Politiets vilde tal: Så mange har anmeldt løse hjulbolte tæt på dig

Rigspolitiet har for TV2 undersøgt hvor mange anmeldelser, de forskellige politikredse har fået om løsnede hjulbolte på køretøjer

19-årige Alexander Holzendorff kørte lørdag galt, efter at hans hjulbolte var blevet løsnet i Hvalsø. Mange flere steder i landet har bilejere været udsat for at få skruet hjulboltene løse eller helt af. Privatfoto: Alexander Holzendorff
19-årige Alexander Holzendorff kørte lørdag galt, efter at hans hjulbolte var blevet løsnet i Hvalsø. Mange flere steder i landet har bilejere været udsat for at få skruet hjulboltene løse eller helt af. Privatfoto: Alexander Holzendorff
Følg Krimi

243 gange på kort tid har en bilejer henvendt sig til politiet for at anmelde, at nogen har løsnet en eller flere hjulbolte på et køretøj, og at der derfor potentielt kunne være opstået en farlig situation.

Det oplyser Rigspolitiet, som for TV2 har samlet tal fra alle landets 12 politikredse.

Tallene viser, at der er sager i samtlige politikredse. 43, hvor det er værst. Og tre sager, hvor der er færrest anmeldelser.

Se på Ekstra Bladets interaktive kort hvor mange sager, der er tæt på dig herunder...

Og anmeldelserne er strømmet ind i løbet af de sidste par uger, hvor flere medier - herunder også Ekstra Bladet - har fortalt om, hvad der minder om en ny dille blandt skruppelløse gerningsmænd.

Livsfarlig tendens breder sig: Her har der været seks tilfælde på kort tid

- Hos os startede det for en uge siden, og vi har nu fået otte anmeldelser fra bilister. Den seneste fik vi i går. Det er en fuldstændig vanvittig handling, siger efterforskningsleder hos Bornholms Politi, vicepolitiinspektør Peter Jørgensen, til TV2.

Ingen alvorligt tilskadekomne
Formentlig uden at tænke over de mulige alvorlige konsekvenser, er et eller flere hjulbolte blevet løsnet på hjulene. Og da bilejeren senere er kørt af sted i sin bil, er det ofte endt med, at turen er stoppet brat.

I de fleste tilfælde er turen stoppet, fordi bilejeren har fattet mistanke og måske har hørt nogle underlige kliklyde fra hjulene. I andre tilfælde er køreturen standset, fordi bilen har tabt et hjul og er kørt i grøften.

Et drabeligt år: Så skidt står det til i trafikken

Indtil videre er der ikke oplysninger om, at nogen skulle være kommet alvorligt til skade.

Ung mand kørte galt
Ekstra Bladet omtalte for en uge siden 19-årige Alexander Holzendorff, som var kørt galt i sin bil på Midtsjælland lidt uden for Holbæk. Han mener, at nogen bevidst har løsnet hjulboltene på hans bil søndag 4. juni.

Vanvittig trend breder sig: - Det kan slå folk ihjel

- Jeg har ikke haft problemer med bilen før, jeg havde haft den parkeret ved mit arbejde i Hvalsø. Da jeg kørte hjem, lagde jeg mærke til en kliklyd fra det venstre forhjul, men det virkede ikke slemt.

Artiklen fortsætter under billedet...

Var bilen fortsat lidt længere, havde den ramt store træer, fortæller Alexander Holzendorff. Foto: Alexander Holzendorff
Var bilen fortsat lidt længere, havde den ramt store træer, fortæller Alexander Holzendorff. Foto: Alexander Holzendorff

- Alligevel aftalte jeg med en ven af familien, at han skulle kigge på den, for jeg ved intet om biler. Det skulle han så have gjort i går, og det var på vej ud til ham, jeg kørte galt. Jeg havde ikke kørt i bilen siden i søndags, fordi jeg ikke ville risikere noget.

Midt- og Vestsjællands Politi har bekræftet, at de har fået en anmeldelse om, at nogen har løsnet hjulet på en bil, der førte til en ulykke lidt uden for Holbæk.

Kunne have kørt barn ihjel
Selv helt op til ulykken mærkede Alexander Holzendorff ikke på bilens opførsel, at det venstre forhjul var på vej af, fortæller han.

- Jeg kunne høre, at kliklyden pludselig blev meget værre, så jeg satte farten ned til 40-50 km/t. selvom man måtte køre 80. Det er jeg virkelig glad for, jeg gjorde, for ellers havde jeg nok ramt et træ.

Nye ondskabsfulde angreb mod bilister: Hjulbolte løsnet

Den 19-årige slap fra ulykken uden større mén, men fortæller, at han fik et alvorligt piskesmæld. I dag er han bare glad for, at han ikke ramte andre.

- Jeg er virkelig glad for, at jeg ikke kørte inde i byen, da det skete. Jeg kunne jo have kørt et barn ihjel, eller hvis jeg havde kørt lidt hurtigere, kunne jeg måske have ramt motorcyklen foran.

Nogle sager kan have anden årsag
Flere politikredse understreger overfor TV 2, at nogle af de mange anmeldelser på landsplan viser sig at have en naturlig forklaring. Det kan være biler, der netop har været på værksted, eller biler, der netop har fået skiftet vinterdæk, og af den grund har nogle løse bolte.

- Der kan helt sikkert være nogle af sagerne, der ikke skyldes en kriminel handling, siger vicepolitiinspektør Peter Jørgensen fra Bornholms Politi.

Livsfarlig tendens: Sådan sikrer du dig mod løse hjul på bilen

Omvendt ønsker politiet at understrege alvoren af disse sager:

- Det er ikke banale hærværksager, men alvorlige sager, som ifølge færdselsloven er ’handlinger, der kan bringe andres menneskers liv i fare’ og har en strafferamme på op til otte års fængsel, fortæller han til TV2.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.