Politiet kræver kæmpe bøde til kendt entreprenør: Bragte fortidsminde i fare

Ulovligt gravearbejde kan koste entreprenør-gigant over syv millioner kr.

Politiet mener, at NCC gravede alt for tæt på den fredede gravhøj, der ses i baggrunden ved grusgraven. Google.
Politiet mener, at NCC gravede alt for tæt på den fredede gravhøj, der ses i baggrunden ved grusgraven. Google.
Følg Krimi

Et fredet fortidsminde var i fare for at styrte i grus, fordi entreprenør-giganten NCC gravede alt for tæt på fortidsmindet ved firmaets grusgrav i Reerslev i Hedehusene.

Det mener anklagemyndigheden ved Københavns Vestegns politi, der har rejst tiltale mod NCC med krav om en kæmpebøde og konfiskation af en ulovlig fortjeneste på mindst seks millioner kr., der stammer fra salget af det udgravede grus.

NCC Roads A/S, der nu hedder NCC Industri, nægter sig skyldig. Det samme gør firmaets tidligere administrerende direktør, der også er tiltalt i sagen. Sagen kommer for retten i Glostrup senere på måneden.

NCC vil ikke kommentere tiltale-rejsningen: - Vi udtaler os ikke om en verserende sag, men vil gerne kommentere den, når sagen er afsluttet, siger kommunikationspartner Pernille Kjøller, NCC Industri.

I anklageskriftet, som Ekstra Bladet har fået indsigt i, kræver senioranklager Bertil Håkonsson en bøde på ikke under 1,5 millioner kr. til NCC Roads A/S.

NCC gravede ulovligt mindst 130.000 kubikmeter grus og jord på stedet, hvoraf mindst 88.800 kubikmeter blev solgt med en fortjeneste på ikke under seks millioner kr., lyder tiltalen.

Beskyttelseszone omkring fortidsmindet
Sagen handler om fortidsmindet 'Præstehøj', der ligger tæt på NCC´s grusgrav i Reerslev. Derfor er fortidsmindet sikret af en beskyttelseszone på 100 meter, hvor det er forbudt at grave.

Anklagemyndigheden mener, at NCC bevidst fremkaldte fare for 'Præstehøj' for at opnå et 'betydeligt økonomisk udbytte'.

Den ulovlige udgravning skete gennem seks år fra 2007 til 2013.

Tiltalen mod NCC er rejst efter naturbeskyttelseslovens § 18, der siger, at der ikke må ikke foretages ændringer i tilstanden af arealet inden for 100 m fra fortidsminder, der er beskyttet efter bestemmelserne i museumsloven. Det anses som skærpende, hvis der er opnået økonomisk fordel ved lovovertrædelsen.

'Præstehøj' er en af fire gravhøje i Reerslev sogn, som er cirka 3400 år gamle. 'Præstehøj' ligger nærmest Reerslev Kirke.

Der er tidligere fundet flinteredskaber og genstande fra bronze-alderen i området. Grusgrave-industrien i området begyndte i 1973, hvor en gårdejer solgte sine marker til formålet.

I en anden sag om skader på fortidsminder blev den tidligere forsvarsminister, godsejer og hofjægermester Bernt Johan Collet fra Lundby ved Vordingborg i 2015 dømt for at have ødelagt 12 fredede gravhøje på sine jorder. De blev jævnet for at skabe plads til juletræs-dyrkning.

Godsejeren blev først frifundet efter straffeloven, men senere dømt for brud på museumsloven og blev pålagt at genetablere gravehøjene.

Sagen er anket af godsejeren til Østre Landsret, hvor dommen ventes den 23. januar.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.