Politi anholder kvinder for at spraymale Cook-statue i Sydney

Kvinderne blev taget på fersk gerning ved en James Cook-statue i Hyde Park med en taske med malerdåser

Den britiske kaptajn James Cook hævdede at være den første, der opdagede Australien i 1770. Her ses en statue af ham i Hyde Park i Sydney. (Arkivfoto) Foto: David Gray/Reuters
Den britiske kaptajn James Cook hævdede at være den første, der opdagede Australien i 1770. Her ses en statue af ham i Hyde Park i Sydney. (Arkivfoto) Foto: David Gray/Reuters

Australsk politi har tidligt søndag morgen lokal tid anholdt to kvinder i færd med at vandalisere en statue af den britiske opdagelsesrejsende James Cook i Sydney.

New South Wales' politi blev alarmeret om hændelsen i Hyde Park i det centrale Sydney kort efter klokken fire søndag morgen, hvor de to kvinder, begge sidst i 20'erne, blev anholdt.

Kvinderne blev fundet med en taske med flere dåser med spraymaling, oplyser politiet i en erklæring.

De er blevet nægtet løsladelse mod kaution og vil blive sigtet for at ødelægge og gøre skade på ejendom, oplyses det videre.

Demonstranter, som rundt om i verden har indtaget gaderne i protest mod den sorte amerikaner George Floyds død i politiets varetægt, kræver, at statuer af personer, der sættes i forbindelse med racisme og slaveri, fjernes.

Fra engelske Cecil Rhodes i det sydlige Afrika, over spanske Christoffer Columbus i Amerika til belgiske kong Leopold II i Congo har statuer af mænd bag imperier været under angreb de seneste uger.

I flere tilfælde har gerningsmændene bag vandalismen været efterkommere af nogle af de mennesker, imperialisterne engang koloniserede.

Statuen af kaptajn James Cook i Hyde Park blev rengjort allerede søndag formiddag, oplyser en talsmand for politiet.

James Cook hævdede at være den første, der opdagede Australien i 1770. Han kaldte landet 'Terra nullus' - der på latinsk betyder 'Ingens land' og erklærede, at det tilhørte den britiske trone.

Siden har historikere dog konstateret, at Cook ikke var den første hvide opdagelsesrejsende, der nåede til Australien.

Også politiet i New South Wales' nabostat Victoria undersøger en hændelse fra weekenden, hvor en statue af to tidligere australske premierministre er blevet vandaliseret.

Hændelsen fandt sted i en park i byen Ballarat omkring 120 kilometer nordvest for Melbourne.