Politidirektør på Bornholm: Der kommer flere betjente

Folkemødet på Bornholm bliver ikke det samme i år som tidligere. Der kommer blandt andet flere betjente en tidligere, fortæller politidirektøren på Bornholm

Lars Løkke Rasmussen til folkemøde på Bornholm i 2014. Her er ingen politifolk at se. (Foto: Polfoto/ Rasmus Flindt Pedersen)
Lars Løkke Rasmussen til folkemøde på Bornholm i 2014. Her er ingen politifolk at se. (Foto: Polfoto/ Rasmus Flindt Pedersen)

- Folkemødet bliver et andet i år, end det har været de øvrige år, specielt set med politiets øjne. Det sikkerhedsopbud, vi har i år, er større end det har været de sidste mange år, siger politidirektør på Bornholm, Peter Møller Nielsen, til Ekstra Bladet.

Han forklarer, hvordan situationen under folkemødet har ændret sig gevaldigt, siden sidste år.

- Det skyldes den situation vi er i. Vi ser på, hvad der er for eksempel er sket i Paris, Belgien og København og på den baggrund, så er det klart, at vi skal have et højere sikkerhedsniveau, end vi tidligere har haft, siger Peter Møller Nielsen.

Det betyder blandt andet, at der vil være flere politibetjente til stede end der plejer.

- Der vil være flere politifolk til stede i forbindelse med folkemødet. De vil være anderledes klædt, de vil have skudsikre veste på og vi satser på, at de ikke behøver anden bevæbning end den, de plejer at gå med, siger Peter Møller Nielsen.

Alligevel mener politidirektøren, at stemningen på folkemødet kan forblive den samme.

- Det er vores mål, at folkemødet skal forløbe i den folkeånd, der har været der i alle de øvrige år.

- Hvordan sikrer man den ånd, når man ser politifolk i skudsikre veste rundt omkring på øen?

- Det skal kun være i yderste nødstilfælde, at vi stiller ti politifolk til at stå ude foran et arrangement. Ellers vil vi sørge for et åbent og dialog-fokuseret politi. Men det er klart, at man, på baggrund af den trusselsvurdering der ligger, vil se betjente i skudsikre veste, ligesom man ser det i Københavnområdet, siger Peter Møller Nielsen.

Særlige trusselsvurderinger
Spørger man ind til, hvordan man har tænkt sig at håndtere nogle af de deltagere på folkemødet, som har en skærpet trusselsvurdering, så henviser politidirektøren til en stor forkromet plan.

- Vi har lavet en plan for hele folkemødet. I den planlægning, forventer vi jo, at der kommer et vist antal prominente personer. Det er folk, som på den ene eller anden måde skal beskyttes, fordi de har et højt sikkerhedsniveau, siger Peter Møller Nielsen.

- På hvilken måde?

- Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan vi specifikt har tænkt os at gøre det for den enkelte perSon. Men det jeg kan sige er, at hele den måde vi planlægger på er sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Det vil sige at sikkerheden er i top for både dem der deltager og de almindelige publikummer der er på folkemødet. Det er den måde vi planlægger på hele vejen igennem.

- Er det en fordel for sikkerheden, at folkemødet befinder sig på en ø?

- Vi har ikke prøvet at holde det andre steder, så det er jo svært at sige. Men det skader nok ikke på sikkerheden, at der foregår på en ø, siger politidirektøren.

Øget udgift
Flere betjente kommer til at være til stede på dette års folkemøde. Deraf kommer udgiften til sikkerhed på årets møde også til at stige.

- I og med, at der kommer flere politifolk til Bornholm i forbindelse med folkemødet, så vil udgifterne også være højere. Det er klart, siger Peter Møller Nielsen.

Ekstra Bladet havde en lang list af spørgsmål omkring sikkerheden til folkemødet på Bornholm. Det var dog de færreste af dem, som vi fik svar på. Se listen af spørgsmål og svar nedenunder.