Plastik-klinik hacket: Tusindvis risikerer intimbilleder offentliggjort

En af de største plastikkirurgiske klinikker i Litauen er blevet hacket, og nu risikerer op mod 1600 danskere at få udstillet billeder og dybt personlige oplysninger som cpr-numre

Hvordan fungerer det med deling af intimbilleder? Få svaret her - og mød aktivistgruppen, som vil stoppe det - fra Krimicentralen, oktober
Følg Krimi

Ved du noget? Tip os E-mail 1224@eb.dk eller SMS til 1224

Sangere, realitystjerner, politiker og almindelige danskere.

Tusindvis af danske og udenlandske patienter står til at få lækket yderst privat og intim information, efter en af Litauens største plastikkirurgiske klinikker Grožio Chirurgija er blevet hacket.

Ifølge hackerne er der op mod 1600 danskere, der har fået stjålet deres journaler fra klinikken, som især er kendt, fordi det danske selskab Luxuskirurgi har sendt mange danskere dertil.

Det skriver Ekstra Bladet, der har været i kontakt med flere af de kvinder, som er blevet forsøgt afpresset.

Politiet bekræfter sagen og opfordrer danskere, som bliver afpresset af hackerne, til at anmelde det.

- Såfremt der er nogen, som bliver kontaktet eller truet, vil vi anbefale, at de anmelder det til politiet. Det kan man gøre i egen politikreds eller via politi.dk. Vi har instrueret politikredsene om, at der kan komme henvendelser om disse sager. Så samler vi det nationale overblik, siger Kim Aarenstrup, centerchef NC3, der er politiets Nationale Cyber Crime Center.

Michael Dalgaard, direktør og ejer af Luxuskirurgi, som tager sig af og henviser danske patienter til hospitaler i Litauen, fortæller, at hackerne har afpresset i en måned.

- Det hospital, som er vores hovedsamarbejdspartner, er for en måned siden blevet hacket af russere, som lever af at hacke virksomheder og så lave afpresning. De truer med at offentliggøre billeder og cpr-numre, siger han.

- Vi har forsøgt at holde det tæt ind til kroppen, for når det omtales, kommer opmærksomheden, og så begynder folk først at lede. Derfor har vi forsøgt at holde det mest muligt internt, mens der bliver efterforsket, siger han.

Anni, Mia, Mie, Joan og Linse har fået intimbilleder hacket: Dybt ubehageligt

 

Sådan har vi gjort

Ekstra Bladet har fået adgang til den fulde liste over alle dem, som hackerne påstår, at de har informationer på. Samt alle dem, som de har offentliggjort billeder og informationer på.

Lige nu har hackerne offentliggjort journaler og billeder for cirka 118 af de i alt 24.000 patienter.

Ekstra Bladet har med udgangspunkt i listen kontaktet nogle af de mennesker, som har fået deres data stjålet, og spurgt, om vi måtte omtale sagen. Kun i de tilfælde, hvor folk har været parat til at tale om det, er vi gået videre med sagen.

For at mindske muligheden for at finde de stjålne data har vi bevidst undladt detaljer, som kan hjælpe med at identificere ofrene.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?