Politi: Mor ville bortføre Aia og Leonardo igen

Sad fire døgn i Vestre Fængsel: Anklager forsøgte forgæves at få Angelina Mathiesen, som er tiltalt for børnebortførelse til Brasilien, varetægtsfængslet

Lisbeth Markussen og Angelina Mathiesen i et stort interview til Ekstra Bladet i Brasilien, mens begge kvinder stadig opholdt sig i landet med deres børn. (Redigering: Martin Ekelund)
Følg Krimi

Angelina Mathiesen, som er tiltalt for at have bortført og frihedsberøvet sine to børn Aia og Leonardo, har siddet fire døgn i Vestre Fængsel.

Politiet mener, at hun har forsøgt igen at bortføre den fireårige dreng og syvårige pige, efter at de i oktober vendte hjem til Danmark efter halvandet år i Sydamerika.

Kvinden tog i marts 2016 mod fædrenes vilje Aia og Leonardo med til Brasilien, hvor hun søgte asyl, da hun mener, at Danmark ikke overholder deres menneskerettigheder.

Det udløste en international menneskejagt, som stoppede, da en brasiliansk dommer beordrede børnene udleveret til Danmark, og deres mor fulgte med dem hjem.

Artiklen fortsætter under billedet...

Angelina Mathiesen var internationalt eftersøgt via Interpol for at have bortført sine egne børn. Siden 8. oktober har hun set dem én time under overvågning. Foto: Privat
Angelina Mathiesen var internationalt eftersøgt via Interpol for at have bortført sine egne børn. Siden 8. oktober har hun set dem én time under overvågning. Foto: Privat
 

Ved ankomsten til Københavns Lufthavn måtte Angelina Mathiesen tage afsked med sine børn, hvorpå hun blev kørt til afhøring og sigtet, men dog ikke fremstillet i grundlovsforhør, da anklagemyndigheden ikke vurderede fængsling nødvendig.

Det havde ændret sig, da Angelina Mathiesen i forrige uge kom ud fra et møde i Børne- og Ungeforvaltningen i Københavns Kommune.

Ville finde børnenes opholdssted
Her blev hun anholdt, afhørt på Teglholmen (Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet, red.) og smidt i detentionen i Vestre Fængsel for dagen efter at blive fremstillet i Københavns Byret.

'Idet sigtede forsøgte at udfinde børnenes anonymiserede opholdsadresser, herunder ved at formå TB (navn udeladt, red.) til telefonisk at tage kontakt til en medarbejder ved Københavns Kommune i den hensigt at formå denne til at udlevere adressen på børnenes opholdssted', lyder det retsbogen, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

TB er en af Angelina Mathiesens venner og skulle ifølge politiet have forsøgt at lokke børnenes daværende opholdssted ud af kommunen på foranledning af Aias og Leonardos mor.

'Morfar' langer ud efter TV2-dokumentar om bortførte børn

Angelina Mathiesen nægter sig ifølge retsbogen skyldig, men fortalte, at hun ikke vidste, hvor børnene var, og 'hun har ikke talt med nogen om at finde børnenes adresser'.

'Hun har ikke selv søgt at finde adresserne. Hun har været optaget af at gøre det, der er bedst for børnene', forklarede hun ved grundlovsforhøret, hvor hun bekræftede, at 'hun kender én, der hedder TB, og han besøgte hende for en uge siden' (nu to uger siden, red.).

Artiklen fortsætter under billedet...

Vladimir Valiant frygter, at hans ekskone, Angelina Mathiesen, bortfører deres søn, Leonardo, igen. Foto: Ekstra Bladet
Vladimir Valiant frygter, at hans ekskone, Angelina Mathiesen, bortfører deres søn, Leonardo, igen. Foto: Ekstra Bladet
 

Nægter
Kvinden forklarede, at TB og hans kone er gode venner med hende, og at parret har en datter, der er jævnaldrende med Aia.

Ifølge Angelina Mathiesens forklaring talte hun og TB om situationen, men: 'de talte ikke om, at han skulle finde ud af, hvor børnene var'.

'Anholdte husker ikke, om hun nævnte navnet på den forvaltning, der havde med sagen at gøre før rejsen til Brasilien', lyder det i retsbogen, hvoraf det også fremgår, at hun har givet politiet 'tilladelse til ransagning af sin telefon, herunder undersøgelse af, hvad der befinder sig i 'skyen'.

Eksklusive dagbogsoptagelser fra kvinde på flugt

Anklageren begærede kvinden fængslet i ti dage, hvilket dommeren umiddelbart afslog at tage stilling til, før TB var blevet afhørt.

Retten besluttede i stedet at opretholde anholdelsen i tre gange 24 timer.

Hun blev på ny fremstillet - denne gang i Retten på Frederiksberg, hvor politiet havde afhørt hendes ven.

