Politi: Koldblodige drab og kortege-kørsel

Her er politiets vurdering af de seneste dages begivenheder i København

Nørrebrogade i torsdags, hvor en mand blev skudt og dræbt. Foto: Kenneth Meyer
Nørrebrogade i torsdags, hvor en mand blev skudt og dræbt. Foto: Kenneth Meyer
Følg Krimi

- Det er helt ekstraordinært voldsomt, det vi ser i øjeblikket. Det er koldblodige drab, man kører stærkt i gaderne, er nervøse og kører flere biler sammen i kortegekørsel. Og der er en accept af, at man skal ud og slå nogen ihjel.

Det var nogle af de ord politiinspektør Torben Svarrer, Københavns Politi satte på situationen og på et særdeles anstrengt og voldsparat kriminelt miljø.

På få dage er tre blevet dræbt og fire er såret i hovedstadsområdet. Og selv om politiet ikke vil lægge sig helt fast på, at samtlige episoder hænger sammen, tegner sig et billede af en underverden tæt på kogepunktet.

En blodig vinter - fem dræbt og fem såret af skud

Torsdag 2. december

En 27-årig mand blev på Sorgenfrigade tæt på Nørrebrogade i København skudt i ryggen og dræbt midt i myldretiden klokken cirka 16.30. Han var sammen med mindst en uidentificeret mand, der undslap med livet i behold. Politiet anholdt kort tid efter en 21-årig svensk statsborger og en 18-årig dansker for drab og drabsforsøg, og siden er yderligere fire mænd sigtet i sagen. Offeret er ifølge Ekstra Bladets oplysninger medlem af gadebanden NNV, der holder til i Nørrebro/Nordvest-kvarteret.

Fredag 3. december

Klokken cirka 11.30 kom to mænd ind i en frisørsalon på Islevbrovej i Rødovre og affyrede skud. En 17-årig bulgarsk dreng, som ifølge politiet kom til Skandinavien tidligere i år, blev dræbt. Han stod i salonen og klippede en 15-årig skoledreng. Skoledrengen blev ramt af skud i hånden og måtte på hospitalet. En 28-årig mand, der er bosat i Sverige, blev såret alvorligt og var i kritisk tilstand. To mænd er sigtet og varetægtsfængslet efter episoden. Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er de begge en del af NNV.

Lørdag 4. december

Lørdag klokken cirka 21.30 kom en mand ind på en vandpibecafé på Åboulevard 39 på Frederiksberg og affyrede et skud, der ramte en 39-årig gæst på cafeen i hovedregionen. Offeret er i kritisk tilstand. Gerningsmanden flygtede derefter om hjørnet og af uvisse årsager ind i en nærliggende Netto. Her blev han filmet af et overvågningskamera. Han løb ud af butikken igen og forsvandt. En 18-årig er anholdt.

Tirsdag 7. december

Klokken cirka 1 natten til tirsdag blev to mænd ramt af skud i Herlev ved Hækmosen og Krebsdammen. Den ene mand fandt ud på vejen og stoppede en civil bil, der kørte ham til hospitalet. Hans tilstand er stabil. Senere på natten fandt politiet den anden dræbt i skovbunden. En mand blev kort efter anholdt og sigtet i sagen, men politiet valgte at løslade ham efter afhøring.

Onsdag 15. december

Omkring klokken 16 bliver en mand skudt på en parkeringsplads i Bunkeflostrand i Malmø. Der er tale om en 25-årig dansk statsborger, som dør af sine skader. Ifølge svensk politi flygter gerningsmændene fra stedet i en mørk bil, formentlig en sort Audi RS4 på udenlandske plader. Fire personer blev anholdt i forbindelse med sagen, men løsladt ugen efter. Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er et 26-årigt højtstående medlem af gadebanden NNV blandt de anholdte.

Fredag 17.december

Der indløber en anmeldelse omkring kl. 23.30 om, at en 25-årig er blevet såret under en skudepisode i Ulsøparken i Brøndby. Han bliver kørt på hospitalet, men bliver kort tid efter meldt udenfor livsfare. Ifølge politiet er der tale om en lokal konflikt. Ingen er anholdt.

Tirsdag 28. december

Den 22-årige Serdal Bas bliver ramt af skud i Hallingparken i Brøndby Strand, og afgår efterfølgende ved døden. Skuddene falder ved højlys dag omkring kl. 13.00, og politiet efterlyste kort til efter de to mænd 20-årige Ali Yildirim og 25-årige Kenny V. Jensen. Ifølge politiet er de begge tydeligt fanget på video-overvågning. Den ældste af de to mænd har efterfølgende meldt sig selv. Politiet arbejder ud fra tesen om, at drabet kan kædes sammen med skudepisoden i Ulsøparken.

Søndag 9. januar

En 47-årig mand bliver omkring klokken 13 ramt af flere skud i en bagel-butik på Falkoner Allé. Han er i kritisk tilstand. Politiet oplyser, at skyderiet ikke umiddelbart er banderelateret. Der er endnu ingen anholdt, men politiet efterlyser en enkelt mørklødet gerningsmand i alderen 23-25 år.

- Der er ingen tvivl om, at der er en konflikt, sagde Torben Svarrer, men understregede også, at der er tale om et 'mudret' billede.

Det er ikke umiddelbart to klart definerede navngivne bander, som står overfor hinanden, som man har set det ved tidligere klassiske bande-konflikter.

På den ene side er der en bande, som politiet kender godt, lød det på pressemødet på Politigården i København i dag.

Men på den anden side står en mere løs struktur af organiserede kriminelle, som har et udestående med hinanden, lød det fra Torben Svarrer.

Læs mere her, hvad kilder har fortalt Ekstra Bladet, om baggrunden

Ekstra Bladet har flere gange skrevet, at en aktør på den dramatiske aktuelle scene er NNV, en bandegruppering opstået på Nørrebro- og i Nordvest i København.

Blandt andre havde den 27-årige mand, der blev dræbt på Sorgenfrigade på Nørrebro i torsdags, tilknytning til NNV, erfarede Ekstra Bladet.

Politiinspektør Torben Svarrer ville ikke sætte navn på bandegrupperingen.

Nervøsitet meget synlig
Han beskrev dog, hvordan politiet i bybilledet oplever et miljø, der er fuld af spændinger.

- Normalt er de mere afslappede. Men nervøsiteten nu er meget synlig i bybilledet. De kører sammen i kortegekørsel, der bliver kørt stærkt i gaderne, vi standser dem også, og vi mærker deres nervøsitet, sagde Svarrer blandt andet.

Politiet i København har sammen med andre politikredse ransaget 25 steder i dag og har anholdt 12 personer. Men Torben Svarrer forventer ikke, at der vil være krav om fængslinger og grundlovsforhør i forbindelse med skyderierne.

- I forbindelse med aktionen har vi fundet nogle ting, der kan indikere, at man er konfliktparat. Herunder slagvåben, stikvåben og kontanter, lød det fra Torben Svarrer.

På pressemødet lød det også, at dagens ransagningerne og beslaglæggelsen af flere telefoner blandt andet hjælper politiet til at danne sig et billede af, hvad der foregår i miljøet, og hvor efterforskningen skal rettes hen.

Samarbejder med svensk politi
På pressemødet kom det desuden frem, at dansk politi samarbejder med kollegaerne på den anden side af Øresund i forbindelse med efterforskningen af skyderierne i københavnsområdet.

En af de anholdte fra skyderiet torsdag er svensk statsborger, mens to af de personer, som var involveret i skyderiet i en frisørsalon på Islev Torv dagen efter, har adresse i Sverige.

- Svenskerne har en stor interesse i at bidrage til, at dansk politi når i mål med at stille de rigtige til ansvar.

- Lige nu sidder vi faktisk i møde med svenskerne omkring en udveksling af oplysninger, som er meget vigtige, lød det fra Torben Svarrer.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?