Annonce:
Annonce:

Politi ønsker bedre GPS'er efter dement mand gik i havnen

Nordjyllands Politi har eftersøgt godt 100 forsvundne personer i 2015. En fjerdedel af dem var demente

Annonce:
Følg Krimi

Juleaftensdag forsvandt en 72-årig dement mand fra sit plejehjem i Frederikshavn, dagen efter blev han fundet død i byens havn.

Det er anden gang på kun en måned, at en dement er død i Nordjylland efter at være vandret bort.

Det får vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi, Poul Severinsen, til over for TV2 Nord at efterspørge GPS'er, som demente ikke selv kan tage af, så det bliver muligt at spore de bortgåede ældre.

- Det er uanstændigt, at demente kan gå væk på den måde og falde i havnen. Det er mennesker, som har det dårligt, og som vi er nødt til at passe på, siger vicepolitiinspektøren til Ritzau.

I 2015 har Nordjyllands Politi eftersøgt godt 100 forsvundne personer, og omkring en fjerdedel var demente. Ingen af dem var udstyret med en GPS-sporingsenhed.

Annonce:

- De pårørende fortæller, at de demente piller GPS'erne af, siger Poul Severinsen, som vurderer, at politiet ville kunne redde flere liv, hvis demente ikke selv kunne tage deres GPS'er af.

- Vi har erfaring med eftersøgning af dyre maskiner, som er udstyret med GPS. Dem finder vi typisk inden for ganske kort tid. Det kunne være rart, hvis vi kunne finde de her mennesker lige så hurtigt, siger vicepolitiinspektøren.

Ifølge Serviceloven kan en dement udstyres med GPS, medmindre den demente protesterer. Hvis det sker, kan kommunalbestyrelsen beslutte, at den demente alligevel skal bære GPS, hvis der er risiko for, at personen udsætter sig selv for fare.

Ifølge Nationalt Videnscenter for Demens udstyrer de fleste kommuner demente med GPS. Det kan dog, ifølge videnscentret, være en udfordring at sikre, at den demente bærer GPS'en.

Annonce:

Det er ikke tilladt at låse dørene på danske plejehjem. Der findes ingen statistisk over, hvor mange demente der forsvinder. Men Nationalt Videnscenter for Demens anslår, at over halvdelen af alle demente på et eller andet tidspunkt midlertidigt bliver væk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: