Politichefer trækker i land: Betjent dræbte den forkerte mand

Politimand hyldet efter skud-drama op til Black Friday i storcenter i USA - nu er han suspenderet for at have dræbt den forkerte

Politiet i den amerikanske delstat Alabama erkender nu, at det var en fejl, at en betjent torsdag skød og dræbte den 21-årige Emantic Bradford i et storcenter syd for Birmingham. Foto: AP
Politiet i den amerikanske delstat Alabama erkender nu, at det var en fejl, at en betjent torsdag skød og dræbte den 21-årige Emantic Bradford i et storcenter syd for Birmingham. Foto: AP

Først blev den politimand, der torsdag aften i et storcenter i delstaten Alabama i USA skød og dræbte den 21-årige, sorte eks-soldat Emantic Bradford, rost for at være en hædersmand.

Han blev af byens borgmester og sin chef hyldet som en helt, der reddede uskyldige menneskeliv. Nu er samme betjent suspenderet fra sit job. Hoover Police Departements ledelse har nemlig været tvunget til at trække voldsomt i land.

Det skriver Washington Post og New York Times.

I en pressemeddelelse erkender politiet, at vidneudsagn og tekniske spor dokumenterer, at Emantic Bradford IKKE affyrede de skud, der ramte en 12-årig pige og en 18-årig dreng. Teenage-fyren havde angiveligt trukket sin pistol i et slagsmål med en anden ung mand.

Politiets talsmand, kaptajn Gregg Rector, beklager samtidig, at de første meldinger var 'unøjagtige'.

Læs videre under politiets pressemeddelelse.

Gerningsmanden er på fri fod
Skudofrene blev hospitalsindlagt efter skyderierne. De skulle begge to være uden for livsfare.

Det er også en kendsgerning, at skyderiet udløste øjeblikkelig panik i centret Riverchase Galleria syd for Birmingham. Muligvis også hos den betjent, der affyrede sin tjenestepistol og dræbte Emantic Bradford.

Emantic Bradford i militæruniform. Han var i ingeiniør-tropperne. Før sin død boede han igen midlertidigt hos sin mor i Birmingham-forstaden Hueytown. Foto: Privatfoto
Emantic Bradford i militæruniform. Han var i ingeiniør-tropperne. Før sin død boede han igen midlertidigt hos sin mor i Birmingham-forstaden Hueytown. Foto: Privatfoto
 

Skandalen har stor gennemslagskraft i USA, fordi Emantic Bradford var sort og muligvis det seneste af utallige afro-amerikanske ofre for politifolk, der tilsyneladende især er 'trigger happy', når de står foran sorte mænd.

Kritikken mildnes ikke af, at den ukendte person, der skød de to teenagere, er på fri fod, og at politiet IKKE har været i stand til at bringe et signalement eller sætte gang i en officiel efterlysning. Pressen efterspørger også en forklaring på, hvorfor der overhovedet blev affyret skud.

Respektabel ung mand
I en officiel erklæring fastholder Gregg Rector, politiinspektør i Hoover Police Departement, at den dræbte, Emantic Bradford, muligvis var 'involveret i dele af begivenhederne'. En mere specifik forklaring får offentligheden dog ikke.

 

Redningsfolk rykkede talstærkt ud efter skuddramaet i storcentret Riverchase Galleria i Hoover i delstaten Alabama i USA. Foto: AP

Men over for amerikanske medier fortæller øjenvidner, at flere tilfældige forbipasserende trak skydevåben, da de hørte skud. I Alabama er det fuldt lovligt for civile borgere at bære våben i det offentlige rum, hvis man har den fornødne tilladelse.

Det havde Emantic Bradford.

Hans onkel og mor beskriver ham over for New York Times som en livsglad og kærlig person, som efter deres opfattelse ikke kan have udgjort en trussel, men snarere ville beskytte andre handlende.

- Han var en respektabel ung mand, som blev henrettet, mener den unge amerikaners onkel Anthony Thomas.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Politifolk står bag 857 drab

Et øjenvidne til skuddramaet bliver her afhørt af en af Hoover Police Departements efterforskere. Foto: Carol Robinson/AP
Et øjenvidne til skuddramaet bliver her afhørt af en af Hoover Police Departements efterforskere. Foto: Carol Robinson/AP

Den skuddræbte Emantic Bradfords familie vil nu kræve overvågningsbilleder af skyderierne offentliggjort, så den fulde sandhed om den unge mands død kan blive udstillet for amerikanerne.

I et forsøg på at bide sig fast i haserne på ordensmagten har den afdøde eks-soldats mor samtidig hyret advokaten Ben Crump. Han har specialiseret sig i at hjælpe sorte amerikanere, som uretmæssigt er blevet dræbt af politifolk.

Der er nok at grave i for Ben Crump. På Twitter skriver den legendariske, afdøde borgerretsforkæmper Martin Luther Kings datter Bernice King, at politiet i USA i høj grad bærer præg af 'systematisk racisme'.

- Systemet er farligt for sorte mennesker, skriver Bernice King i en reaktion på Emantic Bradford dødsfald.

Washington Post er nået frem til, at 857 amerikanere indtil videre er blevet skudt og dræbt af politifolk i 2018. Statistikken har endnu ikke opdelt de dræbte efter race. Men en femtedel af ofrene for politiets kugler var året før afro-amerikanere, og det antal er næsten dobbelt så højt som de sortes andel af USA's befolkning.

Ny rapport: Politifolk skød Stephon i ryggen

Skud-foto vækker harme: Her dræber betjent nøgen mand