Politi nægter at svare på mystisk sms

En sms var blandt de centrale beviser norsk politi fremlagde, da de ville fængsle den drabssigtede milliardær Tom Hagen

Et billede af den forsvunde kvinde Anne-Elisabeth Hagen.  Foto: Ritzau Scanpix / NTB SCANPIX.
Et billede af den forsvunde kvinde Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Ritzau Scanpix / NTB SCANPIX.

'En samlet bevisvurdering', lyder meldingen fra norsk politi, når de skal svare på, hvorfor de har pågrebet Tom Hagen og sigtet ham for drabet på sin kone, Anne-Elisabeth Hagen.

Hun forsvandt sporløst fra sit hjem i Oslo, hvor sagen først blev fremstillet som en bortførelsessag. Senere har politiet rettet fokus mod Tom Hagen og efterforsker sagen som et drab.

Ifølge norsk politi bæger sagen præg af at være planlagt, mens milliardæren i sit forsøg på at skjule sin gerning har vildledt dem, men hvad de bygger deres antagelser på, vil de ikke løfte sløret for.

Hemmelige dokumenter
Få mennesker har fået indblik i politiets arbejde, men én af dem, der har, er en dommer, der skulle have fremvist beviserne, så politiet kunne få tilladelse til at varetægtsfængsle 70-årige Tom Hagen.

I den bevisførelse skulle især en sms være omdrejningspunktet i efterforskningen mod milliardæren. Det skriver Dagbladet.

Den drabssigtede Tom Hagen. Foto: Ritzau Scanpix / TORBJORN OLSEN
Den drabssigtede Tom Hagen. Foto: Ritzau Scanpix / TORBJORN OLSEN
 

Men information, om hvem der har sendt og modtaget sms'en, og hvad den indeholdt, er underlagt tavshedspligt.

Hagens advokat, Svein Holden, så beskeden i retten, men har endnu ikke haft mulighed for at dele informationerne med sin drabssigtede klient.

Den omtalte besked kan politiet allerede have indhentet tidligt i sin efterforskning.

Hemmelig efterforskning
Tom Hagen kom, efter eget udlæg, hjem til et tomt hus 31. oktober 2018, hvor der var efterladt et computerskrevet brev. I brevet fremgik trusler, og at bortførerne ville have en løsesum for at løslade Anne-Elisabeth Hagen.

Hagen trodsede truslerne og tog selv kontakt til politiet. Her begyndte efterforskningen af det, som kan vise sig at være en af Norges mest spektakulære mordsager i nyere tid.

Hagen gik i det tidsrum med til, at politiet overvågede milliardærens telefon, hvis bortførerne skulle tage kontakt til ham.

Det er grobund for at tro, at sms'en er indhentet under den del af efterforskningen.

Hemmelig aflytning
Den omtale sms kan også være blevet indhentet i anden del af efterforksningen. Efter en længere periode, hvor politiet havde efterforsket sagen, gik politiet ud i juni sidste år og fortalte om væsentlige ændringer i efterforskningen.

Det var i den periode, at politiet rettede sin efterforskning mod Tom Hagen.

Norsk politi var ikke længere overbevist om, at bortførelsen havde et økonomisk motiv, men at bortførelsen blev iscenesat for at forhindre politiet i at undersøge for drab.

Ordensmagten fik i det skjulte tilladelse til at aflytte Tom Hagens telefon og bolig, hvor beviset ifølge Dagbladet kan være indhentet.

Politi nægter at kommentere
Politiets anklager Haris Hrenovica ønsker ikke at svare på, hvorvidt beskeden er sendt fra Tom Hagens telefon, eller om han er modtager af sms'en.

- Grunden til, at politiet har valgt at begrænse adgangen til de her dokumenter, er, at der er risiko for, at bevisførelsen går tabt. Vi kan derfor ikke gå ind i, hvilke dokumenter, der bliver henvist til i forbindelse med varetægtsfængslingen, siger Haris Hrenovica til Dagbladet.