Politiet jagter sommer-branderter

Fra i dag indleder politiet en landsdækkende spiritus- og narkotikakontrol

I den kommende uge vil politiet være på vejene for at finde eventuelle spiritus- og narkotikapåvirkede bilister. (Arkivfoto: Lars Skaaning/Polfoto)
I den kommende uge vil politiet være på vejene for at finde eventuelle spiritus- og narkotikapåvirkede bilister. (Arkivfoto: Lars Skaaning/Polfoto)

Fra i dag gennemfører politiet i hele landet en målrettet indsats mod spiritus- og narkotikakørsel.

Den landsdækkende kontrol starter på årets første sommerdag, fordi årstiden ofte byder på impulsive sammenkomster. 

- Det kan være efter arbejde, med vennerne, på stranden eller til byfester eller til en grillmiddag. Desværre er der mange, som glemmer at aftale på forhånd, hvordan de kommer sikkert hjem, når der er kommet mere end en genstand inden for vesten, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Selv om det er blevet mindre accepteret at køre i påvirket tilstand, er spiritusbilister fortsat involveret i cirka hver fjerde dødsulykke, og der er cirka ti gange højere risiko for at komme alvorligt til skade som bilist, hvis man er spirituspåvirket, i forhold til hvis man ikke er.

I hele landet har 219 mennesker mistet livet og 1266 er kommet alvorligt til skade i spiritusulykker på vejene fra 2009 til 2013, viser tal fra Vejdirektoratet.

- Vi sætter også ind mod bilister, der er påvirkede af narkotika eller medicin. Antallet af sigtelser for narkotika- og medicinkørsel er stigende, hvilket ikke mindst skyldes, at politiet har fået bedre redskaber til at kontrollere førerne, oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Den landsdækkende kontrol varer til på søndag 7. juni.