Politiklagemyndighed vurderer Yahyas klage over PET

Angiveligt nægter PET at mandsopdække den aarhusianske digter. Han har nu klaget over efterretningstjenesten

(Privatfoto)
(Privatfoto)

Den Uafhængige Politiklagemyndighed bekræfter at have modtaget en klage fra digteren Yahya Hassan, som vil mandsopdækkes af livvagter.

Men kontorchef Rasmus Blaabjerg kan tirsdag ikke oplyse, hvornår politiklagemyndigheden vil tage stilling til, om der skal indledes en efterforskning.

- Hvis vi mener, at der er mistanke om, at der er begået noget strafbart, så indleder vi en efterforskning. Ellers har vi kompetence til at afvise anmeldelsen, fortæller han.

Yahya Hassan fortæller, at han er blevet overfaldet med knive og sabler, og hans mors lejlighed er angiveligt forsøgt brændt af.

Digteren med palæstinensisk baggrund udgav tilbage i oktober 2013 digtsamlingen 'Yahya Hassan', hvori han kritiserer sine forældres generation af indvandrere.

Efter udgivelsen blev han overfaldet og modtog dødstrusler. Det førte til, at han blev mandsopdækket af livvagter. Men da digteren sidste forår stillede op for Nationalpartiet, valgte han at frasige sig beskyttelsen.

Den beslutning har han altså fortrudt. Men nu nægter PET, ifølge digteren, at give ham livvagter. Rasmus Blaabjerg kalder klagen 'usædvanlig':

- Det er selvfølgelig ikke mange sager, vi har, hvor personer mener, de har behov for personbeskyttelse, siger Rasmus Blaabjerg, som dog kan komme i tanke om enkelte lignende sag, som politiklagemyndigheden tidligere har behandlet.

Yahya Hassan sidder i øjeblikket varetægtsfængslet for grov vold og ulovlig våbenbesiddelse. I sidste uge meddelte han, at han er gået i sultestrejke i protest over den behandling, han har fået, siden han blev anholdt den 20. marts.

Dagen efter sin anholdelse skulle han have været opereret i sit håndled. Han påstår at have store smerter, og han har tidligere klaget til Den Uafhængige Politiklagemyndighed over, at han ikke er blevet opereret.

PET oplyste mandag til Ritzau, at efterretningstjenesten ikke kommenterer eventuelle klagesager.