Politi tror ikke på mange smykker: Vi skal jo ikke tage tøjet af dem

Ikke mange smykker vil blive konfiskeret, når politiet kun skal 'føle uden på tøjet', vurderer politiformand

(Foto: Ernst van Norde)
(Foto: Ernst van Norde)

Har du kendskab til beslaglæggelser af asylansøgeres værdigenstande, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

I dag træder den meget omtalte og omstridte 'smykkelov' i kraft. Det betyder, at dansk politi skal til at konfiskere kontanter og værdigenstande fra flygtninge.

I den anledning har Udlændinge-, Integrations- og Boligministeret udsendt en udførlig 10-siders vejledning i, hvordan de danske betjente skal finde og beslaglægge flygtningenes værdigenstande.

Når politiet skal vurdere, om asylansøgere, der kommer til Danmark, har værdier, der skal beslaglægges, bliver asylansøgerne visiteret.

Formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, synes, at vejledningen ser ganske fornuftig - omend lidt lang - ud. Han finder intet overraskende i den, fortæller han.

Ny vejledning afslører: Sådan skal betjente tage værdier fra flygtninge

- Som jeg læser vejledningen, har man taget afsæt i, at det umiddelbart er kontanter og ikke smykker, vi skal konfiskere, siger han.

Vejledningen kommer ind på et meget ømtåleligt emne. Nemlig HVORDAN betjentene skal kropsvisitere flygtningene?

Ifølge vejledningen skal betjente først opfordre flygtningene til selv at fremvise kontanter og genstande fra lommer og tasker. Derefter skal betjentene 'besigtige' altså bruge øjnene, for at se, om personen bærer synlige værdigenstande og undersøge vedkommendes tøj, som de bærer, dog 'uden at der sker nogen undersøgelse af det menneskelige legeme'.

Og så står den meget væsentlige sætning i vejledningen:

- Der skal ikke ved visitationen ske afklædning eller indtrængen i det menneskelige legeme.

Altså: flygtningene skal ikke være nøgne, og betjentene skal ikke iført gummihandsker undersøge, om der er gemt værdigenstande i kropsåbninger.

Derimod må betjentene gerne røre uden på tøjet:

- Visitationen kan gennemføres ved at klappe og føle uden på udlændingens tøj og mærke efter i lommer mv., ligesom der vil kunne for etages en besigtigelse, der ikke kræver afklædning, men f.eks. opknapning af de øverste knapper i en skjorte eller opsmøgning af et ærme.

- Der er tale om, at vi skal klappe folk af, som når vi foretager anholdelser for at sikre, at folk ikke bærer våben. Vi skal jo ikke tage tøjet af dem, siger Claus Oxfeldt og fortsætter:

- Så jeg tror ikke, det her bliver så omfattende. Jeg kunne ikke forestille mig, at det bliver ret mange smykker, vi kommer til at konfiskere.

- Når I blot skal klappe folk af, er der så ikke en risiko for, at mange slipper igennem med genstande, som burde være beslaglagt?

- Det kan godt være, men vi må jo heller ikke konfiskere kreditkort. Man kan opstille mange teorier for, hvis flygtninge bliver klar over, at det som udgangspunkt kun er rede penge, vi taler om, siger Claus Oxfeldt.

Ifølge vejledningen skal en genstand have en værdi på over 10.000 kroner, hvis den skal kunne beslaglægges. Det gælder dog ikke personlige genstande med en særlig affektionsværdi, herunder 'vielsesringe og forlovelsesringe'.

Har du kendskab til beslaglæggelser af asylansøgeres værdigenstande, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.