Politiet: Angreb på skole var racistisk motiveret

Svensk politi betegner nu torsdagens angreb på skole som en hadforbrydelse

Få seneste opdatering i sagen fra Ekstra Bladets udsendte reporter

Da en 21-årig mand torsdag formiddag gik amok på en skole og dræbte to mennesker i Trollhättan i Sverige, var det med et brændende had som motivation.

Det bekræfter svensk politi nu ifølge Aftonbladet.

- Vi konstaterer, at der findes et hadforbrydelses-motiv, og at der er racistiske tegn, siger Niklas Hallgren, øverstkommanderende i politiet, til Aftonbladet.

Hør om sagen her

Dræbt i sværd-angreb: Lavin ofrede sig for eleverne

Konklusionen sker blandt andet på baggrund af de fund, der er gjort i gerningsmandens hjem, det tøj han bar under angrebet, samt hvordan han agerede på gerningsstedet.

- Men også endelig måden hvorpå, han udvalgte sine ofre, siger han.

Her hentyder politiets talsmand til, at den 21-årige mands ofre udelukkende er personer, der har anden etnisk herkomst end svensk.

Han ønsker ikke at uddybe, præcis hvilke fund, politiet har gjort i mandens lejlighed, men de gjorte fund har overbevist politiet om, at der er tale om en hadforbrydelse.

Bekræfter ikke identitet
En 20-årig hjælpelærer og en 15-årig elev har mistet livet i mandens hadske angreb. Derudover er en 11-årig elev og en anden lærer fortsat indlagt på hospitalet, hvor de torsdag kæmpede for deres liv. Fredag betegnes begges tilstand dog som værende stabil.

Her er sværdmanden: 21-årige Anton dræbte to

Politiet ønsker endnu ikke at oplyse gerningsmandens identitet, men ifølge svenske medier er der tale om den 21-årige Anton Lundin Pettersson, som boede i Trollhättan.

Laith Alazzeh var et af øjenvidnerne til de frygtelige hændelser. Hør, hvad han fortæller her. (Video: Rasmus Flindt).

På flere af hans profiler på sociale medier er der tegn på et stærkt had til islam og muslimer, og desuden optræder der en stærk tendens til en hyldest af nazismen.

Skudt af politiet
Angrebet på Kronan Skola skete kort efter klokken 10 torsdag formiddag, da manden bevæbnet med et sværd trængte ind på skolen. Her gik han angiveligt til angreb på flere personer, mens lærere forsøgte at barrikadere sig selv og eleverne på skolens klasseværelser.

Løkke om svensk skoledrab: - Voldsomt og helt ufatteligt

Da politiet nåede frem kort tid efter alarmeringen, blev de mødt af den 21-årige mand, der var bevæbnet med et blodigt sværd. Han gik straks til angreb på politiet, og de fremmødte betjente fandt ingen anden udvej end at skyde manden. Han afgik senere ved døden på hospitalet, efter at lægerne længe havde kæmpe for at redde hans liv.

Den 20-årige hjælpelærer Lavin Eskandar blev erklæret død på skolen, mens den 15-årige Ahmed Hassan afgik ved døden på hospitalet, efter at personalet i flere timer forgæves havde kæmpet for hans liv, efter han var blevet hugget ned med sværdet.