Annonce:
Annonce:

Politiet aflyttede mistænkte i bestikkelsessag

En luksusrejse til USA og et ophold på dansk luksushotel blev også brugt til at 'smøre' offentligt ansatte, lyder sigtelser i bestikkelses-sagen

To offentigt ansatte var med på rejsen til Dubai sammen med tre daværende Atea-medarbejdere og pengene sad løst. De blev trukket på firmaets hemmelige bestikkelses-konto, lyder sigtelsen. (privatfoto)
To offentigt ansatte var med på rejsen til Dubai sammen med tre daværende Atea-medarbejdere og pengene sad løst. De blev trukket på firmaets hemmelige bestikkelses-konto, lyder sigtelsen. (privatfoto)
Annonce:
Følg Krimi

I dagene inden anholdelserne i sagen om bestikkelse af offentligt ansatte i Region Sjælland, Rigspolitiet og Kriminalforsorgen aflyttede politiet telefonerne hos de mistænkte.

Flere af de aflyttede samtaler indgår nu som vigtige beviser i det, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største sag om bestikkelsessagen, erfarer Ekstra Bladet.

Blandt andet talte den sigtede fra Region Sjælland med den sigtede medarbejder hos Rigspolitiet, som tidligere havde været ansat i Regionen.

Samtalen skal have afsløret detaljer om misbruget af Region Sjællands køb af IT-udstyr og ydelser hos IT-giganten Atea.

Her er offentlig topleder på charmetur med bestikkelsesmistænkt it-gigant

Kendte til hemmelig konto
Andre aflyttede samtaler skal have afsløret de sigtedes nøje kendskab til '2840-kontoen', en hemmelig konto hos Atea, der blev brugt til at bestikke de offentligt ansatte med blandt andet rejser.

Annonce:

Fire medarbejdere hos Atea og konkurrenten 3A-it, som blev dannet af tidligere Atea-medarbejdere, skal ifølge sigtelserne havde ydet bestikkelserne til de offentligt ansatte fra '2840-kontoen'.

Region Sjælland anmeldte bestikkelsen til politiet den 21. maj, og politiet satte hurtigt telefonaflytninger i gang, inden politiet skred til anholdelser tidligt om morgenen den 9. juni og ransagede 17 adresser. De seks nu fængslede blev anholdt på kun otte minutter mellem klokken 6.02 og 6.10.

Telefonaflytningerne var medvirkende til, at retten i Nykøbing Falster efter et godt 12 timer langt grundlovsforhør varetægtsfængslede de seks sigtede på begrundet mistanke om 'aktiv' og 'passiv' bestikkelse.

Sigtelse: It-firma bestak offentligt ansatte - Her fester de i Dubai

De fire fra Atea og 3A-it er varetægtsfængslet sammen med de to ansatte fra Region Sjælland og Rigspolitiet til den 2. juli, sigtet for at have ydet og modtaget bestikkelse. Alle nægter sig skyldige og har kæret fængslingerne til Østre Landsret.

Annonce:

Landsretten behandler kæremålet den 23. og 24 juni i et 'mundtligt' retsmøde. Kæremål om varetægtsfængslinger afgøres ellers normalt på skriftligt grundlag i landsretten.

13 er sigtet
Foruden de seks varetægtsfængslede er syv andre sigtet i bestikkelses-sagen, blandt dem administrerende direktør for Atea Danmark, Morten Felding, som ifølge sigtelsen skal have undladt at gribe ind overfor, at Atea forærede medarbejderen fra Region Sjælland en luksusrejse til Dubai, som ifølge sigtelsen kostede 80.000 pr. deltager.

På rejsen til Dubai deltog de to sigtede fra Region Sjælland og Rigspolitiet, og tre nu tidligere medarbejdere fra Atea. Rejsen havde intet fagligt indhold, men omfattede ifølge oplysninger til Ekstra Bladet både 'champagne-brunch' og Formel 1-løb.

Løkke fik check fra sigtet i korruptionssag

Foruden den meget omtalte luksusrejse til Dubai i november 2014, omfatter bestikkelsen blandt andet også en luksustur til casino-byen Las Vegas, USA, og et welness-ophold på Hotel Frederiksminde ved Præstø Fjord, erfarer Ekstra Bladet.

Annonce:

Medarbejderen hos Region Sjælland blev også lovet et sponsorat på 100.000 kr. til Nykøbing Falster Travbane.

Seks fængslet i sag om bestikkelse

Den ene af de sigtede Atea-folk administrerede personligt den hemmelige konto 2840 hos Atea, hvor 1,5 % procent af Region Sjællands køb hos Atea blev sat ind. Det var mindst en million kr., som blev brugt til at 'smøre' de offentligt ansatte, lyder sigtelsen.

Han skal angiveligt have forklaret politiet, at både den gamle og den nye ledelse i Atea var bekendt med konto 2840. Selvom medarbejderen administrerede '2840-kontoen' var det angiveligt ikke ham personligt, som godkendte bilagene fra Dubai-rejsen. Hvem i Atea der gjorde dét, er foreløbig uvist.

Administrerende direktør Morten Felding oplyste i en pressemeddelelse den 13. juni, at da han blev bekendt med Dubai-turen i efteråret 2014 satte han en stopper for den praksis og indskærpede Ateas regler og forretningspraksis. En ledende medarbejder fik en skriftlig advarsel og forlod Atea til fordel for 3A-it.

Annonce:

Sigtelse: IT-firmaer 'smurte' offentligt ansatte med penge og rejser

Morten Feldings forklaring modsiges af flere af hans tidligere medarbejdere, der skal have forklaret politiet, at Dubai-rejsen var aftalt og godkendt med ham.

Den nordiske it-gigant Atea A/S, der er blevet involveret i sagen om bestikkelse efter en koordineret politiaktion og flere varetægtsfængslinger i sidste uge, var i den forgangne weekend på charmetur på Mallorca med en større gruppe topledere fra erhvervslivet, heriblandt it-chef i Finansiel Stabilitet, Michael Nilsson, som Ekstra Bladet forgæves forsøgte at få en kommentar fra. (Video: Jakob Jørgensen)

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: