Politi om forsvundet mor til to: Chancen for at finde hende er lille

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi arbejder mod tiden i forsøget på at finde liget af 34-årige Hediga Morda, som forsvandt i oktober

Ekstra Bladet lavede i november et indslag om Hediga Morads forsvinden, hvor vi talte med Heigas veninde Sandie Hansen. De to kvinder mødte hinanden på et krisecenter i Kolding. (Video: Ernst Van Norde)

Mens en 40-årig mand siden december har siddet varetægtsfængslet og sigtet for drab, så bliver det mere og mere vanskeligt for Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi at bevise, at den 40-åriges tidligere ekskone og mor til parrets to børn, den 34-årige Hediga Morad, Vejle, overhovedet er blevet dræbt.

Trods massiv efterforskning er det nemlig endnu ikke lykkedes politiet at finde det bedste bevis på, at et drab har fundet sted; nemlig hendes lig.

Det fortæller efterforskningsleder Søren Ravn-Nielsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til Ekstra Bladet.

- Liget er altid en væsentlig del af en drabsefterforskning. Vi håber stadig på at finde liget og er interesseret i oplysninger. Omvendt må vi også sige, at det bliver mindre sandsynligt at finde det, efterhånden som tiden går, siger Søren Ravn-Nielsen til Ekstra Bladet.


Hediga Morad er mor til to børn, som var 10 og 13 år, da hun forsvandt. (Privatfoto)
Hediga Morad er mor til to børn, som var 10 og 13 år, da hun forsvandt. (Privatfoto)


Hediga Morads eksmand er sigtet for drab, men hendes lig er endnu ikke fundet. (Politifoto) Krimi Hedigas lig er væk: Politiet lukker i

Afleverede børn til samkvem
Hediga Morad forsvandt sporløst, efter hun havde afleveret parrets fælles to børn på 10 og 13 år hos sin eksmand i Vordingborg i efterårsferien 10. oktober i fjor. Det er politiets teori, at den forsvundne kvinde umiddelbart efter blev slået ihjel.

I februar indledte politiet endnu en af utallige eftersøgninger af naturområder, som politiet formodede kunne lede dem på sporet af liget. 

- Frosten skulle lige af jorden, før det gav mening at sende hunde ud. Det er den nu, og så kan vi begyndte eftersøgningen igen, oplyste Søren Ravn-Nielsen dengang til Ekstra Bladet.

Selv om liget af Hediga Morad altså mangler, så er politiet overbevist om, at hun er blevet dræbt. Til at begynde med blev hun efterlyst af et familiemedlem og først 15. december slog politiet til og anholdt hendes eksmand.

Det er få ting, som politiet har valgt at dele med offentligheden i sagen om efterforskningen af Hediga Morads forsvinden. Men politiet har efterlyst oplysninger om denne bronzefarvede Kia Clarus, som menes at være kørt omkring i Sydsjælland og på Møn i den første weekend i efterårsferien i fjor. (Politifoto)
Det er få ting, som politiet har valgt at dele med offentligheden i sagen om efterforskningen af Hediga Morads forsvinden. Men politiet har efterlyst oplysninger om denne bronzefarvede Kia Clarus, som menes at være kørt omkring i Sydsjælland og på Møn i den første weekend i efterårsferien i fjor. (Politifoto)

- Anholdelsen er ikke grebet ud af den blå luft. Uden at gå nærmere i detaljer så har politiet foretaget en lang række efterforskningsmæssige skridt, sagde efterforskningsleder Søren Ravn-Nielsen dengang.

Hediga Morad er fortsat forsvundet, og politiet formoder, hun er dræbt. Men hendes lig er ikke blevet fundet. (Privatfoto) Krimi Stadig intet spor af liget af mor til to

Mistænkt vil løslades
Et større skovområde ved Vordingborg og også et område ved Møns Klint er blevet undersøgt, uden at noget afgørende dukkede op.

Torsdag er der fristforlængelsesmøde ved Retten i Nykøbing Falster. Over de senere måneder har den 40-årige frivilligt gået med til at lade varetægtsfængslingen forlænge, men på torsdag er der lagt op til, at mandens forsvarer vil kræve ham løsladt ved et egentligt retsmøde. Om det også kommer til at ske vil afhænge af de øvrige beviser, som politiet indtil videre måtte være i besiddelse af.

Og disse eventuelle beviser holder politiet for sig selv, eftersom sagen hidtil er ført for lukkede døre.

Også denne spade har politiet efterspurgt oplysninger om. (Politifoto)
Også denne spade har politiet efterspurgt oplysninger om. (Politifoto)

Men selv om det altså ikke skulle lykkes politiet at finde det vigtigste bevis for, at et drab har fundet sted, så er det i Danmark muligt at blive dømt for drab alligevel. Og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har de bedste erfaringer inden for rækkevidde. Det var anklagemyndigheden i denne politikreds, der i 2012 fik idømt to mænd lange fængselsstraffe for drabet på den 40-årige storsvindler Henrik Haugberg Madsen, der ellers var forsvundet sporløst. Ikke en gang et dna-spor var der i sagen, som tydede på, at manden var blevet dræbt.

Hediga Morad er fortsat forsvundet, og politiet formoder, hun er dræbt. Men hendes lig er ikke blevet fundet. (Privatfoto) Krimi Mor til to forsvundet: Politi i ny eftersøgning

- Man kan i princippet blive dømt, selv om der ikke er et lig. I nogle tilfælde kan man bygge en indicierække op. I den konkrete sag kan jeg ikke kommentere den mulighed på grund af dørlukningen i retten, forklarer Søren Ravn-Nielsen.

Familie vil have vished
Mens politiet altså gerne vil finde Hediga Morad, så har hun også en familie, som gerne vil have sat et endeligt punktum i sagen. Og for familien betyder det ifølge efterforskningslederen naturligvis også noget, at liget bliver fundet. Derfor håber han stadig på, at nogen med indsigt og viden i sagen vil dele oplysningerne med politiet.

I en skov udenfor Vordingborg har politiet afspærret et sted i jagten på et kvindelig. (Foto: Per Rasmussen) Krimi Politi leder efter lig: Skov afspærret

- Generelt fylder usikkerheden altid noget i enhver familie, som kommer ud for, at en person pludselig er væk, forklarer efterofrskningslederen, som samtidig understreger, at politiet slet ikke er færdige med efterforskningen endnu.

- Foreløbig arbejder vi videre, og der er en del ting, der skal rundes af. Der bliver løbende vurderet på udviklingen i sagen, siger Søren Ravn-Nielsen.

Sydsjællands og Lolland Falsters Politi har anholdt en 40-årig mand for drabet på den 34-årige Hediga Morad. (Politifoto) Krimi Bror til dræbte Hediga: Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre

Ifølge Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, så havde Hediga Morad grund til at frygte eksmanden. Han er anholdt og sigtet for hendes drab, selv om hendes lig ikke er fundet. (Privatfoto) Krimi Forsvunden mor frygtede ham: Eksmanden anholdt for drab på Hediga