Politiet advarer mod haveredskab: - Det kan være livsfarligt

Efter flere brande advarer Nordsjællands Politi nu om ukrudtsafbrænding

Kampen mod ukrudt kostede carporten her i Hinnerup.
Følg Krimi

Er du en af de mange danskere, der lige nu udnytter det pæne solskinsvejr og går i haven for at få styr på det genstridige ukrudt på terrassen, så er det en god idé at tænke dig om en ekstra gang, før du griber fat i ukrudtsbrænderen og går i sving.

Man skal nemlig være yderst påpasselig, når man anvender en ukrudtsbrænder.

Se mere video på localeyes.dk

Sådan lyder opfordringen fra Nordsjællands Politi, efter de indenfor det seneste døgn i samarbejde med brandvæsenet er rykket ud til to brande, der er opstået i forbindelse med afbrænding af ukrudt.

- Klokken 18 tirsdag får vi en anmeldelse fra en mandlig beboer på Nørredamsvej i Fredensborg, der har været i gang med at brænde ukrudt af. Afbrændingen bredte sig til nogle plastikmøbler, og herfra spredte det sig til en carport og selve huset, som delvist udbrændte, fortæller Henriette Døssing, der er presseansvarlig hos Nordsjællands Politi, til Ekstra Bladet.

Det kan gå helt galt, når man bruger en ukrudtsbrænder. Her har en brand udviklet sig på Ellemosevej i Hellerup. Foto: Mogens Flindt
Det kan gå helt galt, når man bruger en ukrudtsbrænder. Her har en brand udviklet sig på Ellemosevej i Hellerup. Foto: Mogens Flindt
 

I forbindelse med branden kom den mandlige beboer til skade.

- Husets ejer er kommet lettere til skade og er blevet hentet i en ambulance og kørt til behandling. Hvad skaderne består af, kan jeg ikke sige noget om, lyder det fra den presseansvarlige.

Blot halvanden time efter var den gal igen. Denne gang i Græsted.

- Klokken 19.37 fik vi en anmeldelse om, at en gård på Skovvej i Græsted var brudt i brand. Her var det også en ukrudtsbrænder, der havde fået fat i andet end ukrudt. Ilden nåede at sprede sig til to længer på gården. I forbindelse med den brand er der kun meldinger om materiel skade, siger Henriette Døssing.

Pas på, når du brænder ukrudt lyder opfordringen. Foto: Liselotte Sabroe
Pas på, når du brænder ukrudt lyder opfordringen. Foto: Liselotte Sabroe
 

De seneste uger har flere af landets politikredse meldt om lignende brande, der er opstået i forbindelse med afbrænding af ukrudt.

Hos Nordsjællands Politi opfordrer de derfor til, at man passer godt på, når man brænder ukrudt af.

- Det er vigtigt, at man passer på omgivelserne, når man går med en brænder og ikke brænder af for tæt på bebyggelse. Og så er det vigtigt, at man ikke brænder ukrudtet af til aske, men at man varmebehandler det, indtil det krøller sammen, så det vil dø eller visne. For ellers kan det kan sprede sig til omkringliggende bygninger, og det er der, at det kan blive livsfarligt.

Sådan undgår du ulykker med ukrudtsbrændere

1. Ukrudt skal svitses
Ukrudtet skal ikke brændes væk , men kun have flammebehandling i meget kort tid. Når det svitses, ødelægges cellevæggene i bladene, og planten dør i løbet af få dage. Flerårigt ukrudt, græsser og planter med et stort rodnet skal have turen flere gange. Man bør behandle anden gang allerede fire dage efter første behandling.

Det er bedst at flammebehandle om foråret og sent om efteråret.

2. Fugtig jord og stille vejr
Brug ikke brænderen i tørkeperioder og i blæsevejr.

Brug kun ukrudtsbrænder, når planterne og jorden er fugtig. Vand eventuelt området først. Sørg for at have brandslukningsudstyr i nærheden. Det kan være en fyldt vandkande, en spand vand eller en pulverslukker. 

3. Hold afstand
Sørg for god afstand til bunker af tørre blade og andet let antændeligt materiale, eller fjern det først.

Brug ikke brænderen nær bygninger, buske og biler, og lad altid flammen pege væk fra disse genstande.

Hold øje med flammen hele tiden og forlad aldrig en tændt brænder.

Lad ikke børn eller husdyr komme i nærheden af en tændt eller varm brænder.

4. Tjek for gløder 
Efterlad ikke gløder eller ulmende planterester. Efterlad ikke en varm brænder i nærheden af brandbare ting.

Tjek de flammebehandlede områder et par gange, når du er færdig med arbejdet.

Uforsvarlig omgang med ild kan straffes med bøde efter beredskabsloven.

Når du er færdig med at bruge ukrudtsbrænderen, bør du afmontere gasflaske eller gasdåse.

5. Tjek at din ukrudtsbrænder er korrekt mærket 
Ukrudtsbrændere skal være DG-godkendte og have et DG-mærke, når de forhandles i Danmark. Så hold øje med mærkaterne.

Hvis uheldet er ude, så ring 112.

Killde: Beredskabsstyrelsen

Mange brande
Tal fra Beredskabsstyrelsen viser, at brandvæsenet fra 2013 til 2017 er rykket ud til 1161 brande, som er opstået på grund af uforsigtighed ved brug af ukrudtsbrændere.

Alene sidste år rykkede brandvæsenet ud til 286 brande, som startede, fordi ukrudtsbrændere blev brugt forkert.

Ifølge styrelsen er det tal formentlig højere, fordi folk ofte formår at slukke branden selv, inden det er blevet nødvendigt at tilkalde brandvæsenet.

De opfordrer derfor også folk til at være meget påpasselige, når de anvender ukrudtsbrændere. Der er nemlig en særlig ting, som folk ofte gør galt, når de vil ordne haven.

- Det helt store problem er nok, at folk tror, at de skal brænde ukrudtet af. Men det skal man ikke. Ukrudtet skal kun lige svitses. Den stærke varme får ukrudtet til at visne, dø og forsvinde, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard og fortsætter.

- Hvis ukrudtet stadig er der efter nogle dage, så giv det en tur til, men igen skal det altså kun svitses, så skal det nok forsvinde.

Du kan også fjerne ukrudtet manuelt - se her, hvordan du gøre det lettest.

Ifølge Beredskabsstyrelsen er det vigtigt at læse brugsanvisningen grundigt og tjekke, at ukrudtsbrænderen er mærket korrekt, før man går i gang med at bruge den. Den skal have DG-mærket for at være lovlig.

- Når du bruger ukrudtsbrænderen, er det vigtigt at åbne helt for regulatoren på gasflasken og ikke bruge den til at regulere mængden af gas, som kommer ud. Det er også vigtigt at lukke helt for regulatoren og afmontere gasflasken eller dåsen, når du er færdig med at bruge ukrudtsbrænderen, siger kommunikationschef Mette Cramon fra Sikkerhedsstyrelsen.

- Ukrudtsbrænderen kan blive meget varm, så lad den køle af, før du stiller den væk.

Branden i Gigantium i Aalborg i 2017 skyldtes også en ukrudtsbrænder. Foto: René Schütze
Branden i Gigantium i Aalborg i 2017 skyldtes også en ukrudtsbrænder. Foto: René Schütze
 

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+