Her havde anklageren nu droppet forsøget på at få den anholdte varetægtsfængslet for det påståede forsøg på at genbortføre børnene, men nedlagde i stedet påstand om varetægtsfængsling i 14 dage.

Artiklen fortsætter under billedet...

Angelina Mathiesen blev ved ankomsten til Danmark i oktober afhørt på Teglholmen i Københavns Sydhavn. Siden da har hun bl.a. siddet fire døgn i Vestre Fængsel. Foto: Mogens Flindt
Angelina Mathiesen blev ved ankomsten til Danmark i oktober afhørt på Teglholmen i Københavns Sydhavn. Siden da har hun bl.a. siddet fire døgn i Vestre Fængsel. Foto: Mogens Flindt

Dommer sagde nej
Dommeren vurderede dog ikke, at hændelsesforløbet fra hjemkomsten til Danmark og frem til grundlovsforhørene var nok til at fængsle Angelina Mathiesen, som blev løsladt.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Angelina Mathiesen, som ikke ønsker at uddybe forløbet.

Politibetjent opfordrede fædre til at kidnappe egne børn

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra hendes afhørte ven, ligesom lederen af Personfarlig Kriminalitet Jens Møller er tavs om sagens udvikling.

Fra anklager i straffesagen mod Angelina Mathiesen, Stine Winther, som forestod begge grundlovsforhør og er anklager i den kommende retssag, lyder det:

- Jeg har ingen kommentarer.

Vi kan ikke leve et normalt liv
Leonardos far, Vladimir Valiant, vil ikke kommentere forløbet, som førte til anholdelse af hans ekskone, men:

- Jeg, som far til Leonardo, undrer mig og spørger mig selv, hvordan jeg fortsat kan leve og sikre, at Leonardo kan leve et liv, som alle danske børn har ret til, uden at frygte, at han bliver bortført på ny, siger han til Ekstra Bladet.

- Vi kan ikke leve et normalt liv, Leonardo ikke gå i børnehave, og jeg ikke passe mit arbejde, når der efter alt at dømme er nogen, som ikke vil respektere de afgørelser, som både er truffet i Danmark og Brasilien. Og man mener at vide sig sikker på, at de, som har været med til bortførelsen, ikke gør det igen, siger Vladimir Valiant, som er overbevist om, at flere personer har hjulpet og fortsat vil hjælpe Angelina Mathiesen med at få børnene i morens varetægt.

Artiklen fortsætter under billedet...

Vladimir Valiant bor nu sammen med sin søn Leonardo. Foto: Privat
Vladimir Valiant bor nu sammen med sin søn Leonardo. Foto: Privat
 

Advokat kritiserer løsladelse: Mor kan finde på at bortføre børn igen

Vladimir Valiant understreger, at han har fået tilkendt den fulde forældremyndighed over sønnen, men at forløbet frem til genforeningen har været ulykkeligt.

Og de to dommeres afvisninger af at varetægtsfængsle Angelina Mathiesen bekymrer ham:

- Det er den tredje dommer, der ikke mener, der er risiko for bortførelse af børnene. Byretten og landsretten gav mig i sin tid ikke medhold, og det lykkedes hende dengang at tage børnene ud af landet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til sagens udvikling fra Aias far, Peter Lawaetz.

 Sagen kort: Danske børn bortført til Brasilien

 

Efter en årelang strid med sine to eksmænd, rejste Angelina Mathiesen i marts 2016 til Brasilien med sine to børn.

Hun var internationalt efterlyst via Interpol og levede i månedsvis i skjul i Brasilien af frygt for at blive fundet af brasiliansk politi og deporteret til Danmark.

I en periode levede hun sammen med endnu en dansk kvinde, Lisbeth Markussen, og hendes tre børn, på ferieøen Mosquiero, indtil politiet åndede dem i nakken, og de igen måtte slå sig ned på skjulte adresser.

I marts 2017 søgte begge kvinder asyl i Brasilien, fordi de mener, at deres menneskerettigheder i Danmark er blevet krænket - mens asylsagerne bliver behandlet fik midlertidig opholdstilladelse.

Angelina Mathiesen blev i maj 2017 begæret udleveret af de danske myndigheder - Lisbeth Markussen blev ifølge sin eksmand også først begæret udleveret på det tidspunkt.

Kvinderne har efter at være rejst ud af Danmark været varetægtsfængslet in absentia for børnebortførelse.

Det er Lisbeth Markussen fortsat.

Ekstra Bladet fandt før påske kvinderne og børnene i Brasilien, hvor de fortalte om deres liv i Sydamerika og slog fast, at fædrene aldrig ville se deres børn igen.

Ekspert: Udlevering af mor fra Brasilien ligner hastværk  

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+