Politiet: Det har vi lært af Krudttønden

Københavns Politi har blandt andet måtte revurdere registreringen af betjentes skydetræning 

Københavns Politi har taget ved lærer af terrorangrebet, hvor flere af ofrene ved Krudttønden efterfølgende kritiserede sikkerheden ved arrangementet.  
Foto: Polfoto
Københavns Politi har taget ved lærer af terrorangrebet, hvor flere af ofrene ved Krudttønden efterfølgende kritiserede sikkerheden ved arrangementet. Foto: Polfoto

Da den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein med et automatvåben i hånden langsomt bevægede sig over Øster Fælled Torv 14. februar sidste år, blev han mødt af en menneske-tom facade ved Krudttønden.

Inde i bygningen befandt sig to PET-agenter, en PET-livvagt, to svenske betjente fra SÄPO samt to uniformerede betjente fra Københavns Politi.

I alt skulle de syv politifolk udgøre sikkerhedsbarrieren for deltagerne ved den svenske tegner Lars Vilks arrangement.

Det videre forløb er bredt kendt, men flere af arrangementets deltagere har efterfølgende kritiseret sikkerheden ved arrangementet, hvor den unge terrorist måske allerede kunne være blevet stoppet.

TV2: Politiskud standset af Krudttøndens ruder

Op til årsdagen for terrorangrebet har Ekstra Bladet spurgt Københavns Politi, hvad man har lært af sidste års attentat, hvor to blev dræbt ved kulturhuset Krudttønden og Synagogen i Krystalgade. Blandet andet om politiet har gjort mere for at sikre betjentenes skydetræning, da flere af betjentene ved Krudttønden havde ikke modtaget træning i månederne op til attentatet. 

Lurepassede med tiltale: Fire hjalp Omar med angrebet på Synagogen

- En af de ting, vi har lært af det her, er, at der bare skal være en fuldstændig central styring på, hvem der er ude og skyde og hvornår, så alle lever op til de krav, der er, siger beredskabschef ved Københavns Politi, Peter Dahl, til Ekstra bladet.

- Har I prioriteret skyde-træningen anderledes?

- Fuldstændig. Vi har nu helt styr på, hvornår betjentene er ude og skyde, og om de får den træning, de skal. Det bliver styret fra Politigården, og der bliver fulgt op på, om betjentene rent faktisk har været på skydebanen, eller om de i stedet har været syge, i retten eller noget andet, fortæller beredskabschefen.

 Ofre fra Krudttønden: Vi har mistet tilliden

Før angrebene var det op til lederne ved de enkelte stationer at holde øje med, om betjentene fik træning, og den løsning har senere vist sig at være mangelfuld.

Terrorangrebet har også betydet, at politiet har måtte revurdere håndteringen af arrangementer, som udgør en særlig sikkerhedsmæssig udfordring. 

- Vi har ikke haft et egentlig koncept for, hvordan vi bevogter objekter, som i det her tilfælde, det har vi nu, fortæller beredskabschef ved Københavns Politi Peter Dahl til Ekstra Bladet.

Finns Nørgaards ven: Vi skal være bedre til at fejre vores helte

En anden virkelighed
Det fremgår af Rigspolitiets evaluering af indsatsen ved de to attentater i februar sidste år, at Politiets Efterretningstjeneste før arrangementet på krudttønden havde vurderet, at uniformerede betjentes tilstedeværelse alene var nok.

Derfor anmodede man om én patrulje på to betjente fra Københavns Politi, som skulle bistå PET's egne udsendte ved Lars Vilks-arrangementet. 

- Vi levede i en virkelighed om, at hvis vi havde nogle uniformerede betjente ude foran et sted, så var det i sig selv tilstrækkeligt til at afskrække en hver, der ville stedet noget ondt. Men vi kunne jo så på den værst tænkelige måde konstatere, at sådan var virkeligheden ikke længere efter 14. februar, forklarer Peter Dahl.

- Men der stod jo ikke nogen uniformerede betjente ude foran dengang?

- Nej, men det stod der heller ikke nogen steder i anbefalingen fra PET, at der skulle gøre. Befalingen lød alene på tilstedeværelse og ikke bevogtning, lyder svaret fra beredskabschefen.

Dan Uzans far: Finn er en lige så stor helt som min søn

Ekstra Bladet har også forsøgt at få en kommentar fra Politiforbundet. Her ønsker næstformand Claus Hartmann ikke at yderligere at kommentere de potentielle problemstillinger, som terrorangrebet i februar efterlod.

- I forhold til politiets skyde-træning er Politiforbundet fortrøstningsfulde med de nye tiltag, der er kommet efter Krudttønden, lyder svaret.