Politiet: Skyderi mod fitnesscenter var del af bandekonflikt

Tre dømt i sag om skyderi og våben: Havde pistol i bilen og kørte galt, da man forsøgte at undslippe politiet

RETTEN I GLOSTRUP: Ifølge politiets opfattelse var der tale om endnu en episode i en konflikt imellem en gruppe kriminelle kaldet Vanggruppen og Bandidos-medlemmer på Vestsjælland, da der om aftenen 1. november 2019 blev affyret seks skud imod et fitnesscenter på Værkstedsvej i Valby.

Det kom frem ved tirsdagens retsmøde i sagen, hvor tre unge med indvandrerbaggrund i fælleskab var tiltalt for ulovlig våbenbesiddelse i form af den pistol, der blev anvendt ved skyderiet.

Den ene af de tre har desuden været tiltalt for at være gerningsmanden til skyderiet, hvor der blev anvendt en ældre tysk Franz Stock kaliber 7,65 pistol.

Tirsdag aften blev der afsagt dom, og alle tre blev dømt efter anklageskriftet. De to, der henholdsvis er 19 og 32 år, var 'kun' tiltalt for besiddelse, og de fik hver to et halvt års fængsel. Den 19-årige blev desuden udvist for bestandigt.

De sidste - en 21-årig - fik tre år og ni måneders fængsel for besiddelse og for at have affyret skuddene imod fitnesscentret.

Nægter skyderi og besiddelse
De tre har været dækket af navneforbud, og alle fik navneforbuddet udstrukket i ankeperioden. To ankede på stedet, mens den tredje tog betænkning.

Trioen har nægtet sig skyldige i sagens forhold, omend den 19-åige har erkendt, at han har haft pistolen i hænderne.

Skuddene blev affyret om aftenen omkring kl. 22.40 og var rettet mod et vindue og fitnesscentrets indgangsparti.

Tre personer var i øvrigt til stede i centret, hvor de stod og trænede, men de var ikke direkte i fare.

Nogle dage senere, 5. november, blev den tiltalte trio anholdt på Strandskolevej i Brøndby Strand kort efter midnat.

Artiklen fortsætter under billedet...


Bandidos-rockers kone medejer af beskudt fitness-center
Her fik en politipatrulje mistanke til trioen, der var kørende i en Renault Megane, men de tre i bilen ønskede tydeligvis ikke at snakke med politiet og forsøgte at stikke af.

Efter 10-15 sekunders hastig kørsel mistede føreren af bilen herredømmet over bilen og påkørte en gangbro. Men i det korte tidsrum var det dog lykkedes trioen at kaste våbnet ud af bilen.

Ved en efterfølgende undersøgelse på sygehuset viste det sig desuden, at føreren havde været hashpåvirket.

Rockere trænede i fitnesscenter
En af de tre tiltalte havde låneret til bilen, og det er samtidig anklagemyndighedens opfattelse, at gerningsmændene til skyderiet om aftenen 1. november var kørende i selvsamme Renault Megane.

- Våbnet er blevet brugt imod et fitnesscenter, hvor der træner Bandidos-rockere, og hvor der dengang også var et ejerforhold. Dette ejerforhold er siden blevet afviklet, forklarede anklager, Peter Rask, ved tirsdagens retsmøde.

Ved retsmødet dokumenterede anklageren en række billeder, der var fundet på den ene tiltaltes telefon. Flere af billederne var skrællet fra sociale medier, og på billederne var der personer, der på den ene eller anden måde havde tilknytning til Bandidos.

Der var også et billede at adressen på Bandidos’ klubhus i Næstved, ligesom der var flere billeder med skydevåben.

Ved dagens retsmøde dokumenterede anklageren ligeledes dele af en rapport fra politiets analyseenhed, der godtgjorde, at der på tidspunktet, hvor skyderiet udspandt sig, var en konflikt mellem Bandidos i Holbæk og Vanggruppen.

Om de tre tiltalte vitterligt er del af Vanggruppen, har været bestridt af sagens forsvarere, til gengæld har to af de tre tiltalte forklaret, at de personligt har et konfliktfyldt forhold til de lokale Bandidos-rockere.

Syrer kræves udvist

En af sagens tiltalte er en 19-årig syrisk mand.

Ved dagens retsmøde kom det frem, at han kom til Danmark som 15-årig i 2016 i forbindelse med den store bølge af flygtninge og migranter, der fandt vej til Europa via Tyrkiet og Grækenland.

Han er født og opvokset i Syrien, hvor hans forældre fortsat bor. Han har en onkel, der bor i Nordsjælland og en kæreste i Holbæk.

Ved dagens retsmøde havde han ikke brug for tolk og forklarede sig på et ganske forståeligt dansk.

Her fortalte han, at han i en periode, inden han kom til Danmark, havde været del af Assad-fjendtlig milits. Og derfor frygtede han, at blive udvist.

- Jeg bliver dræbt, hvis jeg bliver sendt derned, forklarede han.