Politi sender nødråb til politikerne

Politiet er presset og forvirret. Der mangler en handlingsplan for håndteringen af flygtningespørgsmålet

Følg Krimi

Formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, savner klare og hurtige svar fra politikerne på Christiansborg om, hvad politiet skal gøre i den nuværende flygtningesituation i Danmark.

I øjeblikket er politiet, som generelt har fået ros fra politikerne, på hælene, siger Oxfeldt.

- Situationen er helt uholdbar. Det er noget, der skal træffes en politisk beslutning om, altså hvad skal der ske.

- Jeg synes ikke, at politikerne fortæller os, hvad der skal gøres i denne ekstraordinære situation, siger Oxfeldt til Ritzau.

- De politiske drillerier på Christiansborg må stoppe. Find nu en løsning på det her, der er et verdensomspændende problem, som ingen umiddelbart kan løse lige med det samme, siger han.

- Hvad skal politikerne træffe beslutninger om, som kunne hjælpe politiet?

- Jeg vil høre, hvad politiet skal gøre fremadrettet. Vi skal have en klar tilkendegivelse fra politikerne, siger han.

Hvad er jeres største problem?

- Vi ved ikke, hvordan vi skal løse det her problem. Der er en masse logistik i det her, og hvis det her bare fortsætter, hvad gør vi så? Skal vi så bruge fysisk magtanvendelse i forhold ti folk, som ikke vil noget? Situationen er helt uholdbar, siger Oxfeldt.

Savner du specifikt noget mere fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i den nuværende situation?

- Jeg savner noget fra et samlet Christiansborg. Dette berører hele Danmark, siger Oxfeldt.

Ikke mere politi at trække på
Situationen udvikler sig dag for dag. Senest har flere medier skrevet, at de 400 flygtninge og migranter, der natten til torsdag har været tilbageholdt i en sportshal i Rødbyhavn, har fået lov til at rejse videre gennem Danmark.

- Det er forvirrende at være politi. Vi har ikke været i denne situation før, siger politiformanden.

Siden søndag er over 3000 flygtninge og migranter strømmet ind til Danmark fra Tyskland, og det har udfordret politiet, som i forvejen døjer med alt for mange overarbejdstimer, fortæller Oxfeldt.

- Ja, overarbejdstimerne, puha. Det her er noget uden udløbsdato. Efter terrorangrebet i København i februar havde vi en forventning om at skrue lidt ned nogle steder i landet. Men at kunne holde fri nu må vi kigge langt efter.

- Der er ikke mere politi at trække på end nu. Det er uholdbart. Der er taget fra alle hylder, og derfor siger jeg lidt desperat, at jo hurtigere en løsning kan findes, desto bedre for Danmark og dansk politi, konstaterer Oxfeldt.

Dyb frustration
Ekstra Bladet har talt med en politimand her til morgen, som er i lighed med mange andre kolleger var blevet udkommanderet fra sin politikreds til at hjælpe i Padborg. Han er meget mærket af sine oplevelser:

- Der er en dyb frustration blandt almindeligt ansatte i politiet. Det her er foregået under stor forvirring med meldinger frem og tilbage, og de seneste døgn har føltes som katten efter musen, men hvor de almindelige regler er sat ud af spil, fortæller politibetjenten, som ikke ønsker sit navn frem, fordi han frygter at miste sit job.

Ekstra Bladet kender hans identitet.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind