Politiet i dronekrig mod Pusher Street

Overvåger pushere i verdensberømt hashgade fra luften ved hjælp af droner

Målet for for politiets indsat med dronerne er den åbenlyse handel med hash i Christianias Pusher Street.
Foto: Stine Tidsvilde
Målet for for politiets indsat med dronerne er den åbenlyse handel med hash i Christianias Pusher Street. Foto: Stine Tidsvilde

Gennem de seneste par måneder har det ganske ofte summet lystigt i luften over Christiania. Her er politiet nu begyndt at bruge droner i forsøget på at komme den organiserede handel med hash i Pusher Street til livs.

Droneflyveriet er blevet debatteret i facebook-grupper, der beskæftiger sig med handlen i Pusher Street - og overfor Ekstra Bladet bekræfter Københavns Politi, at man nu gør brug af flyvende og altseende 'øjne'.

- Siden de pillede vores faste overvågning ned derude, så har vi jo måttet se os om efter alternative metoder, fortæller Dannie Rise, chef for Special Operativ Afdeling, Københavns Politi - der blandt andet inkluderer det tidligere Task Force Pusherstreet - TFP.

Her bliver kamera i Pusherstreet revet ned - igen igen

- Og så tænkte vi, at droner er en fornuftig ide. Derfor har vi siden oktober i fjor lavet forarbejdet på at finde præcis den type droner, der opfylder vores krav, fortæller han.

Han fortæller, at et af de væsentligste specifikations-krav er et ordentligt kamera:

- Det handler om ansigtsgenkendelse, gode billede af handler og den slags, fortæller Dannie Rise.

Han vil ikke fortælle, hvor mange droner, der er indkøbt.

- Men vi har nok, så vi er dækket ind, hvis en af den ene eller anden grund pludselig ikke kan flyve, tilføjer han.

Bag om Pusher Street: Sådan forsvinder hashboden på et sekund

- På nettet findes der en del videoer, der viser modtræk til droner, og hvordan man kan beskytte sig. Blandt andet, at man kan indsætte ørne?

- Det har vi tænkt over, og vores droneoperatører er også uddannet til på fornuftig vis at kunne håndtere eventuelle trusler. Den med ørnen anser vi ikke for et sandsynligt trussels-scenario, fortæller Dannie Rise.

Dronerne skal både bruges til regulær efterforskning og samtidig yde støtte ved aktioner og patruljeringer i og omkring Pusher Street.

Pusher Street: Fortsat fuld damp på berømt hashgade

Hver hashbod er sin egen lille verden, og ikke alle hashboderne har samme bemanding.

Men en af de vigtigste poster har den såkaldte løber. For disken på hver hashbod er dækket med en dug, der med et snuptag i en snøre forvandler sig til en sæk. Og her er det løberens opgave at stikke af med sækken, når politiet kommer.

- Og her er dronerne et fremragende værktøj, hvor vi kan følge løberne, når de forsøger at slippe væk, siger Dannie Rise.

Men det er ikke kun pusherne, der er i søgelyset. Også køberne vil blive filmet og eventuelt stoppet på vej væk.

- Køberne bliver også filmet. Så de vil nogle gange opleve, at de bliver kontaktet af betjente ude foran Christiania, der genkender dem fra dronebilleder, fortæller han.

Politiet på morgenaktion: Omstridt Christianiahegn pillet ned for 20. gang

- Det var i begyndelsen af juni, at vi foretog de første flyvninger derude. Og vi var spændte på, hvor hurtigt de fandt ud af det. Første gang, de så en af vores droner, løb de op på volden, hvor de råbte og pegede, fortæller Dannie Rise.

Han fortæller, det er lidt op og ned, om folket i Pusher Street opdager, at dronen er i luften:

- Vi har også været derude, hvor de ikke har opdaget, at den var i luften. Nogle gange opdager den meget hurtigt, og andre gange enten ser de den ikke, eller også tager de ikke notits af den, fortæller Dannie Rise og tilføjer:

- På 300-400 meters afstand er den fuldstændig lydløs.

- Hvad med billeder af tilfældige, der måtte komme på billederne. Personer, der solbader og lignende?

- Vores fokus er udelukkende rettet mod handlen i Pusher Street, svarer Dannie Rise.