Politi om ubådsmysteriet: - Vi har et komplet radar-track af ubåden

Politiet har et komplet radar-track af ubådens rute, før den blev lokaliseret i Køge Bugt

Peter Madsen, der her ses ved siden af den nu afdøde Kim Wall, er sigtet for drab og usømmelig omgang med lig. Han nægter sig skyldig, men hævder, at der skete en ulykke, hvorefter han med sine egne ord 'begravede hende til søs'. /ritzau/Privatfoto/
Peter Madsen, der her ses ved siden af den nu afdøde Kim Wall, er sigtet for drab og usømmelig omgang med lig. Han nægter sig skyldig, men hævder, at der skete en ulykke, hvorefter han med sine egne ord 'begravede hende til søs'. /ritzau/Privatfoto/
Følg Krimi

Ved du noget om sagen? Kontakt os på 1224@eb.dk eller SMS/MMS (koster alm. takst)

Ubåden Nautilus, der er omdrejningspunktet for journalisten Kim Walls død, er i virkeligheden en simpel båd, der ikke har navigationsudstyr til at bevæge sig over en længere strækning under vandet.

Såvel de svenske som de danske søfartsmyndigheder har udarbejdet et konkret track af ubådens sejlrute i Køge Bugt og Øresund.

En tysk turist fangede ubåden, da den sejlede ud. Privatvideo

En rute, der kun ligger i dansk farvand i henholdsvis det sydlige Øresund samt den nord- og vestlige del af Køge Bugt.

- Vi har et komplet radar-track af ubåden, og det kan vi kun have, når den har været oppe, siger vicepolitiinspektør Jens Møller.

(Artiklen forsætter under grafikken)

Politiet er særligt interesseret i observationer fra folk, der har set ubåden fra 10. august kl. 21.30 og frem mod midnat, hvor Nautilus blev spottet af et fragtskib i den sydlige del af Øresund og fra midnat og frem til fredag kl. 10.30, hvor Nautilus blev observeret nær Drogden fyr i Køge Bugt.

Rute ikke offentliggjort
- Hvis der er nogen, der har set den, vil vi stadig gerne vide det. Men vi ved, hvor den har sejlet, siger Jens Møller.

Han ønsker ikke på nuværende tidspunkt at offentliggøre ubådens præcise rute. En rute, hvor politiet for anden dag i træk er i gang med svenske lighunde i eftersøgningen efter Kim Walls ligdele og tøj.

Ud fra den måde ubåden er konstrueret på, er der ikke noget, der tyder på, at den har kunnet være under vand over længere distancer.

- Den har ikke ret meget udstyr, vi kan bruge til at navigere under vandet. Vi har bygget en ubåd, der er i stand til at dykke, men vi har ikke bygget en båd, der kan navigere under vand, siger Jens Falkenberg, der er ven med Peter Madsen og har været med til at bygge Nautilus.

(Artiklen forsætter under grafikken)

Han fortæller, at han aldrig har været med til at dykke ned og sejle lange strækninger med den omkring 35 tons tunge ubåd. Det har ikke været i fokus og ville være risikabelt.

Kamera i periskopet
- Hvis man sejler en ubåd i danske farvande, er det nemt nok at dykke ned under overfladen, men det er ikke særligt nemt at sejle rundt. Det svarer til at køre i en bil med en papirspose over hovedet. Du kan ikke se, hvad der foregår. Vi kan ikke se, hvad der foregår på overfladen. Derfor har vi dykket meget lidt, siger han.

Christoffer Meyer, der ligeledes har været med til at bygge ubåden, fortæller, at der er tale om en meget simpel ubåd, der har kamera i periskopet, der gør det muligt at sejle i overfladen og periskopdybde, men ikke andet navigationsudstyr.

- Det lyder ikke særligt pænt over for Nautilus. Men man skal tænke på ubåden som et undermotoriseret overfladefartøj, der har mulighed for at dykke lige ned og gå op igen. Det er i realiteten det, hun er, siger han til Ingeniørens website ing.dk og fortsætter:

- Vi har aldrig været så langt fra land, at vi ikke har landkending at navigere ud fra. Vi har hverken sonar eller noget andet, så selv om ubåden har en elektrisk motor, kan man ikke sejle neddykket over længere stræk.

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.