Politi: Russisk eksspion blev forsøgt dræbt med nervegas

Ledende politifolk siger, at der er meget ringe risiko for, at andre skades af nervegas i Salisbury

Sergei Skripal, som her ses på et tidligere pressefoto, er blevet indlagt. Han har muligvis været i kontakt med et ukendt stof, melder flere britiske medier. Foto: AP
Sergei Skripal, som her ses på et tidligere pressefoto, er blevet indlagt. Han har muligvis været i kontakt med et ukendt stof, melder flere britiske medier. Foto: AP
Følg Krimi

Det britiske politi siger ifølge AFP, at den tidligere russiske spion Sergei Skripal var offer for et drabsforsøg med nervegas i den engelske by Salisbury.

- Der er tale om et overlagt angreb på den tidligere spion og hans datter, siger talsmænd for det britiske politi efter flere dages efterforskning.

Sagen bliver nu efterforsket videre som drabsforsøg, hedder det.

Ledende politifolk siger, at der er meget ringe risiko for, at andre i Salisbury kan komme til skade som følge af den anvendte nervegas.

Russisk spion i kritisk tilstand: Kan være angrebet med 'ukendt stof'

Men en politimand, som behandlede den tidligere russiske dobbeltagent og hans datter er blevet alvorligt syg.

Den russiske eksspion og hans datter blev søndag fundet livløse på en bænk uden for et indkøbscenter i byen Salisbury.

Et britisk militærlaboratorie har i de seneste dage arbejdet på at finde ud af, hvad det er for et stof, der gjorde den 66-årige tidligere spion og hans 33-årige datter så alvorligt syge. De er indlagt på en intensivafdeling.

Skripal har en fortid som oberst i det russiske militærs efterretningstjeneste. Han fik 13 års fængsel, da han i 2006 blev anholdt som spion for Storbritannien.

Han blev dømt for til Storbritannien at have udleveret identiteter på russiske efterretningsfolk, som arbejdede undercover i Europa.

Af dommen fremgår det, at Skripal modtog 100.000 dollars for oplysningerne. Det fortælles videre, at Skripal havde arbejdet som spion siden 1990'erne.

Storbritanniens indenrigsminister, Amber Rudd, ledede tidligere onsdag et møde i regeringens kriseudvalg. Her blev ministre og højtstående embedsmænd briefet om sagen af politiets efterforskere.

Den britiske regering har advaret Rusland om, at hvis den russiske regering stod bag den formodede forgiftning, vil det få alvorlige konsekvenser.

Udenrigsminister Boris Johnson sagde tirsdag, at det er svært at forestille sig, at VM i fodbold i Rusland vil have britisk deltagelse, hvis det viser sig, at den russiske stat står bag.

Ruslands udenrigsministerium siger, at forsøg på at forbinde Rusland med Skripals kritiske tilstand ser ud til at have til formål at forværre forholdene mellem de to lande.

Flere britiske ministre har draget paralleller til drabet på den tidligere KGB-agent Alexander Litvinenko, som i 2006 blev dræbt med et radioaktivt stof på et hotel i London.

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.