Politiet kan nu forbyde ophold på steder

Politiet har mulighed for at forbyde ophold på offentlige steder, hvis personer gentagende gange samles der og er for tæt på hinanden

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Efter Folketinget indførte midlertidige restriktioner for begrænse coronasmitte i Danmark, hvor de forbød forsamlinger på mere end ti personer ude og inde, fik politiet samtidig mulighed for at påbyde forsamlede personer at forlade stedet.

Der har nogle steder været udfordringer med at få folk til at undlade at samle sig, så politiet flere gange har måttet vende tilbage og udstede påbud samme sted. Derfor har Folketinget åbnet mulighed for, at politiet kan indføre et forbud i op til syv dage, mod at nogle opholder sig på et afgrænset offentligt sted, hvor personer typisk befinder sig tæt på hinanden, f.eks. strande, pladser, veje og parker.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Forbuddet kan indføres, hvis politiet vurderer, det er nødvendigt for at hindre smittefare på stedet, og når påbud om at forlade stedet ikke lader til at virke.

Bøde på 2500 kroner

Et opholdsforbud bliver skiltet på stedet og offentliggøres på coronasmitte.dk.

Ophold i området kan herefter medføre bøde for alle, der opholder sig i området uanset antal. Det vil dog stadig være tilladt at passere igennem området, hvis man for eksempel er på løbetur, lufter hund mv. Bøden er på 2500 kroner, men kan stige i gentagelsestilfælde.

Politiet kan udstede opholdsforbuddet for mindre, afgrænsede områder som parker, strande, veje, forlystelsesparker, banegårde og lufthavne, forretninger, indkøbscentre i åbningstiden og campingpladser. 

De kan ikke udstede forbud for større områder, f.eks. en bydel.