Politifolk sigtet for bestikkelse fra Karsten Ree

Ifølge sigtelsen er der tale om gaver i form af eksklusive ophold på Karsten Rees hoteller i Kenya og Zanzibar

Følg Krimi

To politifolk fra Nordsjællands Politi er blevet sigtet for bestikkelse ved at have modtaget gaver fra den kendte finansmand Karsten Ree.

Ifølge sigtelsen har gaverne bestået af eksklusive ophold på Karsten Rees hoteller i Kenya og Zanzibar. Det skriver Radio24syv.

Den ene politimands forsvarer, Martin Cumberland, bekræfter sigtelsen for bestikkelse til Ekstra Bladet, og at der ikke er afregnet fuldt ud.

- Det er ikke betalt det hele, nej. Der er to led i det. Det er, at de skulle have modtaget en eller anden form for økonomisk fordel, men jeg vil da kraftigt påpege, at en forudsætning for bestikkelse er, at man udøver offentlig tjeneste. Og det her har ingen forbindelse overhovedet til min klients virke som polititjenestemand, mener forsvareren.

Se hele forsvarerens svar nederst i artiklen.

De to politifolk, der begge er suspenderet fra tjeneste, efterforskede i efteråret 2014 en sigtelse mod netop Karsten Ree, som på daværende tidspunkt var mistænkt for menneskehandel ved at have hentet en kenyansk kvinde til Danmark, der skulle gøre rent og lave mad for ham.

Karsten Ree sigtet for menneskehandel

Sigtelsen blev dog frafaldet, fordi intet i efterforskningen tydede på, at Karsten Ree havde begået noget ulovligt,sagde anklageren den gang.

Oddset-Janni om Juhl-Jørgensen: - Den mand er syg

Efterfølgende har de to politifolk så altså været på ferie i Kenya og på Zanzibar på luksuriøse hoteller, som Karsten Ree ejer. De to politifolk er ifølge Radio24syvs oplysninger begge sigtet efter straffelovens bestemmelse om bestikkelse, § 144, for i slutningen af november 2015 at have modtaget gaver fra Karsten Ree til en værdi af ca. 26.500 kroner.

Gaver som ifølge sigtelsen først bestod af et tre-dages ophold d. 23. – 26. november 2015 på Karsten Rees safari-resort i Kenya, Karen Blixen Camp. Dette ophold havde en værdi af ca. 22.500 kroner. 

Herefter fulgte yderligere tre dages ophold d. 26. – 29. november til en værdi af ca. 4.000 kroner på det fem-stjernede luksushotel Bluebay Beach Resort på Zanzibar med pool og direkte adgang til Det Indiske Ocean. 

Et hotel, som Karsten Ree også ejer i form af rejsebureauet Africa Tours, som han købte 75 pct. af i maj 2015. 

Ekstra Bladet har forsøgt at komme i kontakt med rigmanden Karsten Ree, som ikke er sigtet i den aktuelle sag, men han er ikke vendt tilbage.

Det er den Uafhængige Politiklagemyndighed fortæller til Ekstra Bladet, at man har efterforsket i sagen, og at den er afleveret til Statsadvokaten i København, der nu skal afgøre, om der skal rejses tiltale mod de to politifolk, eller om sagen skal indstilles.

Statsadvokaten har ikke ønsket at kommentere sagen over for Radio24syv, men Rigspolitiets HR-direktør Anne Erlandsen i et skriftligt svar til radiomediet skriver:

'Rigspolitiet kan oplyse, at Rigspolitiet i den konkrete sag har iværksat de fornødne personalemæssige tiltag', og at ' Rigspolitiet ser med den største alvor på mistanker om bestikkelse af betjente og ansatte. En dom for bestikkelse vil medføre afskedigelse af den ansatte'.

Forsvarer for politimand: Det er ikke betalt det hele, nej

Martin Cumberland er forsvarer for den ene politimand. Han bekræfter, at politifolkene er sigtet - og senere tiltalt - for § 144, der er bestikkelse, ved på en eller anden måde at have modtaget en fordel i form af noget økonomisk rabat.

Han afviser dog, at der er tale om gratis ophold.

- Det er ikke helt korrekt, at det skulle være et gratis ophold på den camp i Kenya. Men det er klart, at efterforskningen skal vise, hvad der er betalt, og hvilke former for rabatter og det har faktisk ikke været helt nemt at fastslå. Sådan er det jo med hoteller, om det er højsæson eller lavsæson, siger Martin Cumberland.

- Men de er sigtet for at modtage et gratis ophold?

- Det er ikke betalt det hele, nej. Der er to led i det. Det er, at de skulle have modtaget en eller anden form for økonomisk fordel, men jeg vil da kraftigt påpege, at en forudsætning for bestikkelse er, at man udøver offentlig tjeneste. Og det her har ingen forbindelse overhovedet til min klients virke som polititjenestemand.

- Men er det korrekt, at din klient har efterforsket Karsten Ree i forbindelse med en sag om menneskehandel?

- Der var ikke fugls føde på sagen, og den blev endeligt afsluttet tilbage i februar 2015. Og her snakker vi altså om et ophold ni måneder efter. Og det er altså et ophold, som først bliver planlagt senere og som bliver bestilt af min klient egenhændigt. Der er ikke noget med, at man har siddet og koordineret, at nu skal vi ud og rejse med Karsten Ree. Hvis han var taget af sted et år senere, havde der slet ikke været nogen sag.

- Har din klient fået et gratis ophold eller et billigere ophold af Karsten Ree?

- Du kan ikke opstille det så simpelt. Og slet ikke i relation til den rejste sigtelse. Nu er de to betjente, der har været af sted, og den ene betjent har jo afregnet opholdet nede på camp'en. Min klient har faktisk været af den overbevisning, at der var betalt det, der skulle betales, siger han.

- Og det er der ikke nødvendigvis blevet?

- Jeg tror ikke, at der er afregnet fuldt ud. Men min klient har som sagt hele tiden ønsket at betale det, som han nu en gang skulle betale. 

- Skulle din klient ikke afholde sig fra at få et billigere ophold på Karsten Rees camp, når han har efterforsket ham bare ni måneder tidligere?

- Jeg vil sige at set i bagklogskabens ulideligt klare lys, så skulle han nok være taget af sted et år senere. Men det er svært at være politimand efterhånden.

- Skulle han ikke bare holde sig væk fra Karsten Rees safari-ranch, når han lige har efterforsket ham?

- Som sagt er det en god rum tid efter, og som sagt var der ikke fugls føde på den bagvedliggende sag.

- Kan du forstå, hvis folk synes, at det er mystisk, at han lige skal derned oven på den her sag?

- Jeg tror ikke  at min klient havde kunnet forudset det her rabalder. Set i bagklogskabens ulideligt klare lys, havde han nok taget et andet sted hen. Men det ændrer ikke på det faktum, at han har ikke handlet strafbart. Man kan så diskutere, hvor smart det har været, og man burde have gjort noget anderledes, siger Martin Cumberland og fortsætter:

- Men det er her, hvor juraen bliver lidt speciel, fordi, hvis man skulle sige, at det her har været et kritisabelt forhold og det skulle klares disciplinært. Hvis han ikke havde handlet i offentlig tjeneste, så ville Den Uafhængige Politianklagemyndighed slet ikke have kompetence til at efterforske, så de bliver nødt til at lægge alle æg i én kurv og sige, at det her har forbindelse med din tjenesteudøvelse. og så går man op på den høje klinge og sigter for § 144. Men det er altså kun en sigtelse, siger han.

Denne artikel er korrigeret 28. april 2017 på grund af en unøjagtighed.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+