Politiet indfører skærpede strafzoner efter skyderier

Politikredse indfører strafzoner og har anholdt flere personer i forsøg på at stoppe konflikter i bandemiljø

Følg Krimi

Københavns Politi indfører mulighed for at idømme personer op til dobbelt straf i bestemte byzoner. Det sker efter flere dage med skyderier i og omkring København.

Det skriver politikredsen i en pressemeddelelse.

De skærpede strafzoner gælder områder i Husum og Tingbjerg samt dele af Nørrebro og Nordvest. Det er også i de områder, politiet fredag indførte visitationszoner. Det gælder fra klokken 16 tirsdag og 14 dage frem.

Beslutningen om at indføre skærpede strafzoner skyldes ifølge politiet, at man vil lægge 'låg på de konflikter i rocker/bandemiljøet, som menes at have ført til skyderierne i København de seneste dage'.

Håbet er, at det vil forhindre, at der kommer flere skudepisoder, og at det kan styrke trygheden i de områder, hvor skyderierne har fundet sted.

Indsatsen har også medført, at sjællandske politikredse i samarbejde med Særlig Efterforskning Øst (SEØ) tirsdag har ransaget en række adresser over hele Sjælland, særligt i hovedstadsområdet.

Flere personer er i den forbindelse blevet anholdt, oplyser politiet.

- Den seneste uges skyderier er fuldstændig uacceptable. Situationen kan skabe utryghed for borgere, der bor og færdes i områderne.

- Det er vores vigtigste opgave at sikre orden, tryghed og sikkerhed for borgerne, og derfor indfører vi nu skærpede strafzoner i de to områder, siger Anne Tønnes, der er politidirektør hos Københavns Politi, i pressemeddelelsen.

I en skærpet strafzone kan straffen for visse former for kriminalitet stige til det dobbelte, sammenlignet med hvad der normalt er praksis. Det gælder for eksempel i sager om våbenbesiddelse eller vold.

Der har over de seneste seks dage været i alt fire skudepisoder i København og omegn.

Torsdag eftermiddag blev en 27-årig mand dræbt af skud omkring Nørrebrogade. Fredag blev en 17-årig bulgarsk dreng dræbt i en frisørsalon i Islev i Rødovre, hvor også en 15-årig dreng og en 28-årig mand blev såret.

Og lørdag aften blev en 39-årig mand hårdt såret af skud på en vandpibecafé på Åboulevard i skellet mellem Nørrebro og Frederiksberg.

Efter de første to episoder, indførte Københavns Politi og Københavns Vestegns Politi fredag visitationszoner. Det er dem i København, der nu opjusteres til 'skærpede strafzoner'.

Ud over den seneste uges skyderier vurderer politiet, at situationen i rocker- og bandemiljøet har ført til, at der den 11. november i år blev affyret flere skud mod en gruppe, som opholdt sig ved en kiosk i Tingbjerg.

Det gælder ligeledes en episode 16. november - få dage efter - hvor der blev affyret flere skud mod en kiosk i Københavns Nordvestkvarter.

Københavns Politi har indkaldt til pressebriefing klokken 14.30 om tirsdagens aktion og de yderligere tiltag.

FAKTA: Vold kan give dobbelt straf i strafzoner

Efter flere skyderier, hvor flere er blevet ramt - heriblandt tre dræbt - i Københavnsområdet har politiet valgt at indføre to skærpede strafzoner.

Zonerne gælder indtil videre de næste 14 dage. De dækker de samme områder i Husum/Tingbjerg og dele af Nørrebro og Nordvest, hvor politiet fredag indførte visitationszoner.

Her kan du læse mere om krav til skærpede strafzoner:

* Fra 1. januar 2019 har politiet haft mulighed for at udpege særlige zoner, hvor visse forbrydelser skal straffes hårdere end andre steder.

* Blandt de udvalgte kriminalitetstyper er vold, trusler, afpresning og hærværk. Drab og terrorisme er i sig selv så alvorligt, at det ikke er medtaget i loven.

* Straffen kan for de udvalgte typer kriminalitet forhøjes med op til det dobbelte.

* Strafzonerne var en central del af den såkaldte ghettoplan 'Èt Danmark uden parallelsamfund', som regeringen præsenterede i 2018.

* Politiet skal afgrænse det geografiske område, som udgør en skærpet strafzone. Det kan for eksempel ske på grund af 'en usædvanlig kriminalitetsudvikling, der påvirker trygheden i området'.

* Ifølge Justitsministeriet kan en skærpet strafzone som udgangspunkt 'ikke udstrækkes ud over tre måneder, medmindre der fortsat er et ekstraordinært kriminalitetsbillede'.

* Det er ikke første gang, der er blevet indført skærpede strafzoner. Eksempelvis blev der 14. november 2020 oprettet en skærpet strafzone og en visitationszone i Vollsmose på Fyn.

* Det skete, efter at der denne dag og dagen inden var afgivet flere skud. Der var ingen meldinger om tilskadekomne.

* Fra 15. november til 8. december 2020, hvor zonerne udløb, blev der foretaget 166 visitationer, som medførte 25 sigtelser.

Kilder: Justitsministeriet, Fyns Politi og Ritzau.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag