Politi advarer mod krysantemumbomber

Har fundet flere krysantemumbomber henkastet i det fri

Denne krysantemumbombe blev fundet hos en familiefar, der blev dræbt i en fyrværkeriulykke nytårsaften. Foto: René Schütze
Denne krysantemumbombe blev fundet hos en familiefar, der blev dræbt i en fyrværkeriulykke nytårsaften. Foto: René Schütze

Det er kujonagtigt, hvis man bare skiller sig af med sit farlige, ulovlige fyrværkeri, så eksempelvis børn ved et tilfælde kan finde det.

Det siger Rigspolitiet, når nu advarer borgere mod at nærme sig uaffyret fyrværkeri, efter der i en række tilfælde de seneste dage er fundet krysantemumbomber henkastet i det fri.

Grafik: Sådan virker krysantemum-bomberne

- Hvis man er i besiddelse af farligt ulovligt fyrværkeri, så skal man kontakte politiet, så vi kan sende professionelle folk ud for at fjerne det. Det er kujonagtigt og livsfarligt, hvis man blot smider det i naturen, hvor børn kan finde det ved et tilfælde. I mange tilfælde blive det endnu mere ustabilt, når det bliver vådt, siger politiinspektør Allan Nyring fra Rigspolitiet i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Det er også ekstremt farligt at skaffe sig af med fyrværkeriet på den lokale genbrugsplads. Dels skal man ikke begynde at køre rundt med krysantemumbomber i sin bil, og dels udsætter man de ansatte på pladsen for livsfare, hvis man bare afleverer tingene der, siger Allan Nyring.

Advarslen kommer efter et tragisk nytår, hvor tre mænd blev dræbt af krysantemum-bomber ved to ulykker i Nordjylland.

Rigspolitiet vil ikke pt. give frit lejde til folk, der fortryder at have købt farligt ulovligt fyrværkeri.

- Det er kun i ekstraordinære situationer, at man kan sætte lovgivningen ud af kraft og gøre det straffrit at begå noget. Vi ser jo desværre hvert år, at folk stik imod alle advarsler anskaffer sig det farlige ulovlige nytårsskyts. Vi ønsker ikke at opfordre endnu flere til at gøre det, fordi de tror, at de risikofrit kan komme af med det igen, hvis de fortryder, siger Allan Nyring.

Se hvor farlige krysantemumbomber er i indslaget herunder: