Politiet kræver dansk IS-kriger fængslet

Politiet kræver fængsling af mand, som på Facebook poserede med afhuggede hoveder

Det der denne mand, der nu kræves fængslet af Københavns Politi. Det sker på baggrund af blandt andet dette billede, hvor han poserer med afhuggede hoveder i byen Raqqa.
Det der denne mand, der nu kræves fængslet af Københavns Politi. Det sker på baggrund af blandt andet dette billede, hvor han poserer med afhuggede hoveder i byen Raqqa.
Følg Krimi

Københavns Byret har – efter anmodning fra Københavns Politi den 18. december 2014 afsagt fængslingskendelse in absentia for en 26-årig mand fra Københavnsområdet, der er sigtet for offentligt udtrykkeligt at billige terrorhandlinger.

Det skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse, der fortsætter:

Den unge mand har på sin åbne Facebook-profil uploadet en række billeder blandt andet af ham selv stående foran nogle afhuggede hoveder, og hvor han var iført en skrårem med den arabiske tekst 'Islamisk Stat i Irak og Levanten'.

Ifølge oplysninger til Ekstra Bladet er der tale om den 25-årige Mohammad fra Ishøj, der i dag har skiftet navn til Jacob. Han forsvandt den 2. september sidste år, oplyser Københavns Kommune. Ifølge bekendte og familie til den 25-årige tog han til Syrien, hvor han har tilsluttet sig den ekstremt voldelige islamistiske bevægelse Islamisk Stat, IS.

På et billede sidder han på knæ og peger med højre hånd på et afhugget hoved. På andre fotografier står han langs et hegn og peger på afhuggede hoveder, der er sat på spyd, mens hovedløse kroppe hænger fastgjort til hegnet. Flere billeder bærer præg af frisk blod.

Dansk IS-kriger praler med afhuggede hoveder

Billederne er tilsyneladende optaget i byen Raqqa i Syrien, som er et område kontrolleret af terrororganisationen Islamisk Stat, hvor den sigtede antages at have opholdt sig i juli 2014, da billederne blev lagt ud på hans Facebook-profil.

Viste støtte til IS på facebook
Han havde på sin Facebook-profil desuden to billeder af Al-Baghdadi, som er leder af Islamisk Stat, hvor der på det ene billede var anført 'succes ansigtet' og på det andet var anført 'jeg ofrer mig for dig'.

Den 26-årige mand vil nu blive efterlyst internationalt.

- Efter Københavns Politis opfattelse har den sigtede ved at lægge disse billeder ud på sin åbne Facebook-profil offentligt udtrykkeligt billiget de terrorhandlinger, som Islamisk Stat har begået, siger advokaturchef Dorit Borgaard, Københavns Politi, i pressemeddelelsen.

- Der er ikke tale om rene sympatitilkendegivelser over for terrororganisationer uden billigelse af konkrete terrorhandlinger, for så ville det ikke være strafbart efter dansk ret. I denne sag må de offentliggjorte billeder derimod ses som en direkte billigelse af konkrete terrorhandlinger i form af Islamisk Stats drab på en række mennesker.

- Det er handlinger, som Islamisk Stat har begået med det formål at skræmme den syriske befolkning, hvilket understreges af, at man efterfølgende offentligt udstiller ligene af de dræbte, herunder af deres afhuggede hoveder, skriver Dorrit Borgaard i pressemeddelelsen, der fortsætter:

- Når man offentligt udtrykkeligt billiger sådanne forfærdelige handlinger, må man stå til ansvar herfor. Derfor har vi anmodet om – og fået – rettens ord for, at den pågældende skal varetægtsfængsles på begrundet mistanke om, at han har overtrådt straffelovens § 136, stk. 2.

Billederne blev offentliggjort i juli 2014 og efterforsket af Københavns Politi i samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste. Når der først er indhentet en fængslingskendelse nu, skyldes det, at netop sagerne om Syriensrejsende som bekendt rejser en række problemstillinger af både juridisk og bevismæssig karakter, som har skullet belyses nærmere, inden sagen blev forelagt for retten.

Københavns Politi har på nuværende tidspunkt ikke yderligere kommentarer til sagen.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+