Politiets supervåben slog til: Tiltalt for to sexoverfald - med ti års mellemrum

Politiets nye supervåben spillede en stor rolle i, at en 42-årig mand nu er tiltalt. Han nægter sig skyldig

En 33-årig kvinde blev voldtaget ved et skovområde ved Hornbæk 17. maj i år. Nu er en mand tiltalt for den voldtægt og en voldtægt tilbage i 2008. Foto: Kenneth Meyer
En 33-årig kvinde blev voldtaget ved et skovområde ved Hornbæk 17. maj i år. Nu er en mand tiltalt for den voldtægt og en voldtægt tilbage i 2008. Foto: Kenneth Meyer
Følg Krimi

I ti år var et seksuelt overfald på en kun 17-årig pige uopklaret.

Hun blev grebet bagfra og holdt for munden af en mand på Søsumvej i Søsum i april 2008 omkring klokken 2.30 og tvunget ind i et buskads med ordene, at 'der ville ske noget ubehageligt', hvis hun ikke gjorde, som han sagde.

Herefter blev hun tvunget til forskellige grove seksuelle krænkelser.

Men først ti år senere smækkede håndjernene på en nu 42-årig mand, efter en kvinde blev voldtaget i Hornbæk Plantage i maj 2018. Han står nu tiltalt for begge forhold i Retten i Helsingør, hvor sagen starter fredag.

Han nægter sig skyldig, oplyser hans forsvarer, Peter Ølholm.

Her er politiets nye supervåben: Skal bruges på Emilie-drabet

Anholdelsen skete takket været politiets nyeste supervåben Polintel, et avanceret computersystem, der er konstrueret til at finde nålen i høstakken. Eksempel ved at analysere fremgangsmåder, såkaldt modus, og ofrenes beskrivelser af en gerningsmand og hans adfærd på tværs af sager.

Grebet bagfra
Det var 17. maj i år, at en 33-årig kvinde blev voldtaget på Nordkyststien i Hornbæk Plantage mellem klokken 13.50 og 14.15. Her blev hun grebet bagfra og holdt for munden, hvorefter hun blev tvunget ind i et buskads med ordene, at 'der ville ske noget', eller at 'det ville gå galt', hvis hun ikke gjorde, som han sagde.

Herefter blev hun tvunget til forskellige grove seksuelle krænkelser og vaginal voldtægt.

Der blev fundet dna-spor i begge sager, og en spor-til-spor-søgning, hvor man undersøger, om dna-spor fra uopklarede forbrydelser matcher hinanden, viste dna-sammenfald mellem de to sager. Dna-profilen var dog ikke linket til en person i politiets register.

Men efter Polintel blev fodret med oplysninger fra begge sexoverfald, fandt systemet frem til en gammel politirapport fra 90'erne, hvor den nu 42-årige mand havde været sigtet, men uden at der var taget en dna-prøve fra ham, fordi der ikke rutinemæssigt blev taget mundskrab til dna-analyse dengang.

Stod i Kriminalregisteret
Men han stod i Kriminalregisteret, og sporet blev rigtigt varmt, da det viste sig, at han boede i nærheden af det første gerningssted i Søsum.

Han blev anholdt, og en haste-dna-test viste, at hans dna-profil matchede gerningsmandens profil ved begge voldtægter med en sikkerhed på 1:1.000.000, at dna hidrører fra en anden end den tiltalte. Det er den højeste mulige sandsynlighed, som man opererer med i Danmark.

Ifølge hans forsvarer har den nu tiltalte på hans anbefaling ikke udtalt sig til politiet, og advokaten ønsker ikke på forhånd at knytte kommentarer til det dna-match, der er fundet.

- Afgiver han forklaring i retten?

- Ja, det regner jeg bestemt med. Så hvis du skal dække historien de første par timer fredag, så får du hans udlægning af det passerede, siger advokaten.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+