Politi og Roskilde-gæster i åben hash-krig

Politiet opruster i kampen mod stoffer på Roskilde Festival, hvor ulydige gæster har fundet på et udspekuleret modtræk

Hør, hvad festivaltgæsterne tænker om politiets indsats mod stofferne. (Reporter: Signe Breitenstein/Foto: Julie Sørensen)

Så er der udbrudt en kogende fed hash-krig på græsset i Roskilde.

Ordensmagten har startet krigen ved at tage en ny metode i brug i bestræbelserne på at gøre festivalen stoffri.

Deres nye våben er hundeførere med narkohunde, der alene under festivalens første døgn har afsløret hele 116 personer med hash eller hårdere stoffer.

– De snuser rundt over alt på festivalen - og på Roskilde Station. De sætter sig simpelthen ved siden af den person, som de snuser sig frem til bærer de euforiserende stoffer, forklarer Carsten Andersen, kommunikationsansvarlig hos Midt- og Vestsjællands politi.

Vil ryge i fred

Men foreløbig 4400 gæster, som vil have lov til ryge 'fede' i fred, har tilmeldt sig Facebook-gruppen 'Politi razzia på Roskilde?', hvor de ustandseligt udveksler efterretninger om, hvor politiet befinder sig med narkohundene. Betjentene betegner de typisk som 'Oste'. Hundene er 'køtere'.

'Vi håber, at folk får nogle bøde-fri og røgfyldte dage på trods af, at hetzen er massiv i denne tid', skriver initiativtagerne bag gruppen, som mener, at politiets krig mod hash er ren chikane.

Afslører civil-betjente

De lægger i døgndrift billeder og videoklip op, så medlemmerne i tide kan undvige lovens lange arm. De afslører informationer om, hvorledes de civile betjente går klædt.

’Fire civile (betjente, red.) ved skateren går i en gruppe. En med sort Adidas bøllehat’

Der udveksles også masser af råd til at undgå hundenes næser og kropsvisitationer.

Fremprovokerer nervøsitet

’Politiets brug af narkohunde er også langt hen ad vejen et værktøj til at få folk til at reagere nervøst ved synet af dem, så de har en undskyldning for at visitere’, skriver initiativtagerne, der også står bag appen Christatus, der advarer om betjente omkring Christiania.

'Umiddelbart har de (betjentene, red.) en forkærlighed for at hive fat i folk, iført tøj med Christianias tre prikker, motiver med Cannabisblade, reggae- og rasta-motiver, og lignende. Så den slags kan ikke anbefales, når man bevæger sig med tørrede blomster i lommen', lyder rådet fra folkene bag.

De råder også folk til at filme deres møde med politiet.

'Det er fuldt lovligt, og det lægger en dæmper på de værste ulovligheder fra politiets side'.

Politiet: De hjælper os

Politiets Carsten Andersen afviser ikke overraskende at politiet skulle begå ulovligheder. Han siger, han er glad for, at Facebook-gruppen interesserer sig for politiets arbejde.

– De er selvfølgelig velkomne til at interessere sig for vore indsats, hvis de synes, det er interessant. Det kan jo være, deres arbejde medfører, at flere vælger ikke at tage narko med.’

Politiet forsikrer om, at indsatsen mod hash og andre euforiserende stoffer ikke sker på bekostning af kontrol med de især østeuropæiske tyve, der plager festivalen.

'Det er jo en stor fed løgn', lyder det fra folkene bag gruppen.

'Der er et vist antal betjente til festivalen. Nogle tager sig af "narko", mens andre tager sig af tyveknægtene. Mon ikke dem der har tyveri som fokus, kunne bruge lidt flere hænder? Hænder som er dybt begravet i fredelige folks lommer, i jagt på lidt cannabis.'

En hund markeret med teksten ’Politi – Narkotikahund’ – snuser sig rundt efter stoffer i en lille teltlejr på Roskilde Festival.
En hund markeret med teksten ’Politi – Narkotikahund’ – snuser sig rundt efter stoffer i en lille teltlejr på Roskilde Festival.
 

'Ost (Politi, red.) patruljerer i G-området', lyder advarslen.
'Ost (Politi, red.) patruljerer i G-området', lyder advarslen.
 

205 kommentarer
Vis kommentarer