Politiet: Forsøgte at sælge falsk skulptur for 6 millioner

Tre mænd blev i dag sigtet for bevidst at ville sælge en falsk skulptur til 6 millioner kroner

Det er en kopi af denne skulptur, som de tre mænd er blevet sigtede for at forsøge at sælge for 6 millioner kroner. (Foto: Morten Langkilde)
Det er en kopi af denne skulptur, som de tre mænd er blevet sigtede for at forsøge at sælge for 6 millioner kroner. (Foto: Morten Langkilde)

På Glyptoteket i København sidder en mand på en sten med hovedet hvilende i hånden. Han bliver kaldt for 'Grubleren' eller 'Tænkeren' og er lavet af Aguste Rodin.

I dag er tre mænd blevet sigtet for bevidst at forsøge at sælge en kopi af 'Grubleren' hos det britiske auktionshus Christie's. De blev sigtet for forsøg på bedrageri af særlig grov beskaffenhed. De nægtede sig alle skyldige, da de i dag blev vendt i dommervagten og senere skal fremstilles i Københavns byret.

De tre mænd skulle ifølge sigtelsen tilbage i juli 2013 bevidst have forsøgt at sælge en falsk udgave af 'Grubleren' igennem Christies auktioner i London. Her skulle de have forsøgt at sælge skulpturen for 6 millioner kroner. Dog nåede auktionen aldrig at finde sted, da Christies opdagede, at skulpturen var falsk.

Politiet fandt frem til de tre mænd og deres bedrageri i forbindelse med en anke i en hashsag. I forbindelse med anken af sagen, laver politiet noget supplerende efterforskning og det er her, at de finder frem til kunstsvindlen.

En af de sigtede har tidligere arbejdet med kunstsalg og auktionshuse og havde derved kendskab til branchen. Han har ligeledes en tidligere dom for hæleri og skyldnersvig, hvor han skulle have modtaget millionbeløb fra en hashbagmand og sendt disse penge videre til hashbagmandens ekskæreste, som havde brugt pengene til at købe en større ejendom. I denne ejendom fandt politiet hashbagmandens lager af hash i Danmark. Han blev idømt otte måneders ubetinget fængsel. En anden sigtet har ligeledes gjort sig i kunstverdenen og i aktionskredse.

Tre mænd er anholdt og sigtet i en sag om kunstfalskneri af denne statue, Grubleren af Auguste Rodin. (Foto: Morten Langkilde) Krimi Hash-efterforskning førte til sag om kunstsvindel