Politiet arbejder mod uret: 13 er sigtet i hemmelig terrorsag

Beviserne i terrorsag var kun stærke nok til varetægtsfængsling af fem sigtede. Otte andre fik anholdelsen opretholdt, så politiet fik 72 timer til at skaffe bedre beviser

Politiet gik grundigt til værks under de mange ransagninger lørdag og søndag efter at 13 personer var anholdt som mistænkte for terrorisme. Video: Per Rasmussen
Følg Krimi

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Politiet arbejder mod uret for at skaffe bedre beviser mod otte ud af 13 terror-mistænkte, der blev anholdt under den store kontra-terror aktion lørdag og søndag i Holbæk og Roskilde.

Fem af de 13 sigtede er blevet varetægtsfængslet ved hemmelige grundlovsforhør. Men dommerne ved retterne i Roskilde og Holbæk fandt ikke beviserne stærke nok mod otte af de mistænkte, som kun fik anholdelsen opretholdt i tre døgn. Alle nægter sig skyldige.

Politiet skal derfor nu enten skaffe bedre beviser mod de otte mistænkte og fremstille dem i retten igen med krav om varetægtsfængsling eller løslade dem senest, når de 72 timers anholdelse udløber.

I Roskilde var det to af de syv sigtede, der fik anholdelsen opretholdt i tre døgn, mens det var alle seks personer, der mandag klokken 21 blev fremstillet ved Retten i Holbæk.

De to som i søndags fik anholdelsen opretholdt i Roskilde Ret, blev i dag fremstillet i et nyt retsmøde ved Retten i Holbæk, hvor politiet forlanger dem varetægtsfængslet.

Det skete under massiv politibevogtning og igen for dobbelt-lukkede døre. Ifølge sn.dk er der tale om en mand og en kvinde.

Fare for flugt
Beviserne mod fem af de terror-sigtede var i søndags til gengæld tunge nok til, at de blev varetægtsfængslet ved Retten i Roskilde frem til 2. marts af hensyn til politiets og PET´s efterforskning af sagen.

To af de fem fængslede blev også sat bag tremmer af hensyn til risikoen for, at de vil flygte. Det fremgår af retsbogen fra grundlovsforhøret.

De første syv sigtede, tre kvinder og fire mænd, blev anholdt kort tid efter hinanden lørdag aften.

Alle anholdte er sigtet efter den ’tungeste’ terrorparagraf i straffeloven 114 stk. 1, der handler om terrorisme ved eksempelvis drab eller sprængninger. Straffen går op til livsvarigt fængsel.

Ved den langvarige kontra-terror aktion deltog PET, Aktionsstyrken, Forsvarets bomberyddere, EOD, og Kemisk Beredskab.

Sigtelser og navne mørklagt af hensyn til 'fremmede magter'

Politiet gik grundigt til værks under ransagningerne efter de 13 anholdelser. Foto: Per Rasmussen
Politiet gik grundigt til værks under ransagningerne efter de 13 anholdelser. Foto: Per Rasmussen
 

De konkrete sigtelser mod de 13 personer er mørklagt, fordi retsmøderne blev holdt for såkaldt ’dobbelt-lukkede døre’.

Navnene på de sigtede er også helt usædvanligt blevet hemmeligholdt af retten i Ekstra Bladets aktindsigt.

I en mail til Ekstra Bladet skriver Retten i Roskilde, at det er sket af hensyn til ’statens forhold til fremmede magter’ og at det ’af ganske særlige grunde er påkrævet af hensyn til opklaringen’.

I grundlovsforhøret i Roskilde blev de sigtede bevogtet af 15-20 betjente i retslokalet, og en af de sigtede var iført transportbælte, som dommeren besluttede skulle tages af den sigtede.

Senioranklager Janne Holstein Pehrson forlangte ’dobbelt dørlukning’ af hensyn til ’sagens karakter’, og at den videre efterforskning krævede hemmeligholdelse af sigtelserne.

Ingen af de syv forsvarere, der var til stede i retten, protesterede mod den totale hemmeligholdelse af grundlovsforhøret.

I Roskilde var grundlovsforhøret først slut klokken 01.30 efter ni timer. Alle sigtede nægter sig skyldige.

Hos Midt- og Vestsjællands politi afviser vicepolitiinsspektør Jacob Olsen fortsat at udtale sig om terror-sagen: – Jeg hverken kan eller må sige noget.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind