Politi: Sådan hjalp medgerningsmænd terror-mistænkt

Mistænkte medgerningsmænd til weekendens terror-angreb hjalp ikke politiets hovedmistænkte med alt ifølge sigtelse

Politiet har ransaget steder i Mjølnerparken i dag
Følg Krimi

To mænd på 19 og 22 år er mistænkt for at skaffe et tilflugtssted til den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein samt hjælpe med at skaffe en M/95 automat-riffel af vejen efter drabet ved Krudttønden lørdag. De er dog ikke sigtet for at hjælpe med at skaffe den kraftige automatriffel.

Det viser Københavns Politis sigtelse mod de to unge mænd, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Politiet har også sigtet de to mænd for 'tilskyndelse, råd eller dåd' i forbindelse med angreb ved Krudttønden og senere en synagoge i det indre København, hvor sammenlagt to civile blev dræbt og fem politibetjente såret. De er derfor sigtet for medvirken til to drab og fem drabsforsøg.

Udenlandske agenter hjalp PET under angreb

Forskel på sigtelser
Den udleverede sigtelse er dog forskellig fra den sigtelse, som specialanklager Stig Fleischer læste op i Dommervagten i København mandag, da de to unge mænd blev varetægtsfængslet i 10 dage. Det er den oplæste sigtelse, som er den gældende.

I den udleverede sigtelse står der, at den 19- og 22-årige hjalp Omar Abdel Hamid El-Hussein med 'at skaffe blandt andet våben væk efter skudepisoden ved synagogen'.

Den oplæste sigtelse fra Dommervagten lyder, at de to mænd er mistænkt for at have 'hjulpet med at skaffe våben til skudepisoden ved synagogen'.

De to unge mænd er dermed sigtet for at hjælpe med at bortskaffe våben fra angrebet ved Krudttønden og hjælpe med at skaffe våben til angrebet ved synagogen. De har altså ikke - ifølge politiet - hjulpet med at skaffe en M/95 automatriffel og bortskaffe pistoler.

Både den 19-årige og den 22-årige er også sigtet for ulovlig våbenbesiddelse, men de nægter sig skyldige i alle anklager.

Afsløring: Her er gerningsmanden

Identitet indirekte bekræftet
Københavns Politi har endnu ikke officielt bekræftet gerningsmandens identitet. I sigtelsen mod de to mænd nævnes dog den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein med navn, som gerningsmand til begge angreb.

Dermed har politiet indirekte bekræftet identiteten på gerningsmanden til de to angreb til at være Omar Abdel Hamid El-Hussein.

Ingen strømper, men pelskrave
Der var tale om to unge mænd med indvandrerbaggrund, som blev anholdt klokken 8.14 og 14.50. Den ene mødte op i retten med grøn jakke, sorte bukser, sorte kondisko og ingen strømper. Han havde mørkt hår, der var helt kortklippet i siderne.

Den anden var i Dommervagten iført en stor jakke med pelskrave og har halvlangt hår, der var strøget tilbage. Begge mænd er beskyttet af et navneforbud.

Resten af grundlovsforhøret skete - trods Ekstra Bladets protest i retten - for lukkede døre af hensyn til efterforskningen. Der kan desuden være flere medgerningsmænd på fri fod, lød det i retten.

Gik i klasse med gerningsmand: Han kunne godt lide at diskutere islam

22-årige Omar Adbel Hamid El-Hussein blev skudt og dræbt tidligt søndag morgen, efter han havde åbnet ild mod politiet ved Nørrebro Station. Den 22-årige var i besiddelse af to pistoler Forinden havde han ifølge politiet udført to angreb mod hhv. kulturhuset Krudttønden på Østerbro og en jødisk synagoge i Københavns indre by.

To mennesker - en 37-årig og en 55-årig - mistede livet, mens fem politifolk blev såret af skud. De er dog alle uden for livsfare.

PET holdt pressemøde søndag, hvor det kom frem, at de i forvejen kendte til den 22-årige mand. Se det her.

På et pressemøde søndag kom det frem, at PET og politiet allerede i forvejen havde kendskab til den 22-årige mand - og søndag aften kunne Ekstra Bladet så afsløre, at den 22-årige indtil for kun to uger siden sad fængslet for et knivoverfald i et S-tog i november sidste år.

Journalist mødte Omar: Han virkede afstumpet og koldblodig

Omar El-Hussein fik sin dom i december 2014, men havde forinden siddet varetægtsfængslet i lidt over et år og kunne derfor forlade fængslet allerede i starten af februar. Han fik en dom på to år i den grove voldssag.

Har du kendskab til sagen - eller kender du Omar eller de andre involverede - så tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Her ligger den mistænkte efter politiet har dræbt ham

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time