Politiet om anholdt: Han skød ni sorte

Dylann Roof, 21, sættes i forbindelse med racemotiveret massakre i kirke

Dylann Roof fik taget dette foto i marts, hvor han blev anholdt for overtrædelse af narkoloven. (Politifoto)
Dylann Roof fik taget dette foto i marts, hvor han blev anholdt for overtrædelse af narkoloven. (Politifoto)

En ung hvid mand, der netop havde fået en pistol i fødselsdagsgave af sin far, mistænkes for drab på ni sorte amerikanere i en kirke i Charleston, South Carolina.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, har identificeret den mistænkte som Dylann Roof, der torsdag blev anholdt af politiet i nabostaten North Carolina.

Politiet mener, at den 21-årige mand med koldt blod skød ni sorte amerikanere, som han holdt gudstjeneste med onsdag aften.

Der var 13 personer i kirken, da skyderiet begyndte: De ni dræbte, gerningsmanden samt tre personer, herunder en femårig pige, der slap levende fra blodbadet.

Blandt de overlevende er en kvinde, som gerningsmanden lod leve, så hun 'kunne fortælle hele verden', hvad der var sket. Han forklarede også, hvorfor han begik massakren.

- Jeg er nødt til at gøre det. I voldtager vores kvinder og er ved at overtage landet. I er nødt til at dø, lød de uhyggelige ord fra gerningsmanden, der tog sig tid til at lade sin pistol fem gange, mens han dræbte de seks kvinder og tre mænd.

Politiet efterlyser en ung, hvid mand i forbindelse med skyderiet. (Foto: AP) Krimi Bad med sine ofre, inden han skød dem

Dylann Roofs onkel fortæller, at nevøen havde fået et skydevåben i fødselsdagsgave af sin far, da han i april fyldte 21 år.

Han beskriver sin nevø som 'stille og lavmælt' og tilføjer, at han genkendte nevøen på billederne fra et overvågningskamera, som politiet havde udsendt.

- Jo mere, jeg så på ham, jo mere overbevist blev jeg om, at det var ham, siger onklen Carson Cowles til Reuters.

På Facebook optræder et andet foto af Dylann Roof, hvor han stirrer ind i kameraet, mens han på sin jakke viser et flag fra apartheid-tidens Sydafrika.

(Politifoto)
(Politifoto)
 

Dylann Roof stirrer vredt ind i kameraet, mens han viser et flag fra apartheid-tidens Sydafrika.(Foto: Facebook)
Dylann Roof stirrer vredt ind i kameraet, mens han viser et flag fra apartheid-tidens Sydafrika.(Foto: Facebook)

Dylann Roof fik taget sit foto til forbryderalbummet, da han i marts blev anholdt for en narko-forseelse. (Politifoto)
Dylann Roof fik taget sit foto til forbryderalbummet, da han i marts blev anholdt for en narko-forseelse. (Politifoto)
 

Desuden viser lokale retsudskrifter, at Dylann Roof i marts blev sigtet for narkoforbrydelser. Sagen nåede ikke at komme for en domstol.

- Han er farlig, og jeg opfordrer folk til at holde sig på afstand af ham og kontakte politiet, sagde politichef i Charleston, Greg Mullen, på et pressemøde, inden Roof blev anholdt.

- Jeg anser dette for en hadforbrydelse. Vi har brug for hjælp til at finde gerningsmanden, så ingen andre kommer til skade, sagde Mullen.

Massakren, der er den værste i en kirke i USA siden 1982, kommer på et tidspunkt, hvor der ulmer raceuro på grund af en række episoder, hvor politiet har skudt ubevæbnede sorte.

Blandt de dræbte er kirkens præst, Clementa Pinckney, som også var en kendt lokalpolitiker. Pinckney talte under begravelsen for den sorte Walter Scott, der i april blev dræbt af en hvid politimand.

Charlestons borgmester, Joe Riley, beskriver episoden som en tragedie.

- Dette er en ubeskrivelig og hjerteskærende tragedie i den mest historiske kirke. En ond og hadefuld person har taget livet fra borgere, der var kommet for at bede sammen, siger Joe Riley.