Politi: Derfor går vi ind i sag om eksamensfusk

Nogle havde ikke taget studentereksamen - andres snit var alt for lavt til den ønskede uddannelse

Pernille Kindtler, optagelsesleder ved Københavns Universitet, forklarer, hvordan snyderiet kan være foregået

Ved du noget om sagen? Tip Ekstra Bladet i en sms til 1224 (alm. takst) eller mail til 1224@eb.dk

Københavns Politi bekræfter, at man er gået ind i en omfattende sag om fusk med eksamensbeviser.

I en pressemeddelelse skriver politiet, , at sager om uægte eksamensbeviser er normalt et anliggende mellem den videregående uddannelsesinstitution, den konkrete ansøger og politiet.

Men i 2013 opdagede Styrelsen for Videregående Uddannelser, at 19 personer havde søgt ind på en videregående uddannelse med uægte eksamensbeviser.

Eksamensbeviserne fra ansøgerne lignede hinanden og var sendt til institutioner på tværs af flere københavnske politikredse, og det fik styrelsen til at gå ind i sagen med en samlet anmeldelse til politiet.

Danske studerende sigtes for fusk med eksamensbeviser

Nu har Københavns Politi oprettet i alt 31 forhold og sigtet 27 personer i sagen.

Direktør for Styrelsen for Videregående Uddannelser Niels Agerhus udtaler:

- Det er vigtigt, at vi sender et klart signal om, at det er uacceptabelt og ulovligt. Uddannelsesinstitutionerne og Styrelsen for Videregående Uddannelser gør en stor indsats for at kontrollere eksamensbeviserne, og forsøg på snyd anmeldes til politiet.

Nogle af de sigtede ansøgere havde ikke en gymnasial eksamen, mens andre har en gymnasial eksamen med et væsentligt lavere karaktergennemsnit end det, der fremgik af det uægte bevis.

Fra 2013 har det været obligatorisk at søge optagelse digitalt gennem Optagelse.dk.

Med digitaliseringen har de videregående uddannelser og Styrelsen for Videregående Uddannelser, der administrerer Den Koordinerede Tilmelding, fået bedre muligheder for at kontrollere validiteten af ansøgernes eksamensbeviser og opdage uægte beviser.