Politiet massivt til stede: 'Lad være med at gøre det'

Rundt omkring i det danske land fejres juleøllens komme traditionen tro den første fredag i november, den såkaldte 'J-dag'. På baggrund af tidligere års erfaringer er politiet derfor også massivt til stede på vejene for at stoppe eventuelle spritbilister

J-dag fejres hvert år i hele landet. Her er Jomfru Ane Gade i Aalborg pyntet op i 2016. Arkivfoto: René Schütze
J-dag fejres hvert år i hele landet. Her er Jomfru Ane Gade i Aalborg pyntet op i 2016. Arkivfoto: René Schütze

Når skummet fra årets første juleøl har lagt sig, og det er tid til at tage hjem efter festlighederne, så skal det ikke ske bag rettet.

Det opfordrer politiet til, mens de samtidig selv vil være til stede i hele landet for at stoppe så mange påvirkede billister som muligt.

- Det er en landsdækkende indsats, og vi kører den hvert år.

- Eftersom J-dag er starten på julefrokostsæsonen, så synes vi også, at det sender et godt signal, at vi er massivt til stede derude, siger politiassistent ved Nationalt Færdselscenter Christian Berthelsen.

Ifølge Christian Berthelsen er det dog ikke nødvendigvis, fordi de ser flere tilfælde af spirituskørsel på J-dag, men snarer fordi deres tilstedeværelse har en præventiv effekt.

- Det er nok, fordi vi i december måned har gjort sådan, at folk er blevet klar over, at 'der er politiet bare ude, så der skal vi ikke køre'. Og den har vi desværre ikke fået ført med over på sommeren, siger han.

- Det er primært en præventiv indsats, vi laver i dag, for at fortælle folk 'lad være med at gøre det, vi er her', og så lægger vi også op til julefrokostperioden, hvor vi også er der.

Politiet er derude nu

Faktisk er politiet allerede ude på vejene.

- Sidste år kørte vi det over fire dage, og det gør vi også i år. Vi startede faktisk allerede med at lave spirituskontrollerne i går for præventivt at sige, 'nu er vi her altså, så lad nu være med at køre i morgen'.

- Så er vi der også hen over weekenden, og det er mere for at tage dem, der måske kører på en andendagsbrandert i morgen tidlig, fordi de tror, de godt kan køre, men de kan ikke køre, siger han.

Sidste år ved samme aktion blev 91 sigtet for spirituspåvirket kørsel, hvoraf 14 var involveret i færdselsulykker.

Derudover blev 82 sigtet for at køre under påvirkning af narkotika eller medicin. Fem af dem var involveret i færdselsulykker.

Politiet afslører: Sportsstjerne døddrukken bag rattet

Heltemodige kvinder: Stoppede stangstiv lastbilchauffør på dansk motorvej

Spritbilist gav hunden skylden efter uheld