Politidirektør forudser færre betjente ved jødiske mål

Mure og elektronik kan erstatte nogle af de betjente, der bevogter særlige bygninger, vurderer Thorkild Fogde.

Efter skudattentaterne i København i februar har betjente holdt vagt med maskingeværer foran særligt truede bygninger og steder som synagogen på Krystalgade i København. Men det vil ikke fortsætte i samme omfang som nu.

Sådan lyder vurderingen fra politidirektøren i København, Thorkild Fogde, som forventer, at der vil ske justeringer i løbet af efteråret.

- Der kommer nogle bygningsmæssige sikringsforanstaltninger, som formentlig kan fjerne noget af bevogtningsbehovet, siger han.

Det kan være hegn, mure og forskellige former for elektronisk bevogtning, som helt eller delvist vil kunne erstatte betjente på vagt.

- Der skal være en passende balance, og den løsning skal betyde, at mandskabsbehovet på bevogtningsdelen bliver mindre, siger Thorkild Fogde.

Han mener, at det er mere usikkert, om der vil ske en ændring i forhold til politiets bevogtning af forskellige arrangementer.

Det kan være et arrangement som det, der fandt sted på caféen Krudttønden på Østerbro, da den blev beskudt under terrorangrebet i februar. Debatarrangementet omhandlede ytringsfrihed, og den svenske Muhammedtegner Lars Vilks deltog.

- Det afhænger af befolkningens forventninger til, hvordan arrangementer beskyttes. Du kan ikke beskytte Copenhagen Marathon 100 procent. Men du kan tilrettelægge bevogtningen ud fra de forventninger, som politikerne og befolkningen har, lyder det.

Ifølge politidirektøren er der kommet en øget efterspørgsel på sikkerhed fra befolkningen i mange sammenhænge siden angrebene i februar.

- Det mærker vi på, at arrangører for forskellige arrangementer som for eksempel en jødisk filmfestival eller en sommerkulturbegivenhed kontakter os eller PET for at få en sikkerhedsvurdering og for at høre, hvad vores anbefaling er omkring sikkerheden.

To personer blev dræbt og flere betjente såret under skudattentaterne, som gik ud over først Krudttønden og siden synagogen i Krystalgade.

Netop nu er politiet i forhøjet beredskab, og terrortruslen er alvorlig. Det er ét niveau under det højeste trusselsniveau, som kaldes "meget alvorlig" og betyder, at der foreligger en konkret trussel.