Politi: Vi valgte at sende flygtningene videre

Det var alene politiets beslutning at lade de mange flygtninge, der ikke ville registreres, rejse videre gennem Danmark, skriver Rigspolitiet, der holdt pressemøde om situationen her til formiddag

Politi: Vi valgte at sende flygtningene videre

Beslutningen om, at lade flygtninge i Rødby og Padborg at rejse videre gennem Danmark kom oppefra.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Ifølge politiet havde de ikke længere mulighed for at tilbageholde de mange mennesker, der har nægtet at afgive deres fingeraftryk efter indrejse i Danmark.

Kaos i Rødbyhavn: Private samler flygtninge op

Det skyldes, at de frihedsberøvede mennesker skal fremstilles for en dommer efter 72-timer, hvilket politiet altså har valgt ikke at gøre.

- Der er tale om en rent politifaglig vurdering, der bygger på de muligheder, der er i lovgivningen, og på hvad vi har af forpligtelser. Vi kan ikke tilbageholde udlændinge, som ikke søger asyl, og som der ikke er udsigt til, at vi hurtigt kan udsende igen, siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg i en pressemeddelelse.

Politiet skal sørge for at registrere tilrejsende, hvis de ønsker at søge asyl. Når den registrering er foretaget, overdrages asylansøgerne til udlændingemyndighederne.

Tre anholdt i nat: Kendt salafist kørte flygtninge til Sverige

Men langt størstedelen af de flygtninge og migranter, der er kommet til Danmark de sidste dage, har ikke ønsket at søge asyl i Danmark.

- Vi står i en situation, hvor der ikke er udsigt til, at de pågældende kan returneres til deres hjemlande. Vi kan selvsagt ikke holde så mange mennesker frihedsberøvet på ubestemt tid.

- Derfor er der ikke andre muligheder, end at vi lader dem være på fri fod, og dermed kan vi ikke forhindre dem i at rejse, hvorhen de vil, siger rigspolitichefen.