Politimand om drabstiltalt søn: Han var ligeglad

To af de betjente, der i juli sidste år var først fremme ved knivdræbt alenemors lig i Ringsted, har lige afgivet vidneforklaringer i retten - anklager anbefaler psykiatrisk anbringelse

Video fra gerningsstedet i Ringsted. Video: Local Eyes

Retten i Roskilde (Ekstra Bladet): To betjente fra Midt- og Vestsjællands Politi har her til formiddag for første gang givet offentligheden et indblik i, hvad de så, da de i lunt sommervejr 29. juli sidste år troppede op i en lejlighed i Ringsted midtby.

Den ene betjent kom op på svalegangen foran lejlighedskomplekset som den første. Her så han to ambulancereddere arbejde med en livløs kvinde.

Bag den ene redder stod døren åben til en lejlighed. Politimanden forklarede i retten, at han gik direkte ind i lejligheden. Her mødte han en teenagedreng, som sad i en T-shirt og shorts og var optaget af at se tv.

- Jeg tænkte, at han måtte kende kvinden. Jeg spurgte, hvad han hed. Han svarede med sit navn, og derefter spurgte jeg, hvad der var sket. Han svarede: 'Det er min mor. Jeg har stukket hende med en køkkenkniv', lød betjentens forklaring.

Drengen var rolig
Politimanden opfattede drengen som 'meget rolig'. I samarbejde med en kollega lagde han uden besvær drengen i håndjern. De bemærkede, at drengen havde blod på armene.

Dramaet udspillede sig kort efter klokken 19, og det stod hurtigt klart, at lejlighedens ejer, en 38-årig kvinde ganske rigtigt var ramt af adskillige dødbringende knivstik.

Her på svalegangen forsøgte naboer forgæves at redde den hårdt sårede kvindes liv. Foto: Mogens Flindt
Her på svalegangen forsøgte naboer forgæves at redde den hårdt sårede kvindes liv. Foto: Mogens Flindt


Blodtabet var så stort og kvæstelserne så kritiske, at hendes liv ikke stod til at redde.

Kvindens 15-årige søn blev anholdt på gerningsstedet og sigtet for at have myrdet hende.

Mor var 'pisseirriterende'
Drengen havde ifølge den første betjent på stedet siddet som forstenet i sofaen, mens naboer og senere redningsfolk forgæves kæmpede for at redde hans mors liv. Betjenten lagde mærke til, at der var blodpletter på gulvene.

En kniv med et 17 centimeter langt blad blev fundet i moderens køkken med vævsrester og blod på sig.

Politichef om drab med køkkenkniv: Mor stukket 'talrige gange'

En anden kollega forklarede, at han oplevede drengen som ligeglad. Han spurgte også drengen, om han rent faktisk var ligeglad.

- Han svarede ja og sagde, at hans mor var pisseirriterende, forklarede politimanden i retten.

Obduktionserklæringen blev efter afhøringen af de to vidner læst op af anklageren.

Den viser blandt andet, at den nu dræbte kvinde blev ramt af 14 stiksår rundt omkring på kroppen, hvor af enkelte var op til 15 centimeter dybe. Dødsårsagen var en stiklæsion, som næsten overskar hendes halspulsåre, og forblødning.

Mentalt forstyrret dreng
Den dengang 15-årige skoleelev blev under grundlovsforhøret dagen efter knivstikkeriet, hvor han også insisterede på at være sin mors morder, varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk børneafdeling.

Den unge mand har diagnoserne add, der er en opmærksomhedssforstyrrelse, og infantil autisme.

I løbet af dagen vil der blive fremlagt en mentalerklæring. Der er også i ugens løb kommet en erklæring fra Retslægerådet, som vil blive læst op i retten.

Herefter vil den tiltaltes forsvarer, Stefan Møller Jørgensen, og anklageren Magnus Mølholm procedere.

Magnus Mølholm gjorde det allerede her til morgen klart, at anklagemyndighedne på baggrund af Retslægerådets erklæring vil anbefale, at den tiltalte får en behandlingsdom.

Der ventes at falde dom i sagen i eftermiddag.

Familie tilgiver 15-årig for drab: Velkommen ved sin mors kiste

Familie om dræbt alenemor: Hun var bange

Drabstiltalt dreng: Jeg savner hende

Den drabstiltalte, nu 16-årige dreng, har forklaret, at han savner sin mor 'rigtig meget'. Det er nye toner fra hans side. Lige efter drabet erklærede han overfor politiet, at han var ligeglad. Foto: Privatfoto
Den drabstiltalte, nu 16-årige dreng, har forklaret, at han savner sin mor 'rigtig meget'. Det er nye toner fra hans side. Lige efter drabet erklærede han overfor politiet, at han var ligeglad. Foto: Privatfoto
 

Den drabstiltalte nu 16-årige dreng har lige i Retten i Roskilde takket ja til at komme med en kort udtalelse om sin mor og drabet på hende.

- Jeg savner hende rigtig meget. Jeg ville ønske, at hun ikke var død, sagde han med lav stemme.

En nærmere motivforklaring på sin handling sidste år kunne han ikke give.

Politiets anklager Magnus Mølholm læste dog en lille del af en sms-korrespondence mellem drengens mor og hendes netværk i ugerne op til drabet op i retten.

En mors nødråb
Der er tale om regulære nødråb, hvor kvinden beskriver, at hendes søns adfærd er meget grænseoverskridende, at hun har brug for hjælp, og at der er sket en klar forværring.

Drengens forsvarer Stefan Møller Jørgensen, bad ham også forholde sig til de udtalelser han kom med om sin mors død i grundlovsforhøret, og han spurgte konkret, om det var rigtigt, at han ønskede at hun skulle dø.

- Ja, svarede drengen.

- Havde du det dårligt, da det skete?

- Nej.

Flere spørgsmål havde forsvareren ikke. Politiets anklager fik ikke lejlighed til at afhøre den tiltalte dreng.

Han har konstant sin far af tyrkisk oprindelse ved sin side. Der var heller ikke i dag mundtlig kontakt mellem de to.