeren ville udløse sin skærm i panik.

- Den tanke strejfede mig også. Jeg var hele registret rundt. Det er helt klart, at det ville være et skrækscenario. Så havde vi ikke haft ret gode odds nogen af os, siger han.

Dårlig situation
Faktisk havde Leif Johannsen allerede opdaget, at der var noget galt, da han fik et opkald over radioen om, at han havde en springer hængende under flyet.

Han havde opdaget linen og forgæves forsøgt at trække den ind.

- Jeg havde ikke landet med ham, for jeg vidste, at der var noget galt. Jeg ville have en inspektion af flyet, inden jeg landede. Men så langt nåede det slet ikke.

- Hvad tænkte du, da du fik at vide, at der hang en springer under flyet?

- Der tænkte jeg, at det er en rigtig dårlig situation, som jeg kun har set en gang før - på en tv-udsendelse fra udlandet, som TV 2 bragte for to-tre måneder siden. Jeg skal have set den igen, det er helt sikkert.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

- Kunne du kommunikere med ham?

- Nej, det kunne jeg ikke. Han hang derude, og jeg håbede på, at han bare stolede på, at jeg gjorde noget rigtigt inde i flyet. Jeg kan godt forstå, hvis han sprællede lidt på vej ned, for han har nok tænkt, at nu var jeg ved at lande, nu har jeg fem minutter tilbage. Det kan jeg godt forstå, siger han og fortsætter:

- Da jeg opdagede, at han var der, steg jeg op i højden igen, så jeg var helt sikker på, at han var klar over, at vi var ved at iværksætte et eller andet.

- Var du overbevist om, at det nok skulle gå godt?

- 90 procent ja. Der er selvfølgelig altid en lille mulighed for, at det ikke går så godt. Det er en ganske unormal situation. Men jeg var faktisk ret sikker på, at det her skal nok lykkes, hvis bare jeg får den hjælp fra jorden, som var nødvendig.

Han fik første-instruktøren til at holde øje med glidevinklen ned til pladsen, kontra hvor højt springeren hængte under flyet, sådan at han ikke pludselig skulle ramme et hegn for enden af banen. Vi skulle gerne ramme det der skum. Og der fik jeg en god tilbagemelding, siger han.,

- Du må have haft en puls på rigtig meget?

- Det tror jeg ikke. Jeg tror faktisk, jeg har taget det stille og roligt hele vejen. Hvis ikke man gør det, så giver det panik. Og det nytter ikke, siger hun. 

Han var oppe og flyve i dag med Havarikommissionen, og han har intet problem med at være 'oppe på hesten igen'.

- Nej, jeg er stadig overbevist om, at flyvning er mere sikkert end at køre på vejen, fastslår han.