Politibetjent dømt for at lade fængslet Bandidos-rocker se kone føde

En 50-årig politiassistent er ved Retten i Nykøbing Falster blevet dømt for at misbruge sin stilling og pligtforsømmelse til på helt eget initiativ at ophæve besøgs- og brevkontrollen over en fængslet Bandidos-rocker

Linda Sommer misbrugte ifølge retten i Nykøbing Falster sin stilling til at forsøge at ophæve en brev- og besøgskontrol over en fængslet Bandidos-rocker, som lige var blevet far. (Privatfoto)
Linda Sommer misbrugte ifølge retten i Nykøbing Falster sin stilling til at forsøge at ophæve en brev- og besøgskontrol over en fængslet Bandidos-rocker, som lige var blevet far. (Privatfoto)

Den 50-årige politibetjent Linda Sommer handlede imod en lodret ordre fra sin egen chef og lod natten til 21. maj 2015 en varetægtsfængslet Bandidos-rocker overvære sin egen søns fødsel via Facetime.

Det er tirsdag kommet frem ved Retten i Nykøbing Falster, hvor betjenten, der også er byrådsmedlem i Lolland Kommune for de konservative, sad tiltalt for pligtforsømmelse og for misbrug af sin stilling.

Linda Sommer nægtede sig skyldig i de to tiltaleforhold, men retten fandt det bevist, at hun er skyldig. Hun blev idømt 20 dages betinget fængsel.

Linda Sommer har siden september i fjor været suspenderet fra sin stilling som efterforsker i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis afdeling for økonomisk kriminalitet. Og i retten forsøgte anklager Anja Lund Liin, at Linda Sommer havde haft et alt for nært - næsten familiært - forhold til en varetægtsfængslet Bandidos-rocker og dennes familie.

Forsøgte at ophæve kontrol
Det tætte forhold er ifølge anklageren blandt andet kommet til udtryk ved, at Linda Sommer på eget initiativ og uden om sin egen chef ophævede Bandidos-rockerens brev- og besøgskontrol, så manden uhindret kunne tale i mobiltelefon med sin kone i to dage efter fødslen. Det kom frem i retten, at Linda Sommer personligt afleverede et brev i arresten med den besked. Og politiets ledelse var ikke blevet orienteret, fortalte Linda Sommers nærmeste chef, der også vidnede i retten.

Efterforskningsleder Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi blev i retten blandt andet citeret for at have sagt, at Linda Sommer med sine handlinger skabte en sikkerhedsrisiko, fordi rockeren pludselig fik mulighed for at drøfte sin sag uden politiets indblanding, og Linda Sommers nærmeste chef i politiet, Johannes Skree Lassen vidnede i retten og kaldte Linda Sommers handling for 'helt utilstedelig'.

Det kom imidlertid frem, at besøgskontrollen aldrig nåede at blive ophævet. Personalet i arresten fattede mistanke og dobbelttjekkede selv hos politiet i Næstved, som kunne afvise, at ledelsen havde taget stilling til ophævelse af kontrollen.

Linda Sommer var også på talefod med rockerens kone og far. Efter at være troppet op i arresten i Maribo midt om natten for at låne rockeren sin iPad, så han kunne se sin kone føde via Facetime, har hun skrevet med rockerens far og svigerinde. Hun har blandt andet brugt ord som: 'Det har (rockeren - red.) fortjent' og 'du er også en god far'.

Forlod retsmødet
Linda Sommer er også mødt op i arresten ved flere lejligheder for at bistå ved Bandidos-rockerens besøg med familiemedlemmer, uden at hun har oplyst sin arbejdsgiver om det.

- Hun var selv klar over, at hun var på glatis, siden hun ikke skrev noget om besøgene i arresten, sagde Anja Lund Liin i retten.

Det var for øvrigt et ganske usædvanligt retsmøde. Allerede ved retsmødets begyndelse gjorde Linda Sommers forsvarer, Torben Koch, det klart, at han gerne så, at retten udsatte sagen. Linda Sommer var i fredags til lægen, og her fik hun en erklæring med sig, som fortalte, at hun var for syg til at møde i sagen.

Alligevel sad Linda Sommer ved siden af sin forsvarer, da mødet begyndte.

Torben Koch fortalte til Ekstra Bladet, at han ikke fatter, at retten kunne se bort fra en lægeerklæring, som ellers fortæller, at Linda Sommer er syg i de næste fire uger. (Foto: Per Rasmussen)
Torben Koch fortalte til Ekstra Bladet, at han ikke fatter, at retten kunne se bort fra en lægeerklæring, som ellers fortæller, at Linda Sommer er syg i de næste fire uger. (Foto: Per Rasmussen)

- Der er kun en grund til, at min klient er mødt frem i dag. Og det er, at hun ikke vil udsættes for den ydmygelse det vil være at blive anholdt af to af hendes kolleger, forklarede Torben Koch.

Dommer Allan Moltke valgte imidlertid at se bort fra lægeerklæringen. Det fik forsvareren til at fortælle, at Linda Sommer ikke ønskede at udtale sig i retten. Og selv ønskede han hverken at spørge vidner om noget som helst eller at procedere.

Torben Korch valgte at anke dommen på stedet.