Politibetjent opfordrede fædre til at kidnappe egne børn

Lydoptagelse fra lukket møde afslører politi i at opfordre til selvtægt

Lisbeth Markussen har levet på flugt fra myndighederne. Se nogle af hendes privatoptagelser her, som Ekstra Bladet eksklusivt kan bringe, hvordan hun hele tiden skal være klar til at flytte (Redigering: Kristian Hansen)
Følg Krimi

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller mail til 1224@eb.dk.

- Ligeså snart, jeg fik øje på mine børn, så ville jeg tage dem, og så ville jeg gå ind på den nærmeste politistation og sige: 'De her børn er blevet bortført'.

Den opfordring kom en politibetjent under et i Koordinationsenheden for Børnebortførelser sidste år med, da en far bad om råd til, hvem han skulle ringe til, hvis han fandt sin bortførte søn i Brasilien.

Vladimir Valiants ekskone havde bortført hans søn Leonardo og papdatter Aia til Brasilien. De blev i fredags udleveret til Danmark og skal snart genforenes med deres fædre.

Angelina Mathiesen, da hun hentede børnene Leonardo (tv.) og Aia for at lade dem møde i retten. Kort efter blev familien sendt ud af Brasilien. Foto: Privat
Angelina Mathiesen, da hun hentede børnene Leonardo (tv.) og Aia for at lade dem møde i retten. Kort efter blev familien sendt ud af Brasilien. Foto: Privat

Den for fædrene lykkelige slutning virkede dog så fjern under under mødet i koordinationsenheden, som skulle hjælpe med at få børnene hjem, at Vladimir Valiant og Peter Lawaetz, Aias far, valgte at tage sagen i egen hånd.

Kendte ikke lovene i Brasilien
De hyrede bl.a. en privatdetektiv, som opsporede Angelina Mathiesen og børnene i Brasilien, og fædrene besluttede sig for at tage af sted og lede efter børnene.

Derfor spurgte Vladimir Valiant på mødet i koordinationsenheden til sine muligheder og blev altså opfordret til at gribe til selvtægt. Politibetjenten sagde også på mødet, at han ikke kender lovene på området i Brasilien og 'måske ikke snakker som politi'.

Vladimir Valiant optog mødet på sin telefon, og optagelsen er en del af TV2-dokumentaren 'Bortført af mor', som bliver bragt kl. 20.00 torsdag. Tv-stationen har i 11 måneder fulgt fædrenes kamp for at finde deres børn i Brasilien.

Ekstra Bladet fandt før påske Angelina Mathiesen og børnene samt Lisbeth Markussen, som fortsat er internationalt eftersøgt for at have bortført sine tre børn, i Belém i Nordbrasilien.

Derfor optog han
I byen var også Vladimir Valiant, som dengang slog fast, at han ikke ville bryde loven 'ødelægge vores sag, tage vores børn og løbe væk med dem'.

Far til bortført fireårig: Politiet spilder vores tid

Han fortæller i dag til Ekstra Bladet, at han belært af langsommelighed fra koordinationsenheden, som hører under Socialministeriet og manglende hjælp fra Københavns Politi, optog seancen:

- Det var min erfaring, at sagen ikke blev prioriteret højt nok, og jeg ville sikre mig dokumentation for, hvordan mødet gik. Først efter Ekstra Bladets og til dels TV2 omtale af sagen i medierne begyndte ministeriet at rykke og har de seneste måneder gjort et særdeles flot stykke arbejde, siger den 54-årige mand.

Vladimir Valiant er langtfra tilfreds med politiets arbejde for at få hans søn Leonardo hjem fra Brasilien. Foto: Privat
Vladimir Valiant er langtfra tilfreds med politiets arbejde for at få hans søn Leonardo hjem fra Brasilien. Foto: Privat
 

Politi har forhalet sag
Han er dog langtfra tilfreds med politiets indsats:

- Politiet har på ingen måde været aktive i sagen, efter at sagen overgik fra Station Bellahøj til Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet. Efter mødet i december har politiet om muligt gjort endnu mindre - ingen møder med os, ingen aktindsigt i sagen.

- Aktindsigt bestående af et blank stykke papir ser heller ikke godt ud, tilføjer, Vladimir Valiant, som er utilfreds med den store udskiftning af sagsbehandlere og ikke-eksisterende afhøringer.

Ekstra Bladet har tidligere afsløret, at politiet gav fejlagtige oplysninger om, hvad de havde gjort for at få Angelina Mathiesen og børnene hjem. I april fortalte efterforskningslederen til Ekstra Bladet, at man for længst havde begæret dem udleveret.

Udleveringsbegæringen på den internationalt efterlyste dansker Angelina Mathiesen er dateret 3. maj 2017. Det stemmer langtfra overens med de meldinger dansk politi gentagne gange har givet Ekstra Bladet. Dokumentet er på dansk og må forventes at skulle oversættes, før det kan sendes af sted via de rette kanaler.
Udleveringsbegæringen på den internationalt efterlyste dansker Angelina Mathiesen er dateret 3. maj 2017. Det stemmer langtfra overens med de meldinger dansk politi gentagne gange har givet Ekstra Bladet. Dokumentet er på dansk og må forventes at skulle oversættes, før det kan sendes af sted via de rette kanaler.

Udleveringsbegæringen, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, viste dog, at det først skete 30. maj - altså flere måneder efter, at man konstaterede, at moren og børnene var i Brasilien. I mellemtiden havde Angelina Mathiesen søgt asyl i landet.

Ekspert kritiserer politis Brasilien-smøl

Havde politiet på et tidligere tidspunkt bedt om at få Angelina Mathiesen udleveret, var man kommet hendes asylansøgning i forkøbet, og brasiliansk politi havde haft frie hænder til at pågribe hende, har forsvars- og menneskeretsadvokat Poul Hauch Fenger tidligere vurderet.

- Det har forhalet vores sag, fastslår Vladimir Valiant.

Vicepolitiinspektør: Betjent udtaler sig som far

Københavns Politi er ærgerlige over, at Vladimir Valiants optagelse fra et lukket møde er endt i en dokumentar:

- Betjenten understreger, at han taler som far og ikke politimand, men episoden har givet anledning til at indskærpe, at man bør holde sig fra private råd i den sammenhæng. (At du vurderer at der er tale om opfordring til selvtægt, er din analyse.), lyder det i en udtalelse sendt til Ekstra Bladet fra vicepolitiinspektør og chef for Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet.

- Hvad er jeres kommentar til, at fædrene i høj grad kritiserer politiets arbejde - både i forhold til opklaring af det påståede netværk, som angiveligt hjælper kvinderne, og kritikken af, at politiet ikke på et langt tidligere tidspunkt begærede Angelina Mathiesen udleveret - det skete først måneder efter, at hun havde søgt asyl - og mere end et år efter, at hun var kommet til Brasilien?

- Vi har stor forståelse for den frustrations som fædrene i denne sag har følt. De kan dog være fuldstændig sikker på at vores første og sidste prioritet har været børnenes tarv.

Ifølge Jens Møller tænkte man på børnene, da man først valgte at begære kvinden udleveret, efter at hun havde søgt asyl:

- For at sige det lige ud; at undgå at børnene endte på et brasiliansk børnehjem. For at undgå det, har vi nøje skulle overveje, hvornår det var rigtigt, at komme med en udleveringsanmodning.

Hvad angår det påståede netværk, vil Jens Møller ikke afvise, at et sådan findes.

Ministerium ked af optagelse
Koordinationsenheden for Børnebortførelser, som styrer indsatsen mellem politi, sociale myndigheder samt relevante ministerier og samarbejder med de efterladte forældre, og hører under Socialministeriet.

Her jubler man heller ikke over Vladimir Valiants lydoptagelse:

'Ministeriet beklager TV2's beslutning om at offentliggøre skjulte optagelser fra et lukket møde i Koordinationsenheden', oplyser Børne- og Socialministeriet i en mail til Ekstra Bladet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